Az NB I és a tizenegyesek: a Haladásnál nem volt kimaradó

Vágólapra másolva!
2013.12.21. 13:23
null
Radó Andrást nehéz szabályos eszközökkel megállítani (Fotó: NS-archív)
A labdarúgó NB I-ben 405 gól született az ősszel. Tegnapi gólelemzésünkben kiveséztük az akcióból, illetve a szögletek, a szabadrúgások és a bedobások után esett találatokat, a mai részben a tizenegyesekre és az öngólokra fókuszálunk.

HAT ESETBEN HATOTT A KAPUSMÁGIA

TIZENEGYESEK FORDULÓNKÉNT
Forduló 11-es Gól Kimaradt
1. 3 3
2. 4 4
3. 6 5 1
4. 5 5
5. 1 1
6. 2 2
7. 1 1
8. 4 3 1
9. 3 3
10. 5 3 2
11. 1 1
12. 2 1 1
13. 2 1 1
14. 1 1
15. 1 1
16. 3 3
17. 4 4
Összesen 48 42 6

A labdarúgó NB I első 17 fordulójában, azaz az ősszel lejátszott mérkőzéseken a játékvezetők 48 büntetőt adtak meg – héttel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban, amikor 17 forduló alatt 55 büntetőt végeztek el a csapatok. Mégis több gól esett tizenegyesből ezen az őszön, mint 2012-ben, akkor ugyanis az 55 büntetőből 14 kimaradt, azaz „csak” 41-ből lett gól, míg az idén csupán hat tizenegyesnél rontottak az ítélet-végrehajtók, 42 büntető góllal végződött. Százalékba átszámítva tavaly ősszel a tizenegyesek 25.4 százaléka maradt ki, míg most a büntetőknek csupán 12.5 százalékát nem sikerült gólra váltani.

A románok elleni 3–0-s zakó, majd a hollandok elleni 8–1-es megaláztatás után a magyar labdarúgással kapcsolatban eretnekségnek számít „javulásról”, netán „előrelépésről” beszélni, ám ezúttal kénytelenek vagyunk azt írni: a tizenegyesek értékesítésében bizony javultak a mutatók, hiszen amíg egy évvel ezelőtt gyakorlatilag minden ötödik büntetőt elrontottak az NB I-ben a játékosok, addig az idén nyolcból hetet berúgtak.

Mindegyik fordulóban ítéltek legalább egy büntetőt a játékvezetők, a legtöbb tizenegyest – hatot – a 3. fordulóban adták meg, ebből egy maradt ki (a pápai Eszlátyi Istváné), ötből gól lett. Ugyancsak öt találat született tizenegyesből a 4. fordulóban, ekkor nem hibázott senki. Nem úgy a 10. fordulóban, amikor ketten is büntetőt rontottak: a debreceni Szakály Péter és a fehérvári Zé Luis volt a bakizó – előbbi lövését Molnár Péter hárította, utóbbi a jobb oldali lécre lőtte a labdát.

Az utolsó négy fordulóban nem volt kimaradt tizenegyes, az első hét fordulóban is csupán egyszer hibáztak az ítélet-végrehajtók – a legtöbb büntető tehát a szezon közepén maradt kihasználatlan.

A DEBRECENIEK MÁSOLNÁK A TAVALYI GYŐRT

Tegnapi gólelemzésünkben egy mondatban megemlítettük, hogy a Honvéd szerezte a legtöbb gólt tizenegyesből, hatot. A kispestiek egyszer sem hibáztak, ennek (is) köszönhetik, hogy a vonatkozó listán ők állnak az élen, merthogy egyébként nem az ő javukra ítélték meg a legtöbb tizenegyest, hanem a debreceniekére.

TIZENEGYESEK CSAPATONKÉNT
Csapat Javára (gól) Ellene (gól)
Bp. Honvéd 6 (6) – (–)
Debrecen 7 (5) 3 (3)
Diósgyőr 1 (1) – (–)
Ferencváros 2 (1) 3 (3)
Győri ETO 1 (1) 3 (3)
Haladás 5 (5) 5 (5)
Kaposvár 1 (1) 6 (5)
Kecskemét 2 (2) 1 (1)
Mezőkövesd 3 (3) 4 (3)
MTK – (–) 1 (1)
Paks 3 (3) 6 (5)
Pápa 1 (–) 5 (4)
Pécs 6 (5) 3 (3)
Puskás AFC 3 (3) 2 (2)
Újpest 2 (2) 5 (3)
Videoton 5 (4) 1 (1)
Összesen: 48 (42) 48 (42)

A Loki hétszer rúghatott büntetőt, ám csak öt gólt szerzett tizenegyesből, mert játékosai kétszer is hibáztak: Szakály Péter és L'Imam Seydi rontott. Tavaly ősszel egyébként a Győri ETO javára ítélték meg a legtöbb tizenegyest, hetet, igaz, a győriek még annyira sem éltek a felkínált lehetőséggel, mint most a debreceniek: a hétből ötször rontottak. Ha a DVSC játékosai babonásak, akkor jó előjelnek tekintik, hogy egy évvel ezelőtt ősszel az ETO rúghatta a legtöbb tizenegyest, hiszen a kisalföldiek végül bajnokok lettek…

Nem lehetnek elégedettek az MTK szurkolói, mert kedvenceik egyetlen tizenegyest sem végezhettek el az ősszel, míg a Lombard javára egyet legalább megítéltek, ám azt Eszlátyi István kihagyta, így az MTK mellett még a Pápa nem szerzett gólt az ősszel büntetőből.

Egy évvel ezelőtt, az első 17 fordulóban az újonc egriek ellen ítélték meg a legtöbb tizenegyest a bírók, nyolcat. Most a paksiak és a kaposváriak panaszkodhattak emiatt a legtöbbször a „sporikra”, hiszen mind a két csapat ellen hatszor adtak tizenegyest. Csöppnyi vigasz, hogy a Paks és a Rákóczi ellen is kimaradt egy-egy büntető.

A tizenhatoson belül a Diósgyőr és a Honvéd játékosai védekeztek a legszabályosabban, e két együttes ellen egyetlen büntetőt sem ítéltek meg a bírók az ősszel. Az Újpest volt az egyedüli csapat, amely ellen két tizenegyest is kihagytak az ellenfelek.

RADÓ ANDRÁS ESETT, KELT, MAJD ÜNNEPELT

Tavaly ősszel a Lombard Pápa csatára, Goran Marics volt a legeredményesebb tizenegyesből, öt büntetőt értékesített, egyet kihagyott. Őt akkor a kispesti Délczeg Gergely és a szombathelyi Iszlai Bence követte a tizenegyes-góllövőlistán, mind a ketten négy büntetőt értékesítettek. A Haladásnál Iszlai szerepét 2013-ra Radó András vette át, ő lett a szombathelyiek ítéletvégrahajtója, ráadásul eddig könyörtelennek bizonyult, hiszen a Hali javára megítélt mind az öt büntetőt gólra váltotta.

Radó után a Videoton támadója, Nikolics Nemanja szerezte a második legtöbb gólt tizenegyesből, négyet, a kispesti Ayub Daud, a pécsi Koller Krisztián és a paksi Simon Attila háromszor volt eredményes büntetőből.

TIZENEGYES-GÓLLÖVŐLISTA
5 gólos: Radó András (Haladás)
4 gólos: Nikolics Nemanja (Videoton)
3 gólos: Ayub Daud (Bp. Honvéd), Koller Krisztián (Pécsi MFC), Simon Attila (Paks)
2 gólos: Mohl Dávid (PMFC), Lencse László (Puskás AFC), Melczer Vilmos (Mezőkövesd), Ibrahima Sidibe (DVSC), Vernes Richárd (Bp. Honvéd), Dalibor Volas (DVSC)
1 gólos: Eliomar Leo (Kecskeméti TE), Futács Márkó (DVTK), Harsányi Zoltán (Mezőkövesd), Józsi György (FTC), Kabát Péter (Újpest), Tarmo Kink (Győri ETO FC), Edixon Perea (Bp. Honvéd), Rajczi Péter (Kecskeméti TE), Szakály Péter (DVSC), Tischler Patrik (Puskás AFC), Dusan Vasziljevics (Újpest FC), Waltner Róbert (Kaposvár)
Radó András esetében feltétlenül meg kell említeni, hogy nagyon sok büntetőt harcol ki. A fiatal szombathelyi támadót emiatt sokan – többek között mi is a tavalyi gólelemzésünkben – Dombi Tiborhoz hasonlítják, ám míg a debreceniek még mindig aktív szélsője rendszerint „csak” kiharcolta a tizenegyeseket, addig Radó el is végzi a büntetőket, méghozzá eddig remek hatásfokkal. A Haladás őszi öt tizenegyeséből négynél éppen Radóval szemben szabálytalankodtak az ellenfél játékosai.

Mondhatják persze olvasóink (okkal-joggal), hogy a Hali csatára könnyen esik, de hát nem mindenki olyan típusú játékos, mint mondjuk Bene Ferenc volt anno, aki annyira minden idegszálával a góllövésre összpontosított, hogyha faragták is a védők, a tizenegyes kiharcolása helyett inkább talpon maradt, és ő maga igyekezett góllal befejezni az akciót. Vagy hozhatnánk példának a dánok egykori erőcsatárát, Preben Elkjaer-Larsent, akit még felrúgni sem volt egyszerű, leszaggatták róla a mezt, nadrágot, sokszor mégsem a könnyebb utat (a tizenegyest) választotta, hanem akcióból akart gólt lőni. De az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nemcsak az szabálytalan ám, aki páros lábbal beleszáll a másikba és tör minden csontot, hiszen a bokák finom összekoccantása, vagy adott esetben az egyensúlyból való kibillentés is büntetőt vonhat maga után, és az alacsony súlypontú, gyors, a büntetőterületen belülre nagy lendülettel érkező játékosoknál (mint például Radónál is) is könnyen előfordul, hogy a védő már csak egy ütemmel később ér oda, lép oda – s máris le lehet tenni a labdát a tizenegyespontra…

A fejezet zárásaként még annyit: a 48 tizenegyesből 31-et jobb lábbal, 17-et ballal végeztek el a játékosok, és ezúttal a jobb lábas labdarúgók voltak a pontosabbak, ugyanis ők a 31-ből csak két büntetőt rontottak el (6.4 százalékos rontási arány), míg a bal lábasok a 17 esetből 4-szer hibáztak (23.5 százalék).

BALAJCZA SZABOLCS NEM FELEJTETT EL TIZENEGYEST VÉDENI

Részben már érintettük az elhibázott tizenegyeseket, most összegezzünk: hat büntető maradt ki az őszi 17 fordulóban. A pécsi Pölöskey Péter a kapu fölé lőtt, a Videoton támadója, Zé Luis a jobb kapufát találta el, míg négy alkalommal a kapus védett.

Az újpesti Balajcza Szabolcs L'Iman Seydi (DVSC) büntetőjét hárította, a mezőkövesdi Horváth Tamás Józsi György (FTC) tizenegyesénél mozdult jó irányba és fogta meg a labdát, a kaposvári Marko Ranilovic a pápai Eszlátyi István lövését védte, míg a paksi Molnár Péter a debreceni Szakály Péter eszén járt túl a tizenegyesnél. A fentebb említett másik két kihagyott büntetőnél Balajcza Szabolcs (Zé Luis) és Szűcs Lajos (Pölöskey Péter) fohászkodott sikeresen az égiekhez…

Balajcza egyébként az utóbbi években több büntetőt is hárított. A 2011–2012-es és a 2012–2013-as szezonban egyaránt három tizenegyest hatástalanított, az idén ősszel kétszer nyerte meg a támadóval szembeni párharcot, igaz – ahogy már említettük – csak egyszer védett, a másik esetben „kinézte” a labdát.

A VÉDŐK JELSZAVA: FÉLÜNK A FARKASTÓL

Az őszi szezonban a tizenegyesek tekintetében Farkas Ádám és Solymosi Péter volt a legszigorúbb játékvezető, mind a ketten 9 büntetőt adtak meg, és abban is megegyeznek, hogy az általuk megítélt tizenegyesekből nyolc góllal végződött, egy kimaradt.

Kassai Viktor és Vad II István hatszor mutatott a büntetőpontra, Vad II az egyetlen játékvezető, akinek két befújt tizenegyese is kimaradt. A további sorrend: Németh Ádám 5, Becséri Dániel 4, Szabó Zsolt 3, Andó-Szabó Sándor és Bognár Tamás 2, Fábián Mihály és Iványi Zoltán 1 megadott tizenegyes.

ÉRDEKES, ILYEN TIZENEGYESEK IS VOLTAK!

♦ A bajnokság legelső gólját a pápai Eszlátyi István szerezte, és a szezonban ő hagyta ki az első tizenegyest is: büntetőjét a 3. fordulóban, a Lombard Pápa–Kaposvár mérkőzés 54. percében Marko Ranilovic hárította.

♦ A legkorábbi tizenegyes a Videotoné, egész pontosan Nikolics Nemanjáé: a fehérváriak csatára a Paks ellen már a 8. percben betalált büntetőből. Radó András hozzá képest egy percet „késett”, a Haladás csatára az ETO ellen a 9. percben volt eredményes tizenegyesből.

♦ A legkésőbb elvégzett tizenegyes L'Imam Seydi nevéhez fűződik, és rögtön tegyük hozzá, ez volt egyben a legkésőbbi kihagyott büntető is: a DVSC csatára az Újpest ellen 93.30-nál lőtte el a labdát, amelyet Balajcza Szabolcs kiütött. A legkésőbb értékesített tizenegyes Simon Attiláé, ő szintén Újpesten, és szintén a 94. percben, egész pontosan 93.04-nél végezte el a büntetőt, s biztosan lőtt a kapuba.

♦ Akadt egy Panenka módjára végrahajtott tizenegyes is: Simon Attila Debrecenben így járt túl az elvetődő Verpecz István eszén.

♦ A kispesti Ayub Daud volt az egyetlen játékos, aki egy mérkőzésen két tizenegyest is elvégezhetett, és a szomáliai csatár élt is a lehetőséggel: mind a két büntetőből gólt lőtt a Haladásnak.

♦ Egy esetben mezőnyjátékos próbált hárítani büntetőt. A Mezőkövesd–Kaposvár találkozó utolsó perceiben a vendégek kapusa, Marko Ranilovic követett el a szabálytalanságot a tizenhatoson belül, amelyért kiállították. Cseréjük már nem volt a somogyiaknak, így Haruna húzott kesztyűt és állt be a kapuba, ám nem volt esélye Harsányi Zoltán büntetőjénél.

A LÉGIÓSOK SZÉPEN „TERMELTÉK” AZ ÖNGÓLOKAT

Az öngólok megítélése nem mindig egyértelmű, ebben eltérőek lehetnek a különféle statisztikák, mi az MLSZ hivatalos játékvezetői jegyzőkönyveit vettük alapnak, az alapján így összegezhetünk: az őszi 405 találatból 12 volt öngól, ez nagyjából a gólok 3 százaléka (2.96%).

A „szegény embert még az ág is húzza” mondás itt is igaznak bizonyult, hiszen a sereghajtó kaposváriak vétették a legtöbb öngólt, hármat. Ők kezdték, hiszen a szezon első öngólját Jánvári Gábor „szerezte”, és ők is fejezték be, mert az ősz utolsó öngóljánál Kovács Olivér volt a főszereplő. Rajtuk kívül Addo vétett öngólt a somogyiak közül.

A pápai Szűcs Lajos is „meg volt áldva” a védőivel, hiszen Nagy Tamás és Peter Struhár is betalált a kapujába. Rajtuk kívül Dominik Fotyik (Mezőkövesd), Juanan (Újpest), Kálnoki Kis Attila (MTK), David Mateos (FTC), Szabó János (Paks), Vaszicsku Gergő (Puskás AFC) és Marko Vukaszovics (KTE) iratkozott fel az öngólosok listájára.

Feltűnő, hogy milyen sok légiós található a névsorban, az öngólok felét nem magyar állampolgárok hozták össze. A Ferencváros és a Debrecen volt a legnagyobb haszonélvező, mindkét csapat két gólt köszönhet ellenfelének.

FEHÉRVÁRON TÖBBEN IS „JUBILÁLTAK”

Gólelemzésünk pénteki, első részében több szempontból is kiveséztük az NB I őszi találatait, a második részben a tizenegyesekkel és az öngólokkal foglalkoztunk részletesebben. Statisztikai összeállításunkat egy táblázattal zárjuk le, amely mutatja, hogy az egyes fordulókban hány gól esett az ősszel, és azt is láthatjuk, hogy hány találatot szereztek a hazai csapatok, illetve a vendégek.


A gólokban leggazdagabb a 15. forduló volt, amelyben 33 gól esett, ez jobb a meccsenkénti négyes átlagnál (4.125). Eggyel kevesebb gól született a 10. fordulóban, ez pontosan négy találat mérkőzésenként. A leggólszegényebb a 14. forduló volt 15 találattal (1.875).

A hazai együttesek 223, a vendégek 182 gólt szereztek.

A bajnokság 100. találatát a szombathelyi Németh Márió érte el (a 4. fordulóban, a DVSC ellen), a 200. gól a Puskás AFC csatára, Lencse László nevéhez fűződik (a 9. fordulóban, odahaza az FTC ellen), a 300. találat az MTK-s Varga Szabolcsé (a 13. fordulóban a Puskás AFC vendégeként), míg a 400. gólt Böde Dániel szerezte a 17. fordulóban a Videoton otthonában.

Érdekesség, hogy az eddigi négy jubileumi gólból három a székesfehérvári Sóstói Stadionban esett. Ez még akkor is különlegesnek számít, ha tudjuk, hogy a Puskás AFC is ott játszotta a hazai meccseit, így Fehérváron az ősszel mindegyik fordulóban rendeztek egy bajnokit.

GÓLOK FORDULÓRÓL FORDULÓRA
Forduló Gólok száma Hazai csapat
Vendég csapat
1. 27 19 8
2. 21 9 12
3. 30 18 12
4. 22 14 8
5. 21 14 7
6. 23 15 8
7. 23 8 15
8. 23 15 8
9. 18 10 8
10. 32 22 10
11. 21 8 13
12. 26 14 12
13. 21 8 13
14. 15 8 7
15. 33 17 16
16. 21 9 12
17. 28 15 13
Összesen 405 223 182
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik