Csökkenhet a fővárosi csapatok száma az NB I-ben

Vágólapra másolva!
2011.04.05. 14:42
null
A Siófok az MTK elleni szombati sikerével teljesen nyílttá tette a bennmaradásért folytatott csatát (Fotó: Mirkó István)
A labdarúgó NB I-ben öt év után ismét előfordulhat, hogy a legnagyobb hagyományokkal bíró, MTK, Honvéd, Újpest, Vasas, Ferencváros fővárosi ötösfogatból egy csapat kieső helyen végez. Az előző fordulóban az MTK otthon kapott ki a BFC Siófoktól, míg a Bp. Honvéd Zalaegerszegen szenvedett vereséget, így előbbit egy, utóbbit két pont választja el a 15. helyezett Balaton partiaktól. Összeállításunkban azt nézzük meg, milyen meccsek várnak még a három gárdára, illetve azzal is foglalkozunk, milyen hatása lehetne az egyik fővárosi gárda búcsújának az NB II összetételére.


VESZÉLYBEN AZ MTK ÉS A HONVÉD

A labdarúgó NB I térképe folyamatosan rajzolódik át az elmúlt években. Az előző kiírásban történt meg először, hogy csak vidéki együttesek végeztek a dobogón, és az évtizedekig a fővárosi csapatok dominálta bajnokságban az első hét helyezett csapat között jelenleg csak egyetlen budapesti gárda, a Ferencváros található.

Az alsóházban viszont három budapesti együttest is találunk, és a 2005–2006-os szezon után először az is megtörténhet, hogy a legnagyobb hagyományokkal bíró, MTK, Honvéd, Újpest, Vasas, Ferencváros fővárosi ötösfogatból egy búcsút int az első osztálynak. 2006 tavaszán a Vasas végzett a 15. helyen, de az NB I-es licencet meg nem kapó Ferencváros másodosztályba irányítása miatt az angyalföldiek bennmaradhattak.

Kilenc fordulóval a bajnokság vége előtt papíron még tíz együttes is kieshet az NB I-ből (köztük a Vasassal és az Újpesttel kiegészülve négy fővárosi gárdának is van esélye erre), de a jelenlegi forma alapján a 22 pontjával 15. helyen álló Siófok mellett a 23 pontos MTK-nak és a 24 pontos Honvédnak van erre a legnagyobb esélye, a sereghajtó és – a listavezető Videotonnal szembeni bravúros pontszerzése ellenére – már-már biztos kiesőnek tűnő Szolnok mellett.

A Nemzeti Sport hétfői számában már olvashattak egy összeállítást az érintettek nyilatkozataival a témáról, most pedig azt nézzük meg, milyen meccsek várnak a szóban forgó három csapatra, mennyire tűnik nehéznek a bennmaradás kiharcolása a sorsolás alapján.

A Honvéd ebben a naptári évben még nem nyert bajnokit, két vereség és három döntetlen a mérlege, de ha az őszi szezont is ideszámoljuk, akkor sorozatban kilenc bajnoki óta nyeretlen a kispesti alakulat, legutóbb október végén, a Videoton ellen nyertek a piros-feketék. Azóta a szakvezetésben történt ugyan változás (Massimo Moralest előbb Szalai László, majd Supka Attila váltotta), és távozott a klubtól Takács Ákos, valamint a szenegáli Abass Dieng is, de a helyükre többen is érkeztek. Ezért mindenképpen meglepő a csapat negatív sorozata, bár a bennmaradás szempontjából így is jók a kilátásai.

A Honvéd még ötször játszik hazai pályán, a szintén a bennmaradásért küzdő Haladás mellett a harmadik helyen álló Paksot, a Kaposvárt, a listavezető Videotont és az Újpestet fogadja – ha ezekből a meccsekből hármat megnyer, és nem kap ki az utolsó fordulóban Siófokon, akkor jó eséllyel NB I-es marad.

Az MTK a 17. fordulóban megverte ugyan a Honvédot, de azóta négy meccsen csak egy pontot szerzett az ősszel is nagyon hullámzóan teljesítő Garami-csapat, amelynek keretében télen nem történt számottevő változás.

Az MTK a jelenlegi első nyolc helyezett közül a Videotonon kívül mindenkivel játszik még, míg az alsóházból a Szolnokot és a Haladást fogadja. Ez utóbbi két meccsen alighanem kötelező lesz a győzelem Kanta Józsefék számára, de még ezen kívül is muszáj lesz pontokat szerezniük. A játékosállományuk alapján erre van is esélyük a kék-fehéreknek, de ahhoz a Siófok ellen mutatott játéknál sokkal többet kell nyújtaniuk.

A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
A Bp. Honvéd hátralévő meccsei: Haladás (otthon), Lombard Pápa (idegenben), Paks (o), Kecskemét (i), Kaposvár (o), Videoton (o), Győri ETO FC (i), Újpest (o), Siófok (i)
Az MTK Budapest hátralévő meccsei: Vasas (i), Kaposvár (i), Ferencváros (o), DVSC (i), Szolnok (o), ZTE (i), Haladás (o), Lombard Pápa (i), Paks (o)
A BFC Siófok hátralévő meccsei: Ferencváros (o), DVSC (i), Szolnok (o), ZTE (i), Haladás (o), Lombard Pápa (i), Paks (o), Kecskemét (i), Honvéd (o)


A PESTIEK RÉME – A SIÓFOK

A BFC Siófok nagyon érdekes csapat. Az újonc gárda ugyanis ebben a szezonban a Vasast leszámítva mindegyik fővárosi együttes otthonából ponttal vagy pontokkal távozott. A Honvédot, az MTK-t és a Ferencvárost legyőzte idegenben (utóbbit a Magyar Kupában is búcsúztatta), Újpesten pedig ikszelt, de otthon megverte például a Debrecent, és pontot szerzett a Videoton ellen. Ennek ellenére mégis kieső helyen állnak Délczeg Gergelyék.

A Siófok sorsolása hasonlóan nehéz, mint az MTK-é, de Horváth Károly szakmai igazgató csapata saját kezében tarthatja sorsát, ugyanis ha a következő nyolc fordulóban ugyanannyi pontot szerez, mint a jelenleg 13. Honvéd, és az utolsó körben otthon legyőzi a kispestieket, akkor bennmarad.

A legnagyobb problémát egyébként az okozza az együttesnél, hogy a télen távozott a csatársorból Sowunmi Thomas, a helyére szerződtetett Csordás Csabát pedig sérülések hátráltatják – a Balaton partiak a 2011-ben lejátszott öt bajnokiból háromszor gólképtelenek voltak. A Siófokkal kapcsolatban érdekesség, hogy az elmúlt években több, az MTK-nál partvonalon túlra tett játékos is érkezett a csapathoz (a jelenlegi keretből hárman nevelkedtek a fővárosiaknál), most pedig éppen a kék-fehérekkel (is) harcolnak a bennmaradásért.


MI LENNE AZ NB II-ES CSAPATTAL ÉS AZ AKADÉMIÁVAL?

Az elmúlt két évtizedben egyébként már mindkét említett fővárosi klub kiesett az élvonalból, az MTK 1994-ben, a Honvéd 2003-ban, de egy év után mindkét csapat vissza is jutott. A mostani búcsú azonban több érdekes kérdést is felvetne.

Először is, mi lenne a jelenleg NB II-es tartalékcsapatokkal, merthogy azonos osztályban két együttest egy klub nem indíthat. Ezért az első csapat kiesése esetén a Honvéd II vagy az MTK II elveszítené másodosztályú tagságát, és amennyiben akarna (ez nem kötelező), az NB III-ban szerepelhetne. Az NB II-t pedig úgy töltenék fel, hogy a két csoport legjobb kiesői, vagyis a 14. helyezettek osztályozó vívnánk a bennmaradásért.

A másik kérdés az lenne, hogy az első csapat kiesése miként befolyásolná a kispesti Magyar Futballakadémia, illetve az MTK Agárdon lévő Sándor Károly Labdarúgó Akadémiájának működését, az NB II-vel járó bevételkiesés vajon hatással lenne-e a két elismert utánpótlásképző központok működésére.

Ezekre a kérdésekre most még nem lehet válaszolni, és lehet hogy nem is kell, mert az MTK-nak és a Honvédnak is minden esélye megvan az NB I-es tagság meghosszabbítására.

Mindenesetre érdekes, hogy a saját nevelésű fiatalokra évek óta a legbátrabban támaszkodó, a hazai utánpótlás-nevelésben „bezzeg klubnak” számító MTK három éve még bajnokságot nyert a tehetségeire támaszkodva, most pedig a 14. helyen áll. Mindeközben a Videoton nemcsak az NB I-ben, hanem az NB II Nyugati csoportjában is élen áll csapatával, és jelen állás szerint az is megtörténhet, amire nagyon hosszú ideje nem volt példa: amennyiben a jelenleg feljutó helyen álló (éppen azért mert a listavezető Videoton II nem lehet élvonalbeli) Gyirmót NB I-es lesz, úgy egy vidéki városnak két élvonalbeli csapata lesz, Gyirmót ugyanis Győrhöz tartozik.

Ez is alátámasztja azt, amit már bevezetőnkben említettünk: a hazai futballtérkép folyamatosan rajzolódik át.

A táblázat az aktuális formát mutatja az elmúlt hat forduló alapján (A nagyításhoz KATTINTSON A KÉPRE!)
A táblázat az aktuális formát mutatja az elmúlt hat forduló alapján (A nagyításhoz KATTINTSON A KÉPRE!)

 

A táblázat az egymás elleni mérkőzéseket mutatja (A nagyításhoz KATTINTSON A KÉPRE!)
A táblázat az egymás elleni mérkőzéseket mutatja (A nagyításhoz KATTINTSON A KÉPRE!)

 

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2010/21,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik