Az „öreg” Vidi Nikolics irányításával lökné le a trónról a Honvédot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.14. 17:48
null
Ismét meglesz a dobogó a Vasasnak? (Fotó: Veres Viktor)
A Nemzeti Sport Online a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is négyrészes sorozatban vezeti fel a labdarúgó NB I hétvégi szezonrajtját. Az utolsó részben az előző idény dobogósait, a bajnok Bp. Honvédot, az ezüstérmes Videotont és a bronzérmes Vasast vesszük górcső alá. Végignézzük a csapatoknál történt változásokat, illetve összegezzük a felkészülési mérkőzések tapasztalatait.

LÉGIÓS ERŐSÍTÉSEK, FÁJDALMAS KUPABÚCSÚ, ISMÉT MEGLESZ A DOBOGÓ? – VASAS

A kiválóan sikerült 2016–2017-es idény – bronzérem a bajnokságban, ezüst a Magyar Kupában – után csak kisebb változások történtek a Vasas keretében. A dán FC Midtjyllandhoz távozó Korcsmár Zsolt pótlására két középhátvéd is érkezett, igaz az elsőként szerződtetett Vít Benes sorsa még kérdéses. A 28 éves cseh játékos hazája első osztályából, a Jablonectől igazolt át a Vasashoz, tétmérkőzésen azonban még nem mutatkozhatott be. Információink szerint tizenöt évvel ezelőtt kivették az egyik veséjét, emiatt – egyelőre – nem kapott Magyarországon sportorvosi engedélyt.

Benes után egy másik cseh középső védőt, a Wolfsburggal német bajnoki címet szerző Jan Simuneket is megszerezte a Vasas. A 30 éves játékos a prágai Duklától érkezett, korábban négyszer lépett pályára cseh A-válogatottban. A Vasas szerződtette még a magyar szurkolók számára ismerős kapust, Lubos Kamenárt, aki 2013 és 2015 tavasza között a Győri ETO-ban védett.

A távozóknál – a korábban említett Korcsmár Zsolt mellett – az előző szezont kölcsönben máshol töltő két játékos is végleg eligazolt: Novák Csanád a Mezőkövesdnél folytatja, Osváth Attila a PAFC-hoz szerződött.

A bajnokság kezdete ellenére az angyalföldiek keretében még lehetnek változások. A középpálya megerősítésére több kiszemelt is van: a ferencvárosi Bognár István, valamint két szabadon igazolható játékos, a kispesti Hidi Patrik és a szombathelyi Iszlai Bence.

Emellett távozók is lehetnek még, Vancsa Miklós, a Vasas ügyvezetője elmondta, ha rajta múlna, Manjrekar James többet nem venné fel az angyalföldi együttes mezét, miután a kanadai válogatott középpályás cserbenhagyta a csapatot. Rajta kívül a 34 esztendős török támadó, Mahir Saglik sorsa is bizonytalan.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Vasas?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Az angyalföldiek felkészülése során elért eredményekre nem lehet panasz, – még az Európa-liga selejtezőjének sorsolása előtt – Telkiben legyőzték a Beitar Jeruzsálemet. Ezt követően Bükön edzőtáboroztak, ezalatt háromgólos hátrányból 4–3-ra nyertek az osztrák Sturm Graz ellen, majd 3–1-re legyőzték a Haladást.

Az európai kupaporondon már nem termett sok babér a Vasasnak: az Európa-liga első selejtezőkörében hiába vezetett a 88. percben 3–1-re a Beitar otthonában, az izraeli együttes drámai végjátékban fordított, majd a Szusza Ferenc Stadionban hármat hintett, így Michael Oenning csapata 7–3-as összesítéssel azonnal búcsúzott az El-től. A bajnoki rajt előtti főpróba viszont jól sikerült: a másodosztályú Dorogot 2–1-re legyőzte a Vasas, az azonban figyelmeztető jel lehet, hogy a csapat két gólját két védő, Benes és Risztevszki szerezte.

A Vasas kedvezőnek tűnő sorsolást kapott: a nyitányon a megfiatalított DVTK-t fogadja, majd a két újonc következik: előbb Balmazújvárosba látogat, aztán a Puskás Akadémia FC-t látja vendégül. Az angyalföldiekkel kapcsolatos hír, hogy új stadionjuk építése miatt a Szusza Ferenc Stadionban rendezik bajnoki mérkőzéseiket az előttünk álló szezonban.

NYÁRIJÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL
Érkezők:Vít Benes(cseh, FK Jablonec – Csehország),Lubos Kamenár(szlovák, Slask Wroclaw – Lengyelország),Jan Simunek(cseh, Dukla Praha – Csehország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Czingráber Máté(BFC Siófok, ?)
Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:Bognár István(Ferencváros),Dusan Brkovics(szerb, DVSC),Hidi Patrik(Honvéd, szabadon igazolható),Iszlai Bence(Haladás, szabadon igazolható),Pekár László(Puskás Akadémia)
Távozók:Borvető Áron(Vác),Korcsmár Zsolt(FC Midtjylland – Dánia, szabadon igazolhatóként),Novák Csanád(gyirmóti kölcsön után Mezőkövesd),Osváth Attila(debreceni kölcsön után Puskás Akadémia)
Kölcsönbe távozók: –

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Vukasin Polekszics(montenegrói, Békéscsaba)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:Ádám Martin
(Puskás Akadémia),Berecz Zsombor (Dinamo Zagreb – Horvátország),Manjrekar James(kanadai),Mahir Saglik(török)

A VASAS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 12.
Edzőtábor:
június 18–26., Bük
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 18., Telki:Vasas–Beitar Jeruzsálem (izraeli) 2–1(Kulcsár T., Remili – 11-esből)
Június 21., Kumberg:Sturm Graz (osztrák)–Vasas 3–4(Benes, Vida M., Ádám – 11-esből, Murka)
Június 24., Bük:Vasas–Haladás 3–1(Risztevszki, Saglik, Király B.)
*Június 29., Petah Tikva, El-selejtező, 1. kör:Beitar Jeruzsálem (izraeli)–Vasas 4–3(Pavlov 2, Kulcsár T.)
*Július 6., Budapest, Szusza Ferenc Stadion, El-selejtező, 1. kör:Vasas–Beitar Jeruzsálem (izraeli) 0–3
Július 9.:Dorog–Vasas 1–2(Benes, Risztevszki)

*-gal a tétmérkőzéseket jelöltük.

 

A bajnoki cím a cél a Videotonnál (Fotó: Török Attila)
A bajnoki cím a cél a Videotonnál (Fotó: Török Attila)

ÚJABB BOTLÁS MÁR NEM FÉR BELE, AZ „ARANYOS” SZERB EDZŐVEL A BAJNOKI CÍM A CÉL – VIDEOTON

A Videotont a mögöttünk hagyott szezonban Henning Berg irányította, ám a gárda elveszítette az „aranycsatát” a Budapest Honvéd ellen, ami a vezetőedző állásába került. A norvég trénerrel egy év után, közös megegyezéssel szerződést bontott a székesfehérvári klub, helyét a belgrádi Partizannal bajnoki címet szerző, mindössze 37 éves Marko Nikolics vette át – a cél az idén is a bajnoki cím megszerzése.

Az új edző ellenére nem kezdődött nagytakarítás a keretben. Az élvonaltól búcsúzó Gyirmóttól érkezett az U20-as világbajnokságot is megjáró védő, Tamás Krisztián. A 22 éves hátvéd mellett három utánpótlás-válogatott játékos is jött (Bolla Bendegúz, Szabó Bence és Mocsi Attila), valamint három saját nevelésű fiatal is profi szerződést kapott (Burka Bendegúz, Magda Dávid, Szabó Bálint) – ők azonban a jövőt jelenthetik, az előttünk álló idényben egyelőre a korosztályos együttesekben, illetve az NB III-as csapatban bukkanhatnak fel.

A Nemzeti Sport Online Szlovéniából úgy értesült, hogy az NK Maribor szlovén U-válogatott támadója, a 21 éves Luka Zahovic is szóba került. Úgy tudni, a fehérváriak a megfelelő csapategység érdekében a légiósok arányára is szeretnének ügyelni, hogy ne legyen túl sok délszláv a csapatban (jelenleg négyen vannak a keretben: a bosnyák Anel Hadzic, a horvát Mirko Maric és a két szerb, Marko Scsepovics és Danko Lazovics), így ez is befolyásolhatja Zahovic esetleges szerződtetését.

A fehérváriaktól csak két játékos távozott végleg, az előző idényben játéklehetőséghez csak elvétve jutó Pölöskei Zsolt a címvédő Honvédhoz szerződött, míg a gyirmóti kölcsön után visszatérő Simon Ádám a Haladáshoz írt alá. Lorentz Márton sem a Videotonnál szerepel majd, ő Soroksár után Siófokra került kölcsönbe.

A Transfermarkt adatai alapján amellett, hogy jelenleg a Videoton FC rendelkezik a legértékesebb kerettel (11.48 millió euró a labdarúgók becsült összértéke) az élvonalban, a fehérvári játékosok átlagéletkora a legmagasabb (27.1 év, a Mezőkövesd a második 26.9-cel, a Paks a harmadik 26.8-cal).

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Videoton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Marko Nikolics irányításával remekül teljesített a felkészülés alatt a Videoton, sokáig gólt sem kapott a csapat az edzőmeccsein. A fehérváriak kezdésként a Skënderbeu ellen arattak 1–0-s sikert, majd a rózsahegyieknek gurítottak egy hármast, míg az Inter Zapresicet tizenegyesből szerzett gólokkal fektették két vállra. Az Európa-liga-szereplés főpróbáján az előző idényben a BL-ben és az El-ben is vitézkedő orosz FK Rosztov ellen is egygólos sikert arattak.

A kupaporondon a máltai Balzan ellen kezdte meg a szereplését a Vidi, a jó felkészülés után azonban a tétmérkőzéseken még kicsit akadozott a gépezet. A máltai együttest előbb Felcsúton a hajrában elért két góllal legyőzte, az idegenbeli visszavágón azonban hiába szerzett három gólt, ugyanennyit kapott, így 5–3-as összesítéssel lépett a következő körbe.

A fehérváriak a második fordulóban 3–0-s győzelmet arattak az észt Nomme Kalju otthonában, így már a jövő hét csütörtöki visszavágó előtt a következő körben érezhetik magukat – ott már jóval nehezebb feladat, a francia Bordeaux vár rájuk.

A Videoton az újoncok ellen kezdi a bajnokságot, előbb a Balmazújvárost fogadja, majd a PAFC vendége lesz – igaz, a fehérváriaknak is a felcsúti stadion szolgál hazai pályaként, amíg át nem adják az új Sóstói Stadiont.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTON FC-NÉL
Érkezők:Bolla Bendegúz
(MTK Budapest), Hársfalvi András (Veszprém), Mocsi Attila(ETO FC Győr),Szabó Bence(Puskás Akadémia),Tamás Krisztián(Gyirmót FC Győr)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek:
Burka Bendegúz,Magda Dávid, Szabó Bálint
Kiszemeltek:Luka Zahovic(szlovén, NK Maribor – Szlovénia)
Távozók:
Pölöskei Zsolt(Bp. Honvéd),Simon Ádám(gyirmóti kölcsön után Haladás)
Kölcsönbe távozók: Bévárdi Zsombor(Siófok),Lorentz Márton(soroksári kölcsön után Siófok),Sejben Viktor(Csákvár),Zöldesi Illés(Kisvárda)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A VIDEOTON FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:június 8.
Edzőtábor:június 12–21., Szentelek (Stegersbach, Ausztria)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 15., Gornja Radgona (Szlovénia):Videoton–KF Skënderbeu (albán)1–0 (Scsepovics)
Június 18., Gyanafalva (Jennersdorf):Videoton–MFK Ruzomberok (Rózsahegy, szlovák) 3–0(Scsepovics, Lazovics, öngól)
Június 21., Szentelek:Videoton–Inter Zapresic (horvát) 2–0(Kovács I., Maric – mindkettő 11-esből)
Június 22., Dietersdorf am Gnasbach:Videoton–FK Rosztov (orosz) 1–0(Scsepovics)
*Június 29., Felcsút, El-selejtező, 1. kör:Videoton–Balzan (máltai) 2–0(Scsepovics, Lazovics)
*Július 4., 17.45, Paola, El-selejtező, 1. kör:Balzan (máltai)–Videoton 3–3(Géresi, Scsepovics, Juhász)
Július 8.:Videoton–Paks 1–2(Barczi)
*Július 13., Tallinn, El-selejtező, 2. kör: Nomme Kalju (észt)–Videoton 0–3 (Pátkai, Scsepovics 2 – mindkettő 11-esből)
*Július 20., 21.00, Felcsút, El-selejtező, 2. kör: Videoton–Nomme Kalju (észt)

*-gal a tétmérkőzéseket jelöltük.

 

A holland edzővel is csodát tesz a Honvéd? (Fotó: Veres Viktor)
A holland edzővel is csodát tesz a Honvéd? (Fotó: Veres Viktor)

HOLLAND EDZŐ LÉPETT ROSSI ÖRÖKÉBE, VELE IS ÖSSZEJÖN A CSODA? – BP. HONVÉD

A Budapest Honvéd 24 év után nyert ismét bajnoki címet a magyar élvonalban (összesen 14. alkalommal végzett az élen). A Videoton elleni „bajnoki döntő” után beigazolódott, amitől a kispesti drukkerek tartottak: az aranyérmek átadása utáni sajtótájékoztatón az olasz Marco Rossi – könnyek között – bejelentette távozását. Helyére a holland Erik van der Meer érkezett, segítőként Mark Lyndon Patrick de Vries csatlakozott az első csapathoz.

A játékoskeretben már jóval kisebb volt a mozgolódás, a bajnokcsapat magja megmaradt, de a védelembe, a középpályára és a támadósorba is érkezett labdarúgó. A kispestiek szerződtették a másodosztályú Mosonmagyaróvár vajdasági magyar védőjét, Deák Istvánt, a Videoton középpályását, Pölöskei Zsoltot, valamint visszatért a korábbi közönségkedvenc, a brazil Danilo, aki 2010 júliusától 2011 decemberéig már szerepelt a Honvédban.

 

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Bp. Honvéd?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A fenti hármas mellett a Honvéd ismét kölcsönvette a Pakstól a korábbi válogatott játékost, Laczkó Zsoltot, illetve nyolc akadémistával is profi szerződést kötöttek a kispestiek – kérdés, közülük ki kerülhet oda a felnőttcsapathoz.

A bajnokcsapatból két alapember távozott, a csapatkapitány Hidi Patriknak lejárt a szerződése, így jelenleg is szabadon igazolható, míg Zsótér Donát a kölcsönszerződése lejárta után hagyta el a Honvédot. Mellettük Dusan Vasziljevics lejáró szerződését sem hosszabbította meg a kispesti klub, valamint Hajdú Ádám a kölcsön után végleg Paksra került, s Vernes Richárdot a másodosztályú Zalaegerszeg szerződtette.

A változások után a Transfermarkt adatai alapján 24.7 évvel a Honvédé a harmadik legfiatalabb keret az NB I-ben. Mindössze az Újpest (24.1 év) és a DVTK (24.3) játékosainak átlagéletkora alacsonyabb.

Erik van der Meer bemutatkozó meccsén a Honvéd 2–2-es döntetlent játszott az élvonalbeli újonc Balmazújvárossal, ám ezt követően három győzelem következett, a kispestiek nyertek a Paks (1–0), illetve a két másodosztályú csapat, a Szeged 2011 (4–1) és a Békéscsaba (2–1) ellen.

Ennek tudatában következett a Hapoel Beer-Seva elleni Bajnokok Ligája-párharc. Az izraeli bajnok otthonában rendezett első mérkőzésen kétgólos hátrányban is volt a Honvéd, ám Davide Lanzafame remek fejesével szépített (2–1), így még él a remény a továbbjutásra a jövő szerdai visszavágó előtt. Igaz, a kispestieknek egy korábbi büntetés miatt zárt kapuk mögött kell megrendezniük a meccset – ennek ellenére az UEFA-döntés értelmében kétszáz vendégszurkoló ott lehet a Bozsik József Stadionban.

Ha sikerül a bravúros fordítás, és továbbjut a BL harmadik selejtezőkörébe a Honvéd, akkor a litván Zalgiris Vilnius és a bolgár Ludogorec Razgrad párharcának győztesével találkozik (az első meccset hazai pályán 2–1-re a litvánok nyerték meg).

A Honvéd hazai pályán a Haladás ellen kezd a bajnokságban, majd a DVTK vendége lesz Debrecenben. Ezt követően jönnek az újoncok, előbb a Balmazújváros érkezik a Bozsik József Stadionba, majd a kispestiek lépnek pályára Felcsúton a PAFC vendégeként.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Danilo(brazil, szabadon igazolhatóként, legutóbb Dibba al-Fudzsajra – Arab Emírségek),Deák István(Mosonmagyaróvár), Pölöskei Zsolt(Videoton)
Kölcsönbe érkezők:Laczkó Zsolt(Paks, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérők:Bobál Gergely(ZTE FC),Fehér Imre(SZEOL SC),Varga Márkó(Kozármisleny)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Banó-Szabó Bence, Berla Attila, Bíró Ákos, Gergényi Bence, Herjeczki Kristóf, Nemes Barna, Rózsahegyi Dominik, Stoiacovici Dávid
Kiszemeltek:
Távozók:Hajdú Ádám(Paks, kölcsön után végleg),Hidi Patrik(szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Vasas, Puskás Akadémia, DAC – Szlovákia),Dusan Vasziljevics(szerb-magyar, szabadon igazolható),Vernes Richárd(paksi kölcsön után ZTE FC)
Kölcsönbe távozók: Bora György(ismét Dorog),Vajda Dániel(budaörsi kölcsön után Dorog)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Balázs Zsolt(Paks, onnan ZTE FC),Zsótér Donát(Sint-Truiden – Belgium, onnan Újpest)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Kadima Kabangu(kongói)

A BUDAPEST HONVÉD NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 12.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 24.,Honvéd–Balmazújváros 2–2(Koszta, Lanzafame – 11-esből)
Június 28., Telki:Paks–Honvéd 0–1(Vernes)
Július 1.:Honvéd–Szeged 2011 4–1(Eppel 2, Lovric, Bobál G.)
Július 5.:Honvéd–Békéscsaba 2–1(Eppel, Danilo)
*Július 12., BL-selejtező, 2. kör:Hapoel Beer-Seva (izraeli)–Honvéd 2–1(Lanzafame)
*Július 19., 21.15, Budapest, Bozsik József Stadion, BL-selejtező, 2. kör: Honvéd–Hapoel Beer-Seva (izraeli)

*-gal a tétmérkőzéseket jelöltük.

NB I, 2017–2018, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Paksi FC–Újpest FC
(Tv: M4 Sport)
Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
18.00: Debreceni VSC–Mezőkövesd
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
20.30: Budapest Honvéd–Haladás
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik József Stadion
Erdős József
JÚLIUS 16., VASÁRNAP
17.00: Vasas FC–Diósgyőri VTK
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Bognár Tamás
17.00: Videoton–Balmazújváros
Felcsút, Pancho Aréna
Iványi Zoltán
17.00: Ferencváros–Puskás Akadémia
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik