Az utolsó szalmaszálba kapaszkodna a Kaposvár

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.19. 09:43
null
Vasziljevics győzelemre törne a Videoton ellen (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Öt mérkőzést rendeznek szombaton a labdarúgó NB I 25. fordulójában. A sereghajtó Kaposvár az utolsó szalmaszálba kapaszkodna a lendületben lévő Haladás ellen, a 218 napja nyeretlen Paks a listavezető DVSC-t fogadja. A Videoton Újpestre látogat, az MTK pedig Kecskemétre. A címvédő Győri ETO Pápán vendégeskedik.

 

KAPOSVÁR–HALADÁS

Nem kertelt és nem beszélt mellé – mondjuk a helyzetükben nem is lenne egyszerű...

„Meg kell ragadnunk az utolsó esélyt, ha nem nyerünk a Haladás ellen, szinte biztosan kiesünk az NB I-ből – fogalmazott határozottan Selymes Tibor, a Kaposvári Rákóczi vezetőedzője. – Persze ha begyűjtjük a három pontot, akkor is csak közelíthetünk a bentmaradást jelentő helyhez. A sorsolásunk rendkívül nehéz, hiszen játszunk még többek között a Ferencvárossal, a Videotonnal és a Győri ETO-val, de be kell bizonyítanunk, hogy erősebb csapatok ellen is tudunk nyerni. Ezért szép a futball…”

A Haladás viszont megállíthatatlannak tűnik, előző öt bajnokijából négyet is megnyert a csapat, és a harmadik helyen áll a tabellán.

„Könnyebbséget is jelenthet számunkra, hogy az életéért küzd a Rákóczi, hiszen görcsösen és feszülten lép pályára, ebből pedig mi profitálhatunk – így reagált Artner Tamás, a szombathelyiek vezetőedzője. – Úgy készültünk egész héten, mintha a bajnokcsapathoz látogatnánk, úgy akarunk játszani, mint legutóbb a Honvéd ellen.”

A múlt héten magabiztosan, 2–0-ra nyert az együttes Hrepka Ádám góljaival, és az újabb sikerre minden esélye megvan a Haladásnak.

„Mondtam a játékosoknak, csak rajtuk múlik, hol végeznek a szezon végén – folytatta az edző. – Jó érzés ránézni a tabellára, a Haladás történetében nem sokszor fordult elő, hogy ennyi forduló után ilyen előkelő helyen állunk. Nyugodtan játszhatunk, hiszen a kitűzött célt, vagyis hogy az első tíz hely valamelyikén végezzünk, teljesítettük. S adott esetben még az ezüstérmet érő helyre is odaérhetünk.”

 

KTE–MTK

Legutóbbi két bajnokiján összesen nyolc gólt szerzett és hat ponttal gazdagodott az MTK, s ellépett a kiesőzónából. Garami József csapata szombaton a Kecskemét otthonában folytatná sorozatát, ám ehhez a hazaiaknak is lesz egy-két szavuk. A KTE tavasszal hét bajnokin mindössze öt gólt kapott, vagyis nehéz feltörni a védelmét.

„Az MTK sok passzal, szépen futballozik, ráadásul szerződtette Torghelle Sándort és Vass Ádámot, ők rutinjukkal és agresszivitásukkal hatalmas segítséget nyújtanak – mondta Forró Gyula, a kecskemétiek balhátvédje. – Kezd magára találni a csapat, de a tavaszra mi is összekaptuk magunkat, és jelenleg jobban állunk. A védekezésünk összeállt, sőt egyre jobb lesz, jól dolgozunk együtt, Polekszics pedig kiválóan irányít hátulról. Persze nem olyan egyszerű építkezni, mert minden évben nagy a játékosmozgás.”

Forró Gyula viszont az állandóságot jelenti, ugyanis a mostani a harmadik szezonja Kecskeméten. A kiegyensúlyozottan teljesítő játékos egyébként az MTK-tól érkezett, tehát a szombati bajnoki nem átlagos mérkőzés lesz számára.

„Összesen hat évet töltöttem el a csapatnál, így mindig különleges az MTK ellen pályára lépni. Hat forduló van hátra, és szeretnénk a lehető legjobban teljesíteni. A szezon végén lejár a szerződésem, s egyelőre nem tudom, mit hoz a jövő.”

 

LOMBARD–GYŐRI ETO

Sima ügy lesz – mondhatja bárki az őszi Győr–Lombard mérkőzés 4–1-es eredményének ismeretében. Igen ám, de annak a bajnokinak volt némi érdekessége: a 60. percben csereként pályára lépő Lazar Arszics nemcsak szépítő gólt szerzett, hanem kétszer a kapufán csattant a bombája.

„Szabadrúgásból a léc és a bal oldali kapufa találkozását találtam el, egy akció végén pedig a lécet – emlékezett a nagy vereségre és a nagy helyzetekre a pápaiak támadója, Lazar Arszics. – A szorosabb végeredmény jobban megfelelt volna a játék képének. Azóta sok minden változott, a Győr újra bajnokesélyessé lépett elő, mi pedig szerencsére a gyengébb tavasz után össze tudtuk szedni magunkat.”

A szerb játékos négy esztendeje került Magyarországra, s immár 82 élvonalbeli meccs van a háta mögött, a hatodik gólját legutóbb, a Videoton ellen szerezte.

„A Győr támadóbb futballal szerzi a pontjait, de lehet, hogy éppen ez kedvez a mi kontrajátékunknak. Ami mellettünk szól, Csizmadia Csabával erősödött a védelmünk, Sekour a középpályán jól játszik, a támadóknál Griffiths eltiltása lejárt, és már Marics is bevethető. Két éve kettő-nullára nyertek a győriek nálunk, tavaly sikerült egy-egyes döntetlenre hoznunk a mérkőzést, úgyhogy a sorozat szerint most a mi győzelmünk következik…”

 

MVM-PAKS–DVSC-TEVA

„Valóban hihetetlen, hogy még a hetedik fordulóban, a Kaposvár ellen nyertünk legutóbb a bajnokságban – sóhajtott Simon Attila, az MVM-Paks csatára, aki már tizennégy gólnál jár a szezonban. – Szombaton lesz kétszáztizennyolc napja? Úristen... Lehet, csak a kincstári optimizmus beszél belőlem, de újra csak bizakodom. Kétségtelen, kétarcú a csapat, ellentétes félidőket produkálunk, legutóbb Mezőkövesden is. Az első negyvenöt percben finoman szólva is gyengén játszottunk, nem is értem, hogyan teljesíthetett így a csapat – kétgólos vesztésre álltunk. A fordulás után mi irányítottunk, ziccereket dolgoztunk ki, egyenlítettünk, nyerhettünk is volna. Nem volt még benne részem, hogy ilyen régóta nem nyer a csapatom, a keret erőssége alapján nem is itt kellene tartanunk, de a pontjaink száma mást mutat…”

A paksiak kétpontos lemaradással követik a tizennegyedik Mezőkövesdet, vagyis igazi sikert akkor könyvelhetnének el a zöld-fehérek, ha nyernének.

„Ha végre nem kapunk gólt az első hibánkból, akkor lehet esélyünk – folytatta a támadó. – Egyre csak nő a feszültség, hiszen már csak hat forduló van hátra, de ez a teher nem jelenthet gondot. Kilátástalan helyzetről szó sincs, remélem, a hosszúra nyúlt pechszériánk szombaton lezárul.”

A Debrecen a múlt heti, MTK Budapest elleni csúfos vereséget (2–5) feledtetné.

„Fontos, hogy nem rossz élménnyel utaztunk pénteken Paksra, hiszen nyertünk a hétközi Magyar Kupa-mérkőzésen – mondta Bódi Ádám, a DVSC-Teva középpályása, aki gólt szerzett a Diósgyőr ellen (4–2). – Jóvá kell tennünk a múlt heti botlásunkat. Az MTK ellen is akadtak nagy gólszerzési lehetőségeink, de ezeket sajnos elpuskáztuk.”

 

ÚJPEST–VIDEOTON

„A bajnoki cím karrierem eddigi legszebb emléke, jó lenne valami hasonlóan nagy sikert az Újpesttel is átélni” – fogalmazta meg vágyait Dusan Vasziljevics annak apropóján, hogy szombaton a Videoton ellen futballozhat, azon csapat ellen, amelyikkel 2011-ben megszerezte az aranyérmet – és amely összecsapás számára nem csupán egy a sok közül.

„Természetesen mást jelent a fehérváriak ellen játszani, például azért is, mert piros-kékben szerepel az egyik legjobb barátom, Nikolics Nemanja, de a pályára lépve el kell felejteni múltat és a barátságot, ilyenkor csak az Újpest győzelme motivál. Már ha játszom, mert előfordulhat, hogy edzőnk, Nebojsa Vignjevics pihentet a kupaelődöntőre.”

Az újpesti középpályás a lila- fehérek valamennyi tavaszi meccsén szerepelt, és számára nem érdektelen, hogyan végez a bajnokságban az Újpest – az esetleges tizenharmadik hely szerinte nem mutatna valami díszesen.

„Tizenharmadik?! A nyolcadik helyen szeretnénk zárni. Tudjuk, ehhez gyűjtögetni kell a pontokat, remélem, már a Videoton ellen megkezdjük. Azt nem merem megígérni, hogy a hátralévő hat meccsen mind a tizennyolcat megszerezzük, de szeretnénk annyit, hogy feljebb kerüljünk, a nyolcadik helyre. Ha mellé a kupát is megnyernénk, tökéletesen zárnánk a szezont.”

 

LABDARÚGÓ NB I, 25. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 18., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–Pécsi MFC 1–1
Farkas Ádám
Április 19., szombat
14.00
Lombard Pápa–Győri ETO FC (M1)
Iványi Zoltán
16.00KTE-Phoenix Mecano–MTK Budapest Andó-Szabó Sándor
16.00
MVM-Paks– Debreceni VSC-Teva (Sport1)
Szabó Zsolt
18.00Újpest FC–Videoton (Sport1)
Erdős József
20.00Kaposvári Rákóczi–Szombathelyi Haladás (Sport1)
Solymosi Péter
Április 20., vasárnap
16.30Budapest Honvéd–Ferencváros (M1)
Kassai Viktor
18.30
Mezőkövesd–Diósgyőri VTK (Sport2)
Vad II István
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik