Az NB I-ről beszél, de a Premier League-ről álmodik az FTC védője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.12. 12:00
null
Hüsing magyarországi karrierje nehézkesen indult (Fotó: Szabó Miklós)
Oliver Hüsinggel, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros védőjével készített hosszabb interjút az átigazolási hírekben mértékadó Transfermarkt. A német védő beszélt többek között beilleszkedési problémáiról, sérüléseiről, álmairól, és a zöld-fehérek jelenlegi szezonját is értékelte.

 

Oliver Hüsing a nyáron a Bundesligában szereplő Werder Brementől szerződött a Ferencvároshoz, melynek színeiben 20 meccsen mintegy 1500 percet töltött a pályán a szezonban. Ahogy tartja a mondás, „minden kezdet nehéz”, ezt a 24 éves német védő saját bőrén tapasztalta meg.

„Hogy őszinte legyek, voltak beilleszkedési problémáim, mivel minden nagyon új és idegen volt – kezdte Oliver Hüsing. – Ráadásul három sérülést is le kellett küzdenem. Először a keresztszalagommal volt probléma, majd felépültem, és jött az újabb sérülés. A teljes novembert és decembert kihagytam térdsérülés miatt. Tavasszal stabilnak érzem magam, egészséges vagyok, és játszom is – természetesen boldogabb vagyok így.”

Beilleszkedési problémái a játékán is érződtek: első NB I-es bajnokiján összehozott egy büntetőt a Haladás ellen (az FTC 3–1-re nyert odahaza – a szerk.), a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében pedig öngólt vétett az FK Partizani ellen (a Fradi tizenegyesekkel kapott ki).

„Nem volt egyszerű. Az első meccsén mindenki bizonyítani akarja, hogy megérte szerződtetni. A tizenegyesnél nem volt szerencsém, a meccset szerencsére 3–1-re megnyertük. Az öngól viszont rettenetesen zavart – emlékezett vissza a hórihorgas védő. – Ilyen balszerencséje százból egyszer van az embernek. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy nem indult jól az itt töltött időszakom. Ez hozzátartozik a játékhoz, fel kell emelnünk a fejüket, és továbbmenni. Tudtam, hogy a szurkolók kritikusan fognak rám tekinteni az elején, de bízom benne, hogy sikerült rájuk cáfolnom.”

Az FTC német légiósa bízik 
a jó tavaszi folytatásban (Fotó: Veres Viktor)
Az FTC német légiósa bízik a jó tavaszi folytatásban (Fotó: Veres Viktor)

„Thomas Doll személye fontos volt számomra a klubváltásnál. Már korábban sokat beszélgettem vele, egy hétvégére meg is hívott Magyarországra, és sok mindent megvitattunk. Azon a hétvégén találkoztam Lisztes Krisztiánnal is, aki szintén a Werder játékosa volt, valamint Theo Schneider játékosmegfigyelővel is. Voltak más lehetőségeim is, de néhány hét alatt meghoztam a döntésemet" – fogalmazott Hüsing, aki hozzátette: Hajnal Tamás és Gera Zoltán sokat segített neki a beilleszkedésben, Janek Sternberget már ismerte korábban a Werdertől, de sok időt tölt a Fradi másik német légiósa, Julian Koch társaságában.

A Ferencváros a legutóbbi két NB I-es fordulóban nyeretlen maradt: a listavezető Honvéd otthonában 2–1-re kikapott, majd odahaza döntetlent játszott a DVTK-val. Hátránya két pont a tabellán a harmadik Vasas mögött, az éllovas kispestiek pedig nyolc pontra vannak. De Hüsing szerint még semmi sincs veszve.

„Elúszott volna a bajnokság? Semmi esetre sem – bizakodott a német légiós. – Persze rettentően nehéz lesz azt kivitelezni, hogy egyszer se kapjunk ki. Még játszunk a második Videoton és a harmadik Vasas ellen is, mindkettő nagyon nehéz mérkőzés lesz, de lehetőségünk lesz a javításra. A csapat szeretne legalább a harmadik helyre odaérni, ami – a kupagyőzelemhez hasonlóan – nemzetközi szereplést ér. Ősszel voltak problémáink: hiányzott az állandóság, sok volt ugyanis a sérült. Többen az Európa-bajnokságról visszaérve játszottak a Bajnokok Ligája selejtezőjében, pihenő nélkül. A válogatott játékosok későn csatlakoztak a felkészüléshez, keveset tudtunk együtt edzeni. Jöttek új játékosok is, aztán néhány közös tréning után már jöttek is a mérkőzések. Hiányzott az összhang a csapaton belül. Télen volt néhány érkező és távozó is, de tavaszra stabillá tudtunk válni. Ez látszik is az eredményeinken. Szoros meccsen kaptunk ki a Honvédtól, de előtte és utána is nyertünk vagy döntetlent játszottunk, és bejutottunk a Magyar Kupa elődöntőjébe is.”

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
Vasas–Mezőkövesd
Ferencváros–Budafok (NB III)

Hüsing több mint tíz évet töltött a Werder Bremen kötelékében, így nem csoda, hogy a patinás német klub még mindig fontos szerepet tölt be az életében.

„A futballban az otthonom még mindig a Werder Bremen, és ez így is fog maradni, ezer szállal kötődöm Brémához. Ha időm engedi, hazalátogatok. A csapat meccseit is megnézem, amikor tehetem, a stadionban, nem csak a televízióban. Hogy mitől olyan különleges a Werder? Nos, ebben a Ferencváros hasonlít rá. A Fradi tradicionális klub, elismerik az emberek, mivel nagy hagyományokkal büszkélkedik, és rengeteg szép eredményt elért már. Az emberek közösséget alkotnak: mindenki, akinek köze van a klubhoz, átéli ezt az érzést.”

A jövőjével kapcsolatos kérdéseket egyelőre elhessegeti a Ferencváros légiósa. Egy biztos: kontraktusa 2018 nyarán jár le, és vannak álmai, hol futballozna szívesen. „Ez még a jövő zenéje. Ami most a legfontosabb, hogy a hátralévő tavaszi mérkőzéseinket hozzuk, maradjunk stabilak. Aztán meglátjuk, mi történik. Realista vagyok, de álmodom a Bundesligába való visszatérésről. A Premier League is álom a számomra, mivel nagyon kedvelem az ország futballját. De jelenleg nem gondolkodom ezeken, hiszen az idény kellős közepén vagyunk. Sorozatban a harmadik angolos hetünket töltjük, jól akarjuk zárni a bajnokságot, és meg akarjuk nyerni a Magyar Kupát.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik