Álom és valóság – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2018.09.01. 23:41

Mikor, ha most nem?

Ez a válaszom arra a kérdésre, hogy jó meccs lesz-e a Fradi–Vidi az Üllői úton. A székesfehérváriak óriási mentális töltéssel érkeznek a találkozóra, hiszen hat év után másodszor jutott el az együttesük az Európa-liga csoportkörébe. Még az is ott motoszkálhat Juhász Rolandék fejében, hogy alig maradtak le a Bajnokok Ligája főtáblájáról. Erre mondják, hogy a csapatnak abban az értelemben nincs veszítenivalója, hogy amit elért, azt már nem lehet tőle elvenni – más kérdés, hogy a Vidi nem mond le a címvédésről, márpedig ahhoz legalább döntetlent kell elérnie a Fradi-pályán. Viszont a futball egyik íratlan szabálya, hogy az az együttes, amely ikszre játszik, rendszerint vereséggel hagyja el a pályát.

A Ferencváros van nehezebb helyzetben. Annak ellenére, hogy vezeti a tabellát. Az Üllői útiaknál nemrégiben Szerhij Rebrov váltotta Thomas Dollt, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy az új szakvezető majd kivezeti az FTC-t valamelyik nemzetközi kupaversengés csoportkörébe. Az ukrán edző még csak ismerkedik a csapattal, a Mezőkövesd elleni 1–0-s győzelmet követően második alkalommal ül bajnokin a kispadon. Noha a munkájának nem csupán a Vidi elleni találkozó kimenetele a fokmérője, nyilván tisztában van vele, hogy presztízsmeccs lesz ez a javából. S óhatatlan, hogy a zöld-fehér futballisták azt gondolják, ők sem rosszabbak a fehérváriaknál, tehát nekik is az El-ben lenne a helyük.

Mégis óriási a különbség a két együttes között: a hazaiaknak csak álom a csoportkörös szereplés, a vendégeknek viszont valóság, konkrétan: a Chelsea ellen készülhetnek. Tény, Thomas Dollnak azért kellett mennie, mert a nemzetközi szereplést tekintve nem lépett előre a Fradi, Szerhij Rebrov pedig feltételezhetően azért jött most, hogy már ő készítse fel a zöld-fehéreket a selejtező mérkőzésekre – előbb persze a kupában indulásra jogosító helyen kell végeznie a csapatnak, lehetőség szerint a dobogó tetején.

Még az is elképzelhető, hogy jövőre két csapatunk lesz ott a nemzetközi kupákban a főtáblán. Persze ez egyelőre álom. A valóság az, hogy vasárnap este a honi futball két reprezentánsa találkozik az Üllői úton, azzal a reális céllal, hogy a magyar bajnoknak egyáltalán nem reménytelen feladat kijutni a nemzetközi porondra.

Kell ennél nagyobb motiváció?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik