Carrillo: Légiós akkor jöjjön, ha jobb a magyarnál

Vágólapra másolva!
2014.09.20. 11:24
null
Feczesin Róbert nyáron érkezett, de már ő is megtanulhatta Carrillo jelszavát: „Mindenki egyért” (Fotó: Mirkó István)
A labdarúgó NB I 8. fordulójában öt mérkőzést rendeznek szombaton. A hibátlan teljesítménnyel listavezető Videoton szombathelyi vendégjátéka előtt a fehérváriak spanyol vezetőedzője, Joan Carrillo interjút adott a Nemzeti Sportnak, többek között részletesen beszélt csapatáról, edzői hitvallásáról és kitért a családjára is.

 

– Elnézést, hogy nem spanyolul kérdezem.
– Én pedig azért kérek bocsánatot, mert nem magyarul válaszolok – egyeztünk ki végül az angolban Joan Carrillóval, a Videotont nyár óta vezető edzővel. – Mivel én élek az önök országában, nekem illik alkalmazkodnom. Ha szabad megjegyeznem, a kultúrájuk és a nyelvük lenyűgöz, bár utóbbi roppant nehéz... Mára azért eljutottam odáig, hogy ha meccset nézek a tévében, javarészt értem, mit mond a kommentátor. Hogy a szakkifejezésekkel tisztában vagyok, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a spanyolországi edzőmérkőzésünkön egy szabálytalanságot követően a spanyol bírónak odakiáltottam: „Sárga lap! Sárga lap!”. Szegényről lerítt, hogy nem érti, mit akarok tőle…

– Végül figyelmeztette a vétkest?

– Igen. A találkozót azonban nem vezette jól.

MINDENKI EGYÉRT
Mivel Joan Carrillo többször is hangoztatta, hogy egységben gondolkodik, nem meglepő, hogy a beszélgetés végén vett egy nagy levegőt, és…
„A legfontosabb minden klub, így a mi esetünkben is a szurkoló. Nekünk hihetetlen szurkolóink vannak, akik nélkül nem tartanánk itt, ebben biztos vagyok. Ők adják a klubunk erejét. Ugyanakkor a sikerhez szükség van minden játékosra. Megtiszteltetés számomra, hogy ilyen labdarúgókkal dolgozhatok együtt, akik emberileg és futballistaként is minden elismerést megérdemelnek. És persze nem szabad megfeledkezni a stábról sem. A masszőrök a fizioterapeuták, az orvosok, a szertárosok, az erőnléti edző, a kapusedző, az elemző vagy a csapatmenedzser és a technikai vezető munkája is elengedhetetlen a sikerhez, de az irodában dolgozóknak is ugyanilyen fontos szerepük van. Remélem, nem felejtettem ki senkit…”

– Bezzeg a magyar sporttársak...
– Semmi bajom velük, sőt! Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz dolguk van a játékvezetőknek. Adva van két csapat, amely mindent megtesz azért, hogy a maga javára döntse el a meccset, és akkor ott van még a két edző is... Ami engem illett, napról napra azért dolgozom, hogy a hétvégén nyerjünk, olykor kétszáz fokon égek. A játék hevében megesik, hogy feszülten reagálok egy-egy szituációra, de minden mérkőzés végén megköszönöm a munkájukat és kezet fogok velük.

– Három éve – Paulo Sousa segítőjeként – érkezett Magyarországra. Akkor gondolta volna, hogy kétezer-tizennégy szeptemberében is itt lesz még?
– Nem. Még akkor sem, ha nem szokásom vándorolni – korábban tizenöt évig tartoztam az Espanyol kötelékébe. Amikor Székesfehérvárra jöttem, Mauricio Pochettino másodedzőjeként még egyéves szerződés kötött a klubhoz, mégis úgy véltem, a fejlődésem érdekében váltanom kell. Ma már egyértelmű, jó döntést hoztam. Nehézségek persze akadtak, hogy mást ne mondjak, az első két évben egyedül éltem Fehérváron, a feleségem és a három gyermekem csak tavaly költözött ide. Megnyugvást jelent számomra, hogy hamar megszerették az országot, a srácoknak már magyar barátaik is vannak. Hálásak vagyunk azért, hogy befogadtak minket.

MIT ÉRDEMES TUDNI CARRILLÓRÓL
Hogy mit érdemes tudni Joan Carrillóról? Azt, hogy szeptember 8-án ünnepelte 46. születésnapját. Azt, hogy nem játszott profi szinten, viszont bizonyítja, hogy a jó edzőnek nem feltétlenül kell fényes futballistamúlttal rendelkeznie. Azt, hogy az Espanolnál Javier Clemente, José Antonio Camacho, Paco Flores, Ernesto Valverde, Mauricio Pocchetino oldalán tanulta a szakmát. Azt, hogy három kisfiú boldog édesapja. Azt, hogy megszállottként dolgozik. No, és azt, hogy nem a Barcelona a kedvence csapata…

– A család remekül érzi magát, miközben a csapat hibátlan produkcióval vezeti a bajnokságot. Vagyis minden tökéletes?
– A futballban nincs olyan, hogy tökéletes. Amikor átvettem a Videoton irányítását, olyan együttest szerettem volna kialakítani, amely hisz a munkában, amelyiknek saját játékstílusa van. És azt is leszögeztem az elején, hogy nem beszélünk egyes szám első személyben, itt nincs „én”, csak és kizárólag „mi”. Aki nem így gondolkodik, árt a klubnak! Mindenkinek tudomásul kell vennie, a siker nem elsősorban azon múlik, hogy Nikolics Nemanja gólt szerez-e, vagy Juan Calatayud kap-e gólt, de még csak nem is az edzőn. Mindenkinek egy irányba kell húznia a szekeret. Azért tartozunk egy klubhoz, mert egységet kell alkotnunk, másként nem lehetünk eredményesek. Együtt nyerünk, együtt veszítünk, ilyen egyszerű. Habár ez idáig csak a Paris Saint-Germain elleni felkészülési meccsen tapasztaltuk meg, milyen érzés vereséget szenvedni…

– Egy másik külföldi együttest említenék: a Zenit kapcsán beugrik valami?
– Kiváló orosz csapat.

– És amely ugyanúgy hétből hét győzelemmel indította hazája bajnokságát.
– Ez jól hangzik, de mielőtt elájulnánk magunktól, nem árt megjegyezni, hogy huszonhárom forduló hátravan. Az eddig látottak természetesen bizakodással töltenek el, a futballisták speciel lenyűgöznek. Akiket az előző szezonban sokan leírtak, mostanság fantasztikusan teljesítenek. S bár hallani olyan véleményt, hogy azért, mert megváltozott a prémiumrendszer, ha megengedik, én inkább az elvégzett munkának tulajdonítom az eddigi sikereket. Aki azt állítja, hogy a labdarúgók a bónusz miatt teszik ki a szívüket a pályára, nem tiszteli őket! Mondom ezt úgy, hogy tulajdonképpen még nem értünk el semmit, hiszen azon kívül, hogy a bajnokságban van hét győzelmünk, illetve hogy a Magyar Kupában és a Ligakupában is kétszer-kétszer nyertünk, mást nem tudunk felmutatni. Szóval hosszú út áll még előttünk – de együtt eljuthatunk a célig.

– Nem volt önben félsz, amikor kinevezték?

– Ha lett volna, nem mondok igent a felkérésre. A klub ügyvezetőjének, Balogh Attilának – akivel kiemelkedő a viszonyom, barátként tekintek rá – tetszett az általam felvázolt projekt, mint ahogy Garancsi István és Kovács Feri bácsi számára is meggyőzőek lehettek az elképzeléseim, ezúton is köszönöm nekik a bizalmat. Az elejétől fogva arra törekedtem, hogy minél több magyar játékos kapjon helyet a csapatban – s a bizalomra egytől egyig rászolgáltak! Ennek tükrében talán hihetően hangzik az én számból, hogy légióst csak akkor érdemes szerződtetni, ha a magyar futballistánál magasabb nívót képvisel.

– Ebben tényleg az a szép, hogy ezt egy külföldi szakember mondja...
– Én is szívesen látnék klasszis légiósokat a csapatomban, de elfogadom, ha nincs rájuk pénz. Ha viszont nincs klasszis légiós, az ő játékperceit a magyar tehetség kapja meg.

– Ha most kívánhatna egyet, mi lenne az?
– A nyáron hat kulcsember szerződése jár le, azt szeretném, hogy mihamarabb hosszabbítsanak velük, máskülönben a télen már előszerződést írhatnak alá máshova.

– Azt hittem, a bajnoki címet óhajtja majd.

– Azt nem kívánhatjuk, azért tennünk kell. A magunk módján teszünk is, minden meccsnek úgy vágunk neki, hogy megnyerjük. Engem is csak a siker motivál, ha nem így lenne, elvesznék, és onnantól fogva a hitelemet is elveszíteném. Szombathelyre is a három pontért utazunk, ugyanakkor a szemünk előtt lebeg, hogy a sebzett vad a legveszélyesebb... Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy nyolcadszor is győzzünk, de előfordulhat, hogy hibázunk. Hibázni egyébként is emberi dolog. A futballisták sem gépek, hanem emberek, ezt senki se feledje. Ma én hibázhatok, holnap te, holnapután meg ő – nincs ezzel semmi baj, az élet megy tovább. De a hibákból természetesen tanulni kell.

– Az ön számára mi volt az elmúlt három év legszebb pillanata?
– A pályán kívül az, amikor a családom megérkezett Magyarországra, a pályán pedig, bármennyire is furcsa, de az egyetlen vereségünkhöz kapcsolódik. Mert hiába kaptunk ki négy háromra a PSG-től, a láthatóan mindenre elszánt játékosok arcát elnézve azt mondtam magamban: igen, ezek vagyunk mi!

DIÓSGYŐRBEN A KISPESTI JUVENTUS

A labdarúgó NB I-ben ma öt meccset rendeznek. Az élvonalban a listavezető, eddig hibátlan Videoton a legutóbbi öt bajnokiján csak egy pontot szerző Haladáshoz látogat.

Az 5. helyen álló, még veretlen DVTK a 6. Honvédot fogadja. A diósgyőriek vezetőedzője, Tomiszlav Szivics a Nemzeti Sport szombati számában arról beszél, hogy a Honvéd az új olasz vezetőedző, Pietro Vierchowod irányításával a Juventus által is alkalmazott 3–5–2-es hadrendet alkalmazza, veszélyes támadókkal, ezért nem lehet félvállról venni az ellenfelet.

Nyíregyházán nyolcpontos csapatok találkoznak – az ETO lesz a Szpari vendége. A Nyíregyháza nincs rossz passzban, hiszen legutóbbi öt tétmeccséből négyet megnyert, egy döntetlen mellett, igaz, a bajnokságban eddigi öt hazai találkozójából csak egyszer hagyta el győztesen a pályát (két-két döntetlen és vereség mellett). A győriek egy meccsel kevesebbet játszottak eddig, mint a nyíregyháziak, de a hat meccsen csak kétszer nyertek, ezért lehet ugyanannyi pontjuk, mint mai házigazdájuknak.

Az egyik nyeretlen, a Puskás Akadémia a Lombarddal játszik otthon, a másik, a Dunaújváros pedig az MTK-hoz látogat Kispestre. A felcsútiak vezetőedzője, Benczés Miklós el is mondta, tisztában van vele, hogy csak a győzelem lehet elfogadható számukra, hogy a folytatásban reális esélyünk maradjon a bennmaradás kiharcolására. Alighanem hasonlóan gondolkodnak a dunaújvárosiak is, csakhogy nekik bravúrra lenne szükségük a 3. helyen álló MTK ellen.

(NSO)
LABDARÚGÓ NB I, 8. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Szeptember 19., péntek
19.00

Pécsi MFC–MVM-Paks 1–1

Solymosi Péter
Szeptember 20., szombat
14.30
Nyíregyháza Spartacus˜–Győri ETO (Sport1)
Vad II István
16.30
Diósgyőri VTK–Budapest Honvéd (M1)
Szabó Zsolt
18.30
MTK Budapest–Dunaújváros PASE
Kassai Viktor
18.30
Szombathelyi Haladás–Videoton FC (Sport1)
Andó-Szabó Sándor
20.30Puskás Akadémia–Lombard Pápa (Sport1)
Erdős József
Szeptember 21., vasárnap
16.30
Újpest FC–Ferencváros (Duna)
Farkas Ádám
18.30
Debreceni VSC–Kecskeméti TE (Sport2)
Bognár Tamás

 

AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 7 7 21–2 +19 21
2. Ferencvárosi TC 7 5 2 12–6 +6 15
3. MTK Budapest 7 5 2 10–9 +1 15
4. MVM Paks 7 4 3 13–3 +10 15
5. Diósgyőri VTK 6 4 2 11–5 +6 14
6. Budapest Honvéd 7 3 1 3 7–6 +1 10
7. Újpest FC 7 2 4 1 4–4 0 10
8. DVSC-Teva 7 2 2 3 5–6 –1 8
9. Nyíregyháza Spartacus FC 7 2 2 3 6–9 –3 8
10. Lombard Pápa FC 7 2 2 3 5–10 –5 8
11. Győri ETO FC 6 2 1 3 9–10 –1 7
12. Pécsi MFC 8 1 4 3 9–13 –4 7
13. Kecskeméti TE 6 1 1 4 6–10 –4 4
14. Szombathelyi Haladás 7 1 1 5 3–11 –8 4
15. Dunaújváros PASE 7 3 4 4–13 –9 3
16. Puskás Akadémia FC 7 2 5 5–13 –8 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik