Ez a Somália nem az a Somália?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2011.06.25. 09:10
null
Szegény Somália nem tehet róla, de csak a „baj van vele” (Fotó: archív)
Címkék
Átigazolási időszakokban az újságírók és a szurkolók is hozzászokhattak már ahhoz, hogy nagyon sokszor még a klubvezetők sincsenek tisztában azzal, valójában ki szerepel a csapatnál próbajátékon: hogy hívják az adott futballistát, hány éves, honnan jött, mi a posztja. Általában azonban hamar feledésbe merülnek ezek az esetek, mert mire kezdenénk megtanulni az adott nevet, már távozik is a labdarúgó, és váltja őt a következő. A Ferencvároshoz érkező Somália nevére azonban valószínűleg sokáig emlékezni fogunk – na de ki is az a Somália? A 22 éves Wergiton do Rosário Calmon, a 27 esztendős Paulo Rogério Reis da Silva vagy esetleg a 34 esztendős Wanderson de Paula Sabino? A jelek szerint ebben a kérdésben a Ferencvárosnál is bizonytalanok voltak.
NEM PÉLDA NÉLKÜLI A FERENCVÁROSI ESET

A ferencvárosi Somália esete hű képet ad a próbajátékosok hazai mizériájáról. A héten egy NB I-es edző azzal hárította el a keretet érintő változásokat firtató kérdésünket, hogy „ne haragudjon, de van vagy 28 futballista a fejemben, azt sem tudom, hogy ki kicsoda". Egy másik csapat klubvezetője arról számolt be, hogy próbajátékra érkezett hozzájuk Emmanuel Palapeu, akit egyes források románnak tüntettek fel, majd kiderült róla, hogy nigériai és a becsületes neve Emmanuel Oleju. Persze van olyan klub is, amelyik nem hajlandó semmilyen tájékoztatást adni, ezért születnek az olyan szurkolói pletykák, melyek szerint Hernán Crespo Magyarországra szerződik –egyesek már látni is vélték Székesfehérváron, pont úgy, mint Futács Márkót az Üllői úton, akiről kiderült, hogy közben Spanyolországban nyaral...

Kezdjük a történet legelején. Múlt héten Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a Sport Televízióban beszélt arról, hogy hamarosan érkezni fog a csapathoz egy Somália nevű brazil futballista.

A hét elején Prukner László szakmai igazgató a Nemzeti Sport Online kérdésére megerősítette a csatár jövetelét, ám elmondta, hogy különböző okok miatt az eredetileg tervezettnél később tud utazni, így csak a hét végén csatlakozhat az együtteshez. A szakember azt is elmondta, hogy a támadó a róla készült videofelvételek alapján erősítést jelentene a csapatnak, ezért ha személyesen is alátámasztja ezt és megfelelő erőállapotban van, akkor szerződést kaphat.

A Ferencváros a hivatalos honlapján, az ftc.hu-n semmilyen tájékoztatást nem adott Somáliáról, de több forrásban is megjelent, hogy a Bangu Atléticóban futballozó 22 esztendős támadóról, Wergiton do Rosário Calmonról van szó.

Tegnap a klub elnöke, Kubatov Gábor Facebook-oldalán jelentette be, hogy végre megjött a brazil, de bővebb információkat ő sem közölt.

Ezt követően mi is igyekeztünk minél jobban bemutatni a labdarúgót, és közzétettünk egy, az interneten róla fellelhető videót is. Nem sokkal később azonban megdöbbenve olvastuk a klub hivatalos honlapján, az ftc.hu-n, hogy ez a Somália nem az a Somália, akiről mi informálódtunk, hanem a Botafogo 27 éves támadó középpályása, Paulo Rogério Reis da Silva. (Ő az a játékos, aki egyszer elkésett egy edzésről és úgy próbálta megúszni az ilyenkor szokásos pénzbüntetést, hogy azt hazudta, elrabolták.)

Látva az ő adatait, a Botafogónál meglévő, 2013-ig szóló szerződését és az 1.4 millió euróra becsült árát, meglepődtünk kicsit, ugyanakkor örömmel nyugtáztuk, hogy az ő jövetelével nem egy tucatlégiós, hanem egy olyan futballista került hazánkba, aki némileg talán hozzájárulhat a színvonal emelkedéshez is.

Éppen, hogy kicseréltük a cikkünkben az adatokat és videót a Botafogo játékosára, amikor az ftc.hu megváltoztatta a nevet: nem Paulo Rogério Reis da Silva, hanem mégiscsak – a felvételek alapján egyébként szintén nem ügyetlen – Wergiton do Rosário Calmon érkezett...

Hogy ezek után akkor ki van a Fradinál? Mi már nem merünk biztosat állítani, a nemzetközi játékos-adatbázisok ugyanis egy harmadik Somáliát is számon tartanak, a 34 éves Wanderson de Paula Sabinót. Ki tudja, lehet hogy még ő is „befut" az Üllői útra?

SOMÁLIA – WERGITON DO ROSÁRIO CALMON

SOMÁLIA – PAULO ROGÉRIO REIS DA SILVA

SZAVAZÁS

Ön melyik Somáliát szerződtetné?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezett: Oláh Lóránt (Kaposvár, kölcsönbe), Lisztes Krisztián (Vasas), Fitos László (Szolnoki MÁV FC, kölcsönből vissza), Kulcsár Dávid (Vasas, kölcsönből vissza), Grúz Tamás (Kaposvári Rákóczi FC), Alekszandar Jovanovics (szerb, Hajduk Kula – Szerbia), Mark Otten (holland, NEC – Hollandia), Milos Vidovics (szerb, FK Olimpik Sarajevo – Bosznia-Hercegovina), Felipe Félix (brazil, Leixoes – Portugália)
Távozott: Dragóner Attila (visszavonult), André Schembri (máltai, Lengyelország?, Olaszország?), Justin Haber (máltai, Kerkira? – Görögország, Portugália?), Marek Heinz (cseh, Sigma Olomouc – Csehország), Kulcsár Dávid (Vasas, végleg)
Akivel tárgyalnak: Ambrusics Róbert (szabadon igazolható), Lázok János (Vasas), Szatmári Lóránd (Reggina – Olaszország), Tímár Krisztián (Plymouth Argyle – Anglia), Tischler Patrik (MTK Budapest), Kovács János (Hereford United – Anglia), Alison (brazil, klub nélkül), Somália (brazil, Bangu – Brazília)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik