A specialista – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.05.08. 23:24

A Puskás Akadémia FC fennállása legnagyobb sikerét elérve a Magyar Kupa döntőjébe jutott. S abban biztosak lehetünk, hogy a csapat kispadjára 2016 decemberében leülő Pintér Attila ennyivel nem elégszik meg – már csak azért sem, mert a szakember 2004-ben az FTC-vel, rá egy évre a Sopronnal megnyerte a trófeát. Az NB II-es bajnoki cím (Pintérrel) után egy esztendővel nem mindennapi bravúr lenne a kupagyőzelem.

A PAFC tágabb történetét nézve maga a fináléba kerülés is az. A 2005-ben alapított felcsúti akadémia már Puskás Ferenc halála után, születésének 80. évfordulóján (2007-ben) vette fel az egykori zseniális futballista nevét, és a Videoton utánpótlásbázisaként működött 2012-ig. A felcsúti profi klub 2013-ban megnyerte az akkor még kettéosztott NB II Nyugati csoportját. Feljutott az első osztályba, ahol Benczés Miklós – ő volt az együttes szakvezetője – tapasztalt játékosok (Tischler, Czvitkovics vagy éppen Lencse) igazolásával próbálta meg bent tartani a csapatát. A közvélemény egy része által felvetett kérdés az volt, hogy mit keres egy tulajdonképpen nevelőegyesület a legjobbak között, merthogy az akadémiák elsődleges feladata a labdarúgók képzése a profi életre, nem pedig a részvétel a profik bajnokságában. Mégis, mit kellett volna tennie? A feljutó együttesnek visszalépni az élvonaltól, mondván, ne induljunk, mert a keret „vékony” az NB I-re? Ugye nem életszerű? Az viszont sajnos az, hogy Magyarországon az utánpótlás-nevelés nem ontja a profi klubokban helytállni képes futballistákat. Aki pedig az akadémiáról kitűnt (például Gyurcsó, Szolnoki, Kleinheisler vagy Sallai), nem Puskás AFC-színekben lett felnőtt labdarúgó.

Az együttes második első osztályú idénye után, 2015–2016-ban tizenkét csapatosra szűkítették az NB I mezőnyét, és a fiatalok játszatása helyébe lépő eredménycentrikus szemlélet még inkább prioritást élvezett. A 11. hely kiesést jelentett, ám 2016 decemberétől Pintér Attila a fenti tény tudomásulvételével folytatta a munkát (a cél szentesíti az eszközt), s a honi mezőny egyik legfanatikusabb trénere – a már említett kupasikerek mellett az FTC-vel 2004-ben, a Győrrel 2013-ban bajnoki címet nyert – a kiesés után azonnal visszavezette az együttest az NB I-be.

Az MK-elődöntő első meccse előtt éppen Pintér Attila nyilatkozta: amíg a bajnokságban élet-halál harcot vív az első hattól lefelé minden csapat – még a PAFC is, tegyük hozzá –, a kupasorozatból bármelyik együttes kijuthat a nemzetközi porondra.

Ebben ő a specialista.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik