Az FTC az 1–2-es széria ellen; 700 perces góltalanság fenyeget Pápán

Vágólapra másolva!
2014.10.24. 16:35
null
Debrecenre fel! A Ferencváros 1–2-es idegenbeli kudarcsorozatát zárná le a cívisvárosban (Fotó: Korponai Tamás)
DVSC-Teva–Ferencváros és Haladás–Győri ETO presztízsmérkőzést is rendeznek a labdarúgó NB I 12. fordulójában, amelyet a szervezett szurkolói csoportok tüntető távolmaradása (október 26-án pedig tüntetése) sújt. A Lombard Pápa lassan 700 perce nem szerzett gólt, Felcsúton csap össze a két legjobb formában levő csapat – érdekességek a 12. kör elé.

ÚJPEST–NYÍREGYHÁZA

♦ Ez a 23. mérkőzés a két csapat között, nagy az újpesti fölény: 12 lila siker, 6 döntetlen, 4 nyíregyházi győzelem. Érdekesség, hogy a Szpari a két csapat első bajnoki mérkőzését egyből megnyerte a Megyeri úton 1980-ban – nos, azóta nyeretlen Újpesten.

♦ Messze az Újpest mérkőzésein a legalacsonyabb a gólátlag az NB I 2014–15-ös idényében: eddig 1.27. Összehasonlításul: a második legalacsonyabb gólátlag a Haladásé 1.73-mal. A lilák egyetlen mérkőzésén sem esett még ebben a szezonban háromnál több gól, ezzel egyedül vannak az NB I-es csapatok között.

♦ Az újpestiek már négy nulla nullás döntetlent játszottak ebben a bajnokságban, ezzel szintén listavezetők az NB I-ben, csakúgy, mint a kapott gól nélküli mérkőzések számában (7, holtversenyben a Videotonnal).

♦ A két csapat legutóbbi három újpesti mérkőzését a lilák nyerték (3–1, 1–0, 1–0).

♦ A Nyíregyháza sorozatban elveszítette a legutóbbi négy bajnokiját (a legutóbbi hármon gólt sem szerzett), ez a leghosszabb aktív vereségsorozat az NB I-ben. Nem véletlen, hogy Csábi József távozott, utódja, Mátyus János most mutatkozik be. Mátyus (játékos- és edzői pályafutása alatt) most dolgozik először Kelet-Magyarországon, eddig csak fővárosi és nyugati csapatoknál állt alkalmazásban.

♦ A Szpari augusztus 30., a Pápa elleni győzelem óta egyszer sem tudta megszerezni a vezetést bajnokin, nem is nyert legutóbbi öt meccsén. Az említett Nyíregyháza–Lombard Pápa meccsen a vendégek edzője még Mátyus János volt.

♦ Az Újpest négyes veretlenségi szériát mutathat fel, hazai pályán május 3. (Újpest–MTK 0–4) óta veretlen. Ha most is megőrzi hazai veretlenségét, akkor 2011 óta nem látott jó sorozata lesz.

Eltiltott tréner, két edzőcsere, bekavaró időjárás



Broadcast live streaming video on Ustream

PUSKÁS AKADÉMIA–MTK

♦ Két kitűnő formában levő csapat találkozik Felcsúton: a PAFC legutóbbi négy, az MTK legutóbbi hat bajnokiját zárta győzelemmel, ez a két leghosszabb aktív győzelmi (egyben veretlenségi) széria az NB I-ben.

♦ A PAFC megnyerte legutóbbi három hazai, az MTK pedig a legutóbbi három idegenbeli bajnokiját.

♦ Ha az MTK nyer, akkor hetes győzelmi szériája lesz, csakúgy, mint április és augusztus között. Ez a 2013–14-es szezonból a 2014–15-ösbe áthúzódó sorozat volt (5 + 2), zsinórban hatnál több győzelmet egy bajnoki idényen belül az MTK legutóbb 2006-ban aratott – egymás után nyolcat.

♦ A felcsútiak négy egymást követő bajnoki sikerükkel klubtörténelmet írtak, ilyen szériájuk még nem volt az NB I-ben korábban.

♦ A Puskás Akadémia még nem nyert NB I-es mérkőzést az MTK ellen, az előző idényben Székesfehérváron 1–1-re végeztek a csapatok, a Hungária körúton a házigazdák 2–1-re győztek.

♦ 2014. március 1. óta nem játszott döntetlent a bajnokságban az MTK, az ikszmentességük 23 forduló óta tart.

KECSKEMÉTI TE–BP. HONVÉD

♦ Itt a mumus! Amióta a KTE NB I-es, a Honvéd még egyszer sem tudta legyőzni bajnokin a kecskemétieket. 12 mérkőzésen 8–4–0 az élvonalbeli örökmérleg.

♦ Kecskemétre rendre verésért jár a kispesti csapat, 6 mérkőzésen 5 hazai siker, 1 döntetlen, még 2010-ből.

♦ A Honvéd legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén nyeretlen, a legutóbbi kettőn nem szerzett gólt. A KTE nem tudott győzni legutóbbi két mérkőzésén.

♦ A Kecskemét április 19. (KTE–MTK 3–0) óta egyszer sem szerzett egynél több gólt hazai pályán.

♦ A Honvéd március 8. (Honvéd–Újpest 3–2) óta nem tudott megnyerni olyan bajnokit, amelyen gólt kapott.

PÉCSI MFC–LOMBARD PÁPA

♦ A Pécs legutóbbi két bajnokiját szerzett gól nélkül veszítette el. No de hol van ez a Lombard sorozatához képest: a pápaiak a legutóbbi hét bajnoki mérkőzésükön gólképtelenek maradtak. A sorozat 683 perce tart.

♦ Ha nincs gól, akkor győzelem sincs: a legutóbbi nyolc fordulóban nem tudott nyerni a Lombard, ez a leghosszabb aktív NB I-es nyeretlenségi széria.

♦ A legutóbbi öt pécsi bajnokiból négyet a PMFC nyert meg, de legutóbb a Lombard 3–1-re diadalmaskodott. Az öt meccsből háromszor volt legalább egy kiállítás, mindig a pápaiaktól.

♦ A Pápa idegenben teljesen bénultnak tűnik: a Lombard a legutóbbi tizenhat idegenbeli bajnokijából egyet sem tudott megnyerni. A legutóbbi pápai győzelem még 2013. szeptember 20-án, épp Pécsett született.

♦ Na, nem mintha a PMFC büszkélkedhetne a hazai sorozatával, ez ugyanis egy hetes nyeretlenségi széria, mely május 10. óta tart.

DIÓSGYŐRI VTK–DUNAÚJVÁROS PASE

♦ A DVTK nyolcas hazai veretlenségi szériában van. Ebben a szezonban csak a DVSC tudott pontot csenni Diósgyőrből, minden más ellenfél alulmaradt.

♦ A Dunaújváros megtörte nyeretlenségi sorozatát, most már „csak" az idegenbeli nyeretlenségi szériát kellene megtörni. A stadionja felújítása miatt eddig kilencszer idegenben játszó újvárosiak mérlege 0–2–7.

♦ Az Újváros az eddigi kilenc idegenbeli meccséből hét alkalommal gólképtelen maradt. A másik két találkozón még a vezetést is megszerezte a Dunaújváros, ám mindkétszer kikapott, Győrben 4–3-ra, Felcsúton 3–2-re.

♦ A Dunaújváros PASE ellen még sosem játszott a DVTK NB I-es mérkőzést, ám a Diósgyőr–Dunaújváros párharc nagy múltú: 1954 óta 13-szor találkozott a két város csapata Diósgyőrben, a hazaiak javára billenő mérleg 8–3–2.

♦ Az elmúlt két évben a DVTK csak két hazai bajnokiján nem tudott gólt szerezni: a Kaposvár (0–1) és a Paks (0–4) ezt egyaránt három pontot érő módon használta ki.

SZAVAZÁS

Egyetért-e a hét végén a magyar pályáktól tüntetőleg távol maradó szurkolókkal?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

VIDEOTON–PAKS

♦ A mérkőzésre a Paks pályájának használhatatlansága miatt a pályaválasztói jog felcserélésével Székesfehérváron kerül sor. Ez lesz 12 fordulóból a listavezető Videoton 9. hazai mérkőzése.

♦ Eddig tizenhat alkalommal találkozott a Videoton és a Paks az élvonalban, az örökmérleg 11–3–2 a Vidinek. A Paks még sosem tudott nyerni a Videoton vendégeként.

♦ A vidi.hu mérkőzésbeharangozójában felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy van egy Videoton-játékos, aki eddig a két csapat mind a tizenhat NB I-es meccsén pályára lépett – mint paksi futballista. Heffler Tibor a „megoldás”, aki szombaton már a fehérváriakat segítheti a pályán.

♦ Ikerharc: Simon Ádám a Videoton, Simon András a Paks játékosaként kaphat szerepet a mérkőzésen.

♦ A Paks még veretlen a szezonban idegenbeli bajnokijain, a Videoton hét, sorozatban elért siker után a legutóbbi fordulóban alulmaradt a DVSC ellen.

♦ A Videoton március 16. óta minden bajnokiján szerzett gólt, a szép sorozat immár huszonegy mérkőzést számlál. Legutóbb a Győri ETO tudta lenullázni a Vidi támadógépezetét (0–1).

DEBRECENI VSC–FERENCVÁROS

♦ Kerek számnál a két csapat, ez a DVSC és az FTC közötti 80. összecsapás az élvonalban. A közös bajnoki történelem 1943-tól íródik, az örökmérleg 36–18–25 a Ferencvárosnak.

♦ Debrecen nem a Fradi kedvenc játékterepe, erősen negatív a fővárosiak mérlege a cívisvárosban. A DVSC 21–9–10-es mérleget tud magáénak pályaválasztóként. Amióta a Loki a kilencvenes években visszatért az élvonalba, a zöld-fehérek ritkán örülhettek – volt 6–1, 5–0 és 4–1 is…

♦ 2002 és 2013 között egyszer sem tudott a Fradi nyerni Debrecenben, aztán a 2012–13-as szezon 29. fordulójában megtört a jég: Adamo Coulibaly hiába talált be kétszer, Somália, Jenner és Perics góljával a zöld-fehérek diadalmaskodtak. Amióta az FTC visszajutott az NB I-be, ezt a 2–3-as találkozót leszámítva az összes debreceni meccset a DVSC nyerte meg (2–1, 2–1, 1–0, 4–1).

♦ A legutóbbi hat debreceni DVSC–FTC bajnokiból négyen volt kiállítás, kétszer a Loki, kétszer a Fradi fogyatkozott meg.

♦ A legutóbbi hat Nagyerdei Stadionban lejátszott bajnokiban egy dolog közös: mindig csak az egyik mérkőző fél szerzett gólt. A Loki hármat megnyert a meccsek közül, kettőt elvesztett, a KTE-vel pedig ikszelt.

♦ A DVSC legutóbbi húsz hazai bajnokijából mindössze kettőt veszített el, a Honvéd és a PMFC ellenit, egyaránt 2–0-ra.

♦ Legutóbbi öt idegenbeli bajnokijából négyet elveszített a Ferencváros, a legutóbbi hármat – az MTK, az Újpest és a DVTK ellen – sorozatban, egyaránt 2–1-re. Ha most is kikap a Fradi, akkor 2011 óta nem látott rossz idegenbeli szériába kerül, akkor ötször kapott ki egymás után vendégként.

HALADÁS–GYŐRI ETO

♦ Már a százon is túl: a két csapat 102. élvonalbeli mérkőzése következik. Az örökmérleg 45–25–31-es ETO-fölényt mutat. A szombathelyi mérleg a Haladásnak kedvez (24–15–11).

♦ A nyugati rangadó négy legutóbbi szombathelyi felvonása egyaránt döntetlenre (2–2, 1–1, 1–1, 3–3) végződött.

♦ A Haladás 2008. július 26. óta nem tudott bajnokit nyerni az ETO ellen, akkor 2–1-re győzött.

♦ Az a vendégcsapat, amely 2014-ben vezetést szerzett bajnoki meccsen a Rohonci úton, meg is nyerte azt. A Paks (kétszer), a Ferencváros, az Újpest és a Videoton győzött a Haladás vendégeként.

♦ Gyakran puskaporos a levegő a Haladás–ETO meccseken: a két csapat legutóbbi hat bajnokiján öt kiállítás volt.

LABDARÚGÓ NB I, 12. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Október 24., péntek
19.00
Újpest–Nyíregyháza (Duna Tv)
Erdős József
Október 25., szombat
14.00Puskás Akadémia FC–MTK Budapest (M1) Pintér Csaba
16.00
Kecskeméti TE–Budapest Honvéd (Sport1) Farkas Ádám
18.00
Pécsi MFC–Lombard Pápa Iványi Zoltán
18.00
Diósgyőri VTK–Dunaújváros PASE (Sport1) Andó-Szabó Sándor
20.00Videoton–MVM-Paks (Sport1)
Kassai Viktor
Október 26., vasárnap
16.30
Debreceni VSC-Teva–Ferencváros (M1)
Szabó Zsolt
18.30
Szombathelyi Haladás–Győri ETO FC (Sport2)
Vad II István
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 11 10 1 28–5 +23 30
2. MTK Budapest 11 9 2 17–10 +7 27
3. MVM Paks 11 6 4 1 20–8 +12 22
4. Diósgyőri VTK 11 6 3 2 17–12 +5 21
5. Ferencvárosi TC 11 6 1 4 16–10 +6 19
6. Újpest FC 11 4 6 1 9–5 +4 18
7. DVSC-Teva 11 4 3 4 12–9 +3 15
8. Puskás Akadémia FC 11 4 2 5 14–16 –2 14
9. Győri ETO FC 11 3 3 5 15–17 –2 12
10. Kecskeméti TE 11 3 3 5 11–14 –3 12
11. Budapest Honvéd 11 3 2 6 9–14 –5 11
12. Pécsi MFC 11 2 4 5 11–18 –7 10
13. Lombard Pápa FC 11 2 4 5 5–15 –10 10
14. Nyíregyháza Spartacus FC 11 2 2 7 8–16 –8 8
15. Szombathelyi Haladás 11 2 2 7 5–14 –9 8
16. Dunaújváros PASE 11 1 3 7 7–21 –14 5
A Dunaújváros PASE csapatától 1 pont levonva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik