Állami szerepvállalás a debreceni stadion felépítésében

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.09.22. 15:39
null
Egy terv a debreceni stadionra (Tervek: Dezső Zsigmond, fotó: haon.hu)
Biztosítani fogja a kormány a debreceni stadion megépítéséhez szükséges állami szerepvállalást – közölte Szijjártó Péter a kabinet szerdai döntését ismertetve.

A miniszterelnök szóvivője Budapesten, újságírók előtt elmondta: a kormánynak az a szándéka, hogy egy komoly sport- és gazdaságfejlesztési beruházás keretében el tudja indítani a debreceni stadionépítési folyamatot.

Ennek érdekében határozatot hozott arról, hogy október 15-ig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a sport területét is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak el kell készítenie egy olyan előterjesztést, amely a debreceni stadion felépítésének folyamatára vonatkozik, tartalmazza a finanszírozási és üzemeltetési konstrukcióra vonatkozó javaslatokat is – ismertette.

Arra a kérdésre, hogy mekkora lehet a stadion, Szijjártó Péter úgy válaszolt: olyan stadiont kell építeni, amely befogadóképesség szempontjából is minden BL-mérkőzés megrendezésére alkalmas, kivéve a BL-döntőt.

Emlékeztetett, megfelelő stadion híján a debreceniek a nagy jelentőségű nemzetközi mérkőzéseket nem tudták a saját városukban megrendezni, holott a klubnak komoly és biztos anyagi háttere van. Az, hogy nincs ilyen stadionja Debrecennek, „egyrészt az emberekkel szemben méltánytalan, másrészt nyilvánvalóan sportszakmai szempontokból is hátrányos", ráadásul ezen stadion hiánya miatt a megyeszékhely és a régió gazdasági, gazdaságfejlesztési lehetőségektől esik el – mondta.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség szervezésében, de állami forrásból megvalósuló iskolai labdarúgás-utánpótlási képzési rendszerben részt vevő 950 tanár és edző az idei évre nem kapott fizetést „különböző bürokratikus és elszámolási problémák miatt". „Az, hogy ebben a korábbi kormánynak és különböző bürokratikus akadályoknak milyen szerepük volt, (...) most már késő feszegetni" – jegyezte meg.

A kormány azonban úgy döntött, kifizeti a 32 ezer gyermek sportolását biztosító 950 tanár és edző bérét, összesen 114 millió forintot. A pénzt a költségvetési tartalék terhére fizetik ki.

Szijjártó Péter azt mondta, e két témáról azért ő tájékoztatott, mert a miniszterelnök személyes ígéreteihez kapcsolódó kormánydöntésekről van szó.
 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik