A védő elfutott a csatár elől; egy méterről mellé; bírói bakik - NB I

Vágólapra másolva!
2014.12.01. 18:13
null
Így hátrált Jánvári (bekarikáztuk) Tiszával szemben a DVSC–Nyíregyháza meccsen
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó NB I 16. fordulója után is összegyűjtötte a hétvége legérdekesebb jeleneteit, legjeit. Közeli Lauth-gólok, kimaradt ziccerek, bírói bakik, Frank Richárd ismét betalált az MTK és a Pécs meccsén, de most a másik csapatban, önmagát verte meg a Lokival játszó Nyíregyháza.

LAUTH KÖZELI GÓLJAI ÉS A KIMARADT ZICCEREK

Benjamin Lauth belelendült. A Ferencváros ötszörös német válogatott csatára a Kecskemét ellen duplázott, így a visszafogottabb kezdés ellenére most már hat gólnál jár, s holtversenyben vezeti a Fradi házi góllövőlistáját Böde Dániellel.

„Ha megkapom a büntetőterületen a labdát, és ellövöm, akkor általában el is találom a kaput”– nyilatkozta a német csatár a Sport Tv Harmadik félidő című műsorában annak kapcsán, hogy góljait viszonylag közelről, a tizenhatoson belülről szerzi.

Megnéztük, Lauth az NB I-ben átlagosan hat méterről szerezte a góljait. Ugyanakkor a hétvégi forduló éppen arról árulkodik, hogy a közeli gólokat is meg kell becsülni, mert hat, de még egy méterről is láthattunk kihagyott helyzetet.

Lencse (bekarikáztuk) egy méterről nem talált be
Lencse (bekarikáztuk) egy méterről nem talált be

A 10. percben a Puskás Akadémia csatára, Lencse László a DVTK ellen egy lépésről nem tudott a kapuba találni Gohér Gergő szögletét követően. Később ugyancsak Lencse 11 méterről sem találta el a kaput.

A Lombard–Videoton meccsen Feczesin Róbert, a Dunaújváros–Honvéd találkozón pedig Bobál Gergő lőtt hat méterről a kapusba, míg az újpesti Simon Krisztián a Haladás ellen ugyancsak hat méterről a kapu fölé bombázott.

BURLESZKBE ILLŐ GÓLOK – ÖNMAGÁT VERTE MEG A NYÍREGYHÁZA DEBRECENBEN

A 16. forduló legérdekesebb jeleneteit, góljait a magunk részéről a DVSC-Teva–Nyíregyháza mérkőzésen jegyeztük fel. Lássuk, mi is történt!

A 12. percben Ibrahima Sidibe a levegőben megverte Jánvári Gábort, úgy, hogy kézzel egy kicsit talán lökött is, így ebben a találatban semmi rendkívüli nem volt.

Nem úgy a 26. percben Tisza Tibor találatánál! Kezdjük ott, hogy Szokol Zsolt eladta a labdát, ami Rene Mihelic hátáról pattant a csatár elé, ő pedig megindult a kapu felé, miközben a vele szemben álló Jánvári már-már elfutott Tisza elől. A Harmadik Félidőben Nyilasi Tibor is kiemelte, hogy a védőnek látszólag nem is állt szándékában megtámadni a csatárt. Mondhatjuk, hogy a passzsávot próbálta védeni, csak hát a közvetlen közelében nem debreceniek, hanem saját csapattársai álltak.

A 33. percben Tisza talált be Balogh János hóna alatt tizenegyesből. A büntetőt a nyíregyházi csapatkapitány, Törtei Tamás hozta össze, aki többméteres előnyből indult a kaputól távol egy előrevágott labdára, meg is előzte a debreceni Sidibét, de beleütött a labdába kézzel. A védőt a szünetben lecserélte Mátyus János vezetőedző. Törteinek eddig egyébként nincs rossz szezonja, hiszen már 13 találkozón is pályára lépett. A védő három év után tért vissza az élvonalba, miután Pécsen még 2011-ben rendőrségi ügybe keveredett, aminek következtében szerződést bontott a PMFC-vel.

A nyíregyházi vesszőfutás a második félidőben is folytatódott: Sidibe újabb gólt szerzett, a támadás egy újabb, a tizenhatos előterében eladott labdából indult, az érkező csatár pedig még Balogh kapuson is átesett, mielőtt a kapuba gurított.

Az i-re a pontot Szakály Péter tette fel újabb büntetőből, ami előtt Fodor Ferenc teljesen feleslegesen, nyíregyházi szempontból 0–4-nél a földön fekve beleütött kézzel a labdába. Nem mellesleg a vendégek kilenc emberrel fejezték be a meccset, Jánvári és Mohamadou Abdouraman is a kiállítás sorsára jutott.


A nyíregyházi játékosok az InStat Football statisztikai elemző rendszerének kimutatása alapján is nagyon alacsony számokat produkáltak. Törtei például hétből csak kettő (29 százalék), Jánvári 17-ből hat (35 százalék), Nagy Zoltán 13-ból öt (38 százalék), Fodor Ferenc pedig 18-ból csak kettő (11 százalék) párharcot nyert meg – ezek rendkívül alacsony számok, úgy tartják, hogy a 60 százalékos mutató a minimális elvárás a védőktől… Említettek mellett Balogh János, Gengeliczki Gergő és Szokol Zsolt összteljesítménye sem érte el az amúgy is alacsonynak számító 130-as InStat-indexet (Balogh mindössze 92-vel, Jánvári 106-tal zárt).

BÍRÓI BAKIK

A labdarúgó NB I aktuális fordulói után nagyon ritkán foglalkozunk a játékvezetői ítéletekkel, mert bár vannak vitatható esetek, sokszor nem lehet egyértelműen állást foglalni, és nem is biztos, hogy döntően befolyásolják a helyzetek a mérkőzés alakulását.

A 16. fordulóban a Dunaújváros–Honvéd (0–0) találkozón viszont egyértelműen hibázott Iványi Zoltán játékvezető (és stábja: Georgiu Theodorosz, Kormányos II Gábor – Németh Ádám, Gaál Gyöngyi), amikor les miatt, tévesen érvénytelenítette Aníbal Godoy találat, amivel a kispestiek megnyerhették volna a meccset.

A Ferencváros–Kecskemét (3–1) meccsen a hazaiak lengyel védőjéhez, Michal Nalepához kapcsolódva többször is erősen vitatható döntést hozott Erdős József játékvezető. A zöld-fehérek védője a 42. percben buktatta a gólhelyzetben kilépő Balázs Zsoltot, de megúszta sárga lappal az esetet, viszont tizenegyes következett, miközben a visszajátszások alapján úgy tűnik, a szabálytalanság a büntetőterületen kívül történt. Ezenkívül Nalepának volt egy kezezése is, amikor elmaradt a sárga lap, pedig ha akkor lapot kap, akkor ki is kellett volna állítani.

A fentieknél talán jobban vitatható volt a paksi Tamási Zsolt tizenhatoson belüli kezezése Győrben, aminél Kassai Viktor – aki vélhetően vétlennek ítélte meg az esetet – továbbot intett, de, ahogy mondani szokták, láttunk már ilyenért büntetőt…

FRANK, AZ EXCSAPATOK RÉME; GOHÉR, A „HÓHÉR”; CSERTŐI CSODÁS CSERÉI

Frank Richárd az első labdarúgó, aki ebben a szezonban két NB I-es csapat játékosaként is gólt szerzett élvonalbeli bajnoki mérkőzésen. Ráadásul mind a két gólját korábbi együttese ellen rúgta!

A 16. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Nagy G. (Dunaújváros) 5 – Szolnoki (Videoton) 4, Lipták (Győri ETO) 4, Gohér (Puskás Akadémia) 5 – Gyurcsó (Videoton) 5, Szélesi (Puskás Akadémia) 5, Csiki (MTK) 5, Lauth (Ferencváros) 6 – Tisza (DVSC) 5, Nikolics N. (Videoton) 6, Sidibe (DVSC) 5.
A forduló játékvezetője: Farkas Ádán (8) (Újpest–Haladás) – Varga Zsolt, Demeter János, Szabó Zsolt, Nagy Róbert

A PMFC-ben nevelkedő futballista az őszi szezont még az MTK labdarúgójaként kezdte, és a nyitó fordulóban, szülővárosában, Pécsen ő lőtte a fővárosiak harmadik gólját (az MTK 4–0-ra győzött a baranyai megyeszékhelyen). A nyári átigazolási időszak végén aztán a kék-fehérek szerződést bontottak Frankkal, a csatár kénytelen volt új csapatot keresni magának, és visszatért a PMFC-hez, szeptember 25-én került pecsét az átigazolására.

Szombaton – immár pécsiként – korábbi kenyéradója ellen lépett pályára az MTK ideiglenes otthonában, a Bozsik József Stadionban, és ő szerezte a vendégek egyenlítő találatát. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy ezúttal is győztes csapat tagjaként vonuljon le a játéktérről az MTK és a Pécs találkozójának végén, ám hiába vezetett 2–1-re a PMFC, Csiki Norbert duplájával fordítottak a fővárosiak, és 3–2-re megnyerték a mérkőzést. Csiki második találatát, amely távoli átlövésből született, Nyilasi Tibor a Harmadik Félidőben megválasztotta a forduló legszebb góljának.

FRANK GÓLJA MÉG MTK-JÁTÉKOSKÉNT A PÉCS ELLEN A NYITÓ FORDULÓBAN

FRANK GÓLJA SZOMBATON PÉCSIKÉNT AZ MTK ELLEN

Ebben a fordulóban egyébként nem Frank volt az egyetlen olyan játékos, aki korábbi csapatának köszönt be. Gohér Gergő, a Puskás Akadémia FC védője a DVTK „hóhérja” lett, győztesnek bizonyuló találatával „végezte ki” előző együttesét.

GOHÉR GERGŐ GYŐZTES GÓLJA A DVTK ELLEN

Szintén előző klubját szomorította el Simon András, a Paks támadója a Győri ETO kapuját vette be. Simon legutóbb bő fél évvel ezelőtt, 2014. április 19-én volt eredményes az NB I-ben, akkor a Kecskeméti TE játékosaként – ki nem találnák – éppen egyik korábbi klubja, az MTK ellen szerzett gólt. Simonnak a vasárnapi volt a második találata a magyar élvonalban. Az ETO labdarúgójaként korábban több klubnál (Pápa, Haladás, Kecskemét) is kölcsönben szereplő játékos talán Pakson végre megtalálja számításait, és olyan teljesítményt nyújt, amellyel igazolja tehetségét és azt: nem véletlenül volt tagja az U20-as vb-n 2009-ben bronzérmet szerző korosztályos válogatottnak, és nem véletlenül szerződtette őt ifistaként a világhírű Liverpool...

SIMON ANDRÁS GÓLJA AZ ETO ELLEN, A GÓLPASSZT IS CSEREJÁTÉKOS ADTA

S ha már Simon Andrást említettük, jegyezzük meg, hogy a Győr–Paks mérkőzésen Csertői Aurél, a vendégek szakvezetője micsoda cseréket hajtott végre. Sportszakmai szempontból az első két változtatása volt nagy húzás, hiszen a paksiak első egyenlítő gólját a nem sokkal korábban csereként beálló két futballista hozta össze: a jobb oldalon elfutó Hahn János remek beadása után fejelt Simon András – gyakorlatilag az első labdaérintéséből – az ETO kapujába.

Csertői harmadik cseréje pedig már az „ínyenceket” szolgálta ki, a 77. percben ugyanis lejött a pályáról Bertus Lajos, aki – a zord időjárásra tekintettel – kesztyűben játszott, és helyére Kesztyűs Barna állt be, akin viszont nem volt kesztyű…

Ebben a fordulóban két csapat, a Videoton és a Debreceni VSC is megszórta ellenfelét, a fehérváriak a Lombard Pápa, a hajdúságiak a Nyíregyháza ellen nyertek 5–0-ra. A 16. fordulóban tehát két 5–0-s eredményt is feljegyezhettünk, többet, mint az első tizenöt fordulóban összesen. A bajnokság első felében ugyanis csak a Videoton tudott öt gólt szerezni valamelyik bajnokiján, a listavezető fehérváriak az 5. fordulóban az MTK-t győzték le 5–0-ra. Így elmondhatják magukról, hogy nemcsak öt pont, hanem öt gól is van köztük és a második helyezett kék-fehérek között...

CSAK A BAYERN KAPOTT KEVESEBB GÓLT A VIDINÉL

Büszkék lehetnek magukra a Videoton háza táján, ugyanis azok után, hogy a 15. fordulót követően őszi bajnoknak mondhatták magukat a fehérváriak, a Lombard Pápa elleni (5–0) győzelmükkel az is eldőlt (a tavaszról két fordulót hoztak előre), hogy a tabella élén telelnek.

A Videoton jó szereplésének egyik oka a kiváló védekezés, amelynek köszönhetően 16 fordulót követően eddig mindössze öt gólt kaptak Juhász Rolandék.

Európában az ősz-tavaszi rendszerű ligákban csak a német Bayern München védelme kapitulált kevesebbszer, a bajorok azonban hárommal kevesebb, 13 bajnoki mérkőzést játszottak eddig, ezeken három gólt kaptak.

A Videotonhoz hasonlóan ötször mehettek középkezdéshez kapott gól után az olasz Juventus játékosai is, ám a Bayernhez hasonlóan ők is csak a 13. fordulónál járnak, míg Albániában a Partizani Tirana és Szerbiában a Crvena zvezda 14 meccsen kapott öt gólt (érdekesség, hogy mindeközben az albán csapat csak 13-at, a szerb 17-et szerzett).

Természetesen messzemenő következtetést nem kell levonni ebből az adatokból, hiszen hatalmasak a különbségek Európa bajnokságai között, de azt láthatjuk, hogy kontinentális összehasonlításban is ritka, hogy olyan kevés gólt kap egy együttes, mint a Videoton (mint ahogy alighanem arra sem találnánk példát, hogy 16 bajnokiból 11-et hazai pályán játszik egy csapat).

Még egy érdekességgel szolgált a hétvége a Videoton szempontjából: megszakadt a Real Madridban Cristiano Ronaldo nagy sorozata, egymás után 11 fordulóban gólt lőtt, de szombaton a Málaga ellen nem talált be. Ez azért érdekes, mert ezzel továbbra is él a fehérvári csatár, Nikolics Nemanja Európa-rekordja (ez csak a 2014-es esztendőre vonatkozik), aki sorozatban 12 bajnokin talált be.

A LEGKEVESEBB GÓLT KAPÓ CSAPATOK EURÓPÁBAN ORSZÁGONKÉNT A 2014–2015-ÖS SZEZONBAN
1. Bayern München (német) 13 forduló 32–3-as gólkülönbség
2. Videoton (magyar) 16 36–5
Partizani Tirana (albán) 14 13–5
Crvena zvezda (szerb) 14 17–5
Juventus (olasz) 13 30–5
3. Barcelona (spanyol)
1331–6
Zrinsjki (bosnyák) 15 21–6
Hibernians (máltai) 13 43–6
4. Sparta Praha (cseh) 16 26–7
Dinamo Kijev (ukrán) 13 30–7
Valletta (máltai) 13 30–7
Feyenoord (holland)
1319–7
5. Rudar (montenegrói) 16 28–8
Steaua Bucuresti (román) 15 33–8
F91 Dudelange (luxemburgi) 13 24–8
6. CSZKA Szófia (bolgár) 17 34–9
Dinamo Zagreb (horvát) 16 39–9
Celtic (skót) 13 27–9
Southampton (angol) 13 24–9
Minden országból csak a legkevesebb gólt kapott csapat szerepel a táblázatban.
LABDARÚGÓ NB I, 16. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
November 28., péntek
19.00 Dunaújváros PASE–Budapest Honvéd 0–0 Iványi Zoltán1420
November 29., szombat
14.00
Újpest FC–Szombathelyi Haladás 1–0Farkas Ádám
1806
16.00
MTK Budapest–Pécsi MFC 3–2 Pintér Csaba 350
16.00Lombard Pápa–Videoton 0–5
Andó-Szabó Sándor
400
18.00Puskás Akadémia FC–Diósgyőri VTK 1–0 Solymosi Péter
1661
20.00Ferencváros–Kecskeméti TE 3–1 Erdős József
3627
November 30., vasárnap
16.30Debreceni VSC-Teva–Nyíregyháza Spartacus 5–0
Vad II István
2850
18.30Győri ETO FC–MVM-Paks 2–2Kassai Viktor
1227
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik