DVTK: tulajdonjogot kaphatnak a várostól a szurkolók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.28. 11:36
null
A DVTK szurkolótábora elégedetlen a csapat teljesítményével (Fotó: Földi Imre)
Nem csupán a szurkolótábor, de a város vezetősége is elégedetlen a DVTK labdarúgócsapatának teljesítményével. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a héten találkozott a szurkolói csoportok képviselőivel, és az átláthatóság érdekében új javaslattal állt elő: a szurkolókat képviselő egyesületet, Bundesliga-mintára, tulajdonosi jogokkal kívánja felruházni.

 

Az Amigeleken.hu beszámolója szerint Kriza a DVTK-ban meglévő városi tulajdonrészből két százalékot ingyenesen felajánlott a diósgyőri szurkolóknak, és erre kérte a klub másik többségi tulajdonosát is.

Az egyesület megvitatja ezt a lehetőséget, és napokon belül választ ad az ajánlatra.

CSÖKKENŐ NÉZŐSZÁM, 7 ÉV ALATT 12 EDZŐ

„A mindannyiunk által nagyon várt DVTK-stadionavató napján lezajlott szurkolói tüntetés már jelezte, hogy a magyar vidék legnagyobb szurkolótábora mélységesen elégedetlen az NB I-es labdarúgóink teljesítményével. Az elmúlt két bajnoki idényben hajszálon múlt a csapat kiesése. A mostani bajnoki fordulókban, ha lehet, még tovább nőtt a drukkerek csalódottsága.

Annak ellenére alakult ki ez a helyzet, hogy a diósgyőri labdarúgásban, az állami sportfinanszírozás következményeképpen, eddig soha nem látott infrastrukturális fejlesztések valósultak meg. Az is kimondható, hogy a diósgyőri labdarúgás önkormányzati támogatása, hosszú esztendők óta, országos szinten is kiemelkedő, kiszámítható és garantált.

Ugyanakkor a klubot tulajdonló gazdasági társaság döntéshozatali rendszere a kizárólagosságon alapul. A gazdasági-társasági döntéseket megalapozó információk fölött csak a többségi tulajdonos, vagy a többségi tulajdonos éppen aktuális megbízottja rendelkezik. Emiatt szinte feltárhatatlan a szurkolók számára is, hogy a diósgyőri foci sport-szakmai vezetése miért került 2018 őszére ilyen állapotba?

A válság tényei: hét esztendő alatt, Diósgyőrben csaknem 8 ezerről kevesebb, mint a felére esett az átlagnézőszám. Az NB I legolcsóbb játékoskerete lett 2018-ra a miénk, úgy, hogy közben hét esztendő alatt 12 edző fordult meg a diósgyőri kispadon.

A közfelháborodást előidéző „teljesítmény” okait kutatva, felelős vezetőként, olyan település polgármestereként, ahol esztendők óta jelentős közpénzeket áldozunk a labdarúgásra, még a legutóbbi időkben is kezdeményeztem tárgyalásokat a klub főtulajdonosával. Még csak válaszra sem méltattak.

Mindezek után, az átláthatóság, a közösségi érdekek védelme érdekében, a valódi klub tulajdonosokhoz, a diósgyőri szurkolókhoz fordulunk javaslatainkkal. Javaslataink lényege, hogy a szurkolókat képviselő egyesületet, Bundesliga-mintára, tulajdonosi jogokkal kívánjuk felruházni. Ennek értelmében, a DVTK-ban meglévő városi tulajdonrészből első lépésben két százaléknyi tulajdonrészt ingyenesen felajánlunk a diósgyőri szurkolóknak, illetve képviseletüknek. Egyidejűleg felkérjük a futballklub másik, többségi tulajdonosát, hogy a szurkolói képviselet számára, tulajdonrészüknek két százalékát, ugyancsak ingyenesen adják át!

Meggyőződésünk, hogy javaslatainknak ez az első köre, a magyar labdarúgás további felemelkedésében is úttörő szerepet játszhat, egyben a diósgyőri szurkolótábor történelmi léptékű elismerését is kifejezi” – olvasható Kriza Ákos polgármester közleményében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik