HIRDETÉS
HIRDETÉS
S. TÓTH JÁNOS 2018.05.13 23:16 Frissítve: 2018.05.13 23:19

Aknamező – S. Tóth János jegyzete

HIRDETÉS

 

Ha az ember öt esztendőt eltölt egy városban, s ráadásul e fél évtized egyetemista éveire esik, az eltéphetetlen kötelék. Nekem Miskolc ilyen. Pedig a nyolcvanas évek elején minden volt ott, csak nem Hollywood. A Lenin Kohászati Művekben javában gyártották az ágyúkat a Varsói Szerződésnek, a főutca, a Széchenyi út rémesen elszlömösödött, s az avasi lakótelep sem csupán a panelrengeteg okán vetett sötét árnyat a megyeszékhelyre.

Mégis: a Miskolci Nemzeti Színház fénykorát élte Major Tamással és Csiszár Imrével a rendezői székben, Igó Évával, Tímár Évával, Blaskó Péterrel, Mihályi Győzővel a színpadon. Az Edda Művek népszerűsége a sztratoszféráig emelkedett, s az acélváros a honi sport fellegvárának számított. A DVTK-ban még pályán volt az „aranycsapatból” Oláh Ferenc, Fükő Sándor, Tatár György, Görgei János, Borostyán Mihály, Fekete László. A városi sportcsarnokban telt ház előtt játszott a Winter Ilona, Áron Balázsné, Medgyesi Judit fémjelezte kosárlabdacsapat. A Kondiné Budai Ilona és Jeddi Mária vezette Borsodi Bányász a kézilabda-élvonal tagja lett. A népkerti műjégpályán első lépéseit tette meg a Kinizsi hokigárdája.

Miskolci színekért szurkolni, miskolci színekben sportolni életérzést jelentett.

Hogy ebből mostanra mi maradt, látni. Sok akkoriban kedvelt klub eltűnt a süllyesztőben. A Borsodhoz ezer szállal kötődő ikonok helyébe gyökértelen zsoldosok léptek. A kispadokon nincs Szabó Géza, nincs Baumann Gáspár, nincs Pecsenye András. A női kosarasokat idén egy szlovák csodabogár vitte bukásba a bajnoki negyeddöntőben. A kiesőzónába szédült futballcsapattal pedig most épp egy tanuló edző kísérletezget. (Mérlege: három meccs, nulla pont. Miképp motiválhat az öltözőben? Spanyolul vagy andalúz akcentussal angolul?).

Frusztráló.

Miközben van egy műhely, ott helyben is, ahol játékosokból-szakvezetőkből szívós munkával létrejött egy öntudatos, a sikerért tenni képes mag – egyén és közösség erős szimbiózisának mintájaként. A Jegesmedvék hokicsapata évtizedekig a „szegény rokon” szerepére volt kárhoztatva. Mára felépített márka, Miskolc zászlóshajója. Nem kell elomlani a gyönyörtől, de akiknél aknamezőre siklottak a dolgok, bármiféle példázatból okulhatnának.

Amíg még nem késő.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.08.15 22:21:57

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

NS-VÉLEMÉNY. Kifogásokat sosem keresek, az a vesztesek szokása – ígérem, mi nem leszünk azok!

2018.08.14 17:14:47

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A labdarúgó-stadion megépülésével egy régi álom vált valóra, 80 év után kapott új és méltó arénát Diósgyőr.

2018.08.12 23:33:25

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL Mi a baj a magyar focival? Felelet nincsen, a gyilkos élű, megválaszolhatatlan kérdés évtizedek óta a levegőben lóg.

2018.08.12 23:29:31

Labdarúgó NB I S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ezt az eredményt a Fradi-meccs előtt muzsikáló rezesbanda is hozta volna.

2018.08.12 18:19:58

Labdarúgó NB I DOROS LÁSZLÓ

Holender Filip gólja döntött, Supka Attila csapata a 2007–2008-as idény után újra négy sikerrel rajtolt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS