A „szelfikirály” után ő lehet a derbi újpesti hőse

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.03. 16:45
null
Perovicsot (jobbra) ünneplik a társak a Haladás ellen szerzett gólja után (Fotó: Meder István)
A szombati Újpest–Ferencváros derbi előtt a Nemzeti Sport Online kétrészes mini sorozattal készült, amelyben mindkét csapatból egy-egy lehetséges kulcsjátékossal foglalkozunk. Az első részben az FTC középpályásáról, Kleinheisler Lászlóról olvashattak, a második részben az Újpest montenegrói utánpótlás-válogatott támadója, az előző két bajnokin egyaránt eredményes Mihailo Perovics „kerül terítékre”. Lehet, hogy ő lesz a lila-fehérek nyerő embere a derbin?



MEGTALÁLTÁK-E A „SZELFIKIRÁLY" UTÓDJÁT?

1. rész, az FTC kulcsembere lehet
Kleinheislert a Fradinál is vissza kell fogni

Emlékeznek még Mbaye Diagne-ra? Az Újpest szenegáli légiósára? Aki a harmadik NB I-es mérkőzésén gólt fejelt a Ferencváros ellen, majd odaszaladt a kispadhoz, elkérte Böőr Zoltán technikai vezetőtől az okostelefont, és készített egy szelfit. Aki az (eddigi?) utolsó magyar bajnokiján győztes gólt szerzett a Groupama Arénában, aztán kijelentette, hogy NB I-es gólkirály akar lenni (14 bajnokin 11 találatnál járt akkor), majd néhány hét múlva „lelécelt", és jó pénzért Kínába szerződött.

A 191 centiméter magas támadóra nem lehet azt mondani, hogy labdazsonglőr, az összjátékban is néha „dadogósra vette a figurát", de nagyon jó fizikumú, igazi klasszikus center, aki megküzd, megharcol a védőkkel a labdákért, és aki – magasságát kihasználva – fejjel is roppant veszélyes az ellenfél kapuja előtt, ezt a szögleteknél, oldalszabadrúgásoknál ki is tudták használni a lila-fehérek. Diagne mind a két esetben szöglet után, fejjel vette be a Ferencváros kapuját, és amióta távozott Újpestről, a lila-fehérek nem tudták legyőzni a Fradit.

DIAGNE ELSŐ NB I-ES GÓLJA, AZTÁN IRÁNY AZ OKOSTELEFON…

DIAGNE (EDDIGI?) UTOLSÓ GÓLJA AZ NB I-BEN – EKKOR VERTE MEG LEGUTÓBB AZ ÚJPEST A FRADIT

Ilyen jó felépítésű, erős középcsatára jelenleg nincs az Újpestnek, sőt, a szélsők (Kylian Hazard, Nemanja Andrics) mellett a belső csatárok(Lázok János, Viktor Angelov, Mihailo Perovics)sem tartoznak a szálfatermetű labdarúgók közé. Ennek ellenére akad egy fiatal támadó, aki az elmúlt időszakban az Újpest első számú középcsatárává lépett elő, és bár „csak" 180 centiméterre nőtt, nem vész el az ellenfél védőinek gyűrűjében, harcosan futballozik, s a lilák mindkét tavaszi bajnokiján gólt szerzett: ő Mihailo Perovics.

A huszadik születésnapját másfél hónappal ezelőtt, január 23-án ünneplő, montenegrói korosztályos válogatott támadó 18 évesen, 2015 tavaszán került Újpestre, március 21-én, a Honvéd ellen – csereként beállva – mutatkozott be a magyar élvonalban, és ötödik NB I-es bajnokiján (Dunaújvárosban) megszerezte első találatát.

MIHAILO PEROVICS ELSŐ NB I-ES GÓLJA

SÚLYOS SÉRÜLÉSE UTÁN JOBBAN JÁTSZIK, MINT ELŐTTE

Első idényében – ez egy tavaszi szezon volt – kilenc bajnoki mérkőzésen háromszor volt eredményes, de nem sikerült gyökeret vernie a lila-fehérek kezdőcsapatában. 2015 őszén, a fentebb említett Mbaye Diagne érkezése után jobbára csak csereként lépett pályára, a szenegáli csatár távozása után pedig még csereként sem – de ennek már egy súlyos sérülés volt az oka: 2016 márciusában keresztszalag-szakadást szenvedett az U21-es montenegrói válogatott egyik felkészülési mérkőzésén.

Perovics több mint hét hónapos kihagyás után tért vissza, először október 26-án Mádon, Magyar Kupa-mérkőzésen képett pályára, és rögtön három gólt szerzett, majd egy hónappal később bajnokin is szerepelhetett, a Mezőkövesd elleni meccsen az utolsó húsz percre állt be csereként.

Nebojsa Vignjevics, az Újpest mestere az ősz végén fokozatosan terhelte – divatos mai kifejezéssel élve felépítette – a sérülése után visszatérő fiatal támadót, aki a Kozármisleny elleni MK-mérkőzést végigjátszotta, és ő szerezte a lila-fehérek találatát, majd az őszi utolsó NB I-es fordulóban már bajnokin is kezdő volt, 73 percet futballozott a DVSC ellen, az első újpesti gólt ő készítette elő.

Perovics tehát már az őszi szezon végén is egyre több szerepet kapott, az áttörést azonban – úgy néz ki – a jól sikerült téli felkészülési időszak hozta meg számára. Már az első tavaszi tétmérkőzésen, a zalaegerszegi Magyar Kupa-találkozón kezdő volt (ekkor még nem talált be a kapuba), majd a Videoton és a Haladás elleni bajnokin is kezdett, és mind a két találkozón ő szerezte az első gólt (rajta kívül csak a kispesti Eppel Márton volt eredményes mind a két tavaszi fordulóban). Jelenleg 22 NB I-es fellépésnél és nyolc találatnál tart.

PEROVICS KÉT GÓLJA A TAVASZI FORDULÓKBAN

Szerdán, a ZTE FC elleni kupavisszavágón nem kapott szerepet, nevezve sem volt (alighanem a derbire pihentette őt vezetőedzője), a tavasszal tehát eddig három tétmeccsen lépett pályára, és egyik mérkőzést sem játszotta végig, mindig lecserélték. Nem is csoda, hiszen bár jó fizikumú, s úgy tűnik, jó erőben is van, a nála magasabb védőkkel való küzdelem egy idő után felőrli az erejét.

NEM SOKSZOR KÍSÉRLETEZIK, MÉGIS EREDMÉNYES

Perovics játékát meghatározza, hogy a középpályások mennyire tudják őt segíteni, hányszor tudják bevenni az összjátékba – ez viszont attól is függ, hogy éppen kik játszanak mögötte a középpályán. Az időnként öncélúan futballozó, ám remek átadásokra is képes Souleymane Diarra eltiltása miatt nem léphet pályára a Ferencváros ellen – ez Perovics szempontjából hátrányt jelenthet, ugyanúgy, mint hogy az sem lenne jó számára, ha a sérüléssel bajlódó, az összjátékban nagyon jó és a kapu előtt is igen veszélyes Enisz Bardi sem játszhatna szombaton a derbin.

A montenegrói támadó nem az a típusú játékos, akire fel lehet ívelni a labdát, hiszen alacsonyabb termete miatt hátrányban van a védőkkel szemben (ennek ugyan ellentmond, hogy a Videoton ellen fejjel szerzett gólt, de abban a szituációban nem kellett túlugrania a védőjét, aki lehajolt mellette…), viszont – az újpestiekre jellemző – lapos passzos labdajáratás után meg lehet őt játszani, és a védőket egy az egyben, egy-két jó csellel képes megverni. Emlékezhetünk, hogy a Haladás elleni is két csel után lőtt a kapuba.

Perovics statisztikái, legfontosabb megmozdulásai a Videoton ellen (Forrás: instatfootball.tv)
Perovics statisztikái, legfontosabb megmozdulásai a Videoton ellen (Forrás: instatfootball.tv)

Perovics a tavasszal a Videoton és a Haladás elleni meccset is jól kezdte, és ezt nem csak azért jelenthetjük ki, mert mind a két találkozón már az első negyedórában gólt szerzett (az InStat Football adatai szerint mind a két meccsen két kísérlete volt, abból mind a két találkozón egyszer találta el a kaput – abból gól is lett –, és mind a két összecsapáson egy lövését blokkolták a védők, de a Haladás ellen valójában a kapu fölé lőtt, nem blokkolt lövése volt). A montenegrói csatár aktív volt, kivette a részét a letámadásból, bár a labdát a Videoton ellen csak egyszer, míg a Haladás ellen egyszer sem szerezte vissza – igaz, nem is ez az elsődleges feladata. Már az is sokat jelent, ha mozgásával megzavarja az ellenfél védőit, akik emiatt nem tudják a legjobb megoldást választani, és olyan helyre adják tovább a labdát, ahol az Újpest középpályásainak van lehetőségük megszerezni azt.

Perovics statisztikái legfontosabb megmozdulásai a Haladás ellen(Forrás: instatfootball.tv)
Perovics statisztikái legfontosabb megmozdulásai a Haladás ellen(Forrás: instatfootball.tv)

Passzpontossága nem volt kiemelkedő sem a fehérváriak (63.64 százalék), sem a szombathelyiek (73.68 százalék) elleni meccsen, de javult a mutatója, ugyanúgy, mint a megnyert párharcok tekintetében: amíg például az őszi utolsó fordulóban, a DVSC ellen a párharcainak csak a 14 százalékát vívta meg győztesen, addig a Videoton ellen már a 23, a Haladás ellen pedig a 39 százalékát. Labdavesztése a DVSC és a Videoton ellen is 10, a Haladás ellen 13 volt.

Amennyiben Nebojsa Vignjevics bizalmat szavaz neki a Ferencváros elleni derbin – az előjelek azt mutatják, hogy igen, de ezt biztosra nem mondhatjuk –, kulcskérdés lesz, hogy a vendégek védőivel szemben tud-e párharcokat nyerni, valamint az is, hogy képes lesz-e legalább olyan hatékonysággal kihasználni a lehetőségeit, mint a Videoton vagy a Haladás elleni találkozón.

A szurkolók szerint pedig az sem mindegy, hogy ha sikerül betalálnia, mikor teszi azt. A Videoton és a Haladás elleni meccsen is döntetlen állásnál meglehetősen korán, a 7., illetve a 13. percben volt eredményes, így az ellenfélnek volt ideje válaszolni. Ha viszont a Fradi ellen iksznél mondjuk a 93. percben szerezne gólt, akkor…

NB I, 2016–2017, 22. FORDULÓ
MÁRCIUS 4., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
15.30: Mezőkövesd–Vasas
Mezőkövesd, Városi Stadion
Erdős József
15.30: MTK Budapest–Paks
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Solymosi Péter
15.30: DVSC–DVTK
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Kassai Viktor
15.30: Videoton–Bp. Honvéd
Felcsút, Pancho Aréna
Andó-Szabó Sándor
15.30: Gyirmót–Haladás
Győr, Alcufer Stadion
Vad II István
18.00: Újpest–Ferencváros
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Farkas Ádám
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik