A java hátravan – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.11.02. 00:18

Nem vágták kupán egyik első osztályú labdarúgócsapatunkat sem a Magyar Kupában a 32 közé jutásért, így az is előfordulhat, hogy megismétlődik a 2017-es döntő, sőt, a legjobb négy együttes mezőnyébe bejuthat a végső győztes FTC mellett a Vasas, a Mezőkövesd és a 2017-ben NB III-as csoportját megnyerő Budafok is. Még messze vagyunk ettől, akkor azt írtam, az erőviszonyokat tekintve nem ennek a négy csapatnak kellett volna bekerülnie az elődöntőbe, noha a sportban éppen az a szép, hogy nem mindig a papírforma érvényesül. A mondanivaló azon része, hogy nem az említett négyes a legjobb a mezőnyben, némi visszhangot váltott ki – való igaz, egy adott sorozatban azok a legjobbak, akik az adott fázisig eljutnak, más kérdés, hogy az említett kvartettből legalább egy együttes szereplése a honi felhozatalban is meglepetésnek számított. Tulajdonképpen a korábban kieső „nagycsapatokat” illethette volna kritika.

A jelenlegi kiírásban a 32 közé jutásért papírforma-eredmények születtek, az esélyesek mentek tovább, és NB III-asnál nincs alsóbb osztályú klub a további szakaszban. Tavaly ősszel az keltett nagy meglepetést, hogy kiesett a Videoton és a Ferencváros a Vác, illetve a Kisvárda ellenében. S az is kikívánkozott az értékelésből, hogy bizony a Magyar Kupa rangja nem vetekszik az FA-kupáéval. Hangsúlyozom, nem a játék színvonala, hanem a rangja.

Itthon sokáig tapasztalható volt – szeretnék erről tényleg múlt időben írni –, mintha a legjobbak nem vennék komolyan az MK-t. A sorozat korábbi szakaszában gyakran tapasztalható volt, hogy a pályán nem domborodott ki a tudásbeli különbség. S ennek nem csupán az volt az oka, mint néhányszor az „átkosban”, a Magyar Népköztársasági Kupában, hogy a bajnoki bundapontokat lehetett adni-venni cserébe kevésbé acélos kupaszereplésért, vagy fordítva…

Az újabb időkben inkább a koncentrációhiány, a nagy mellény a kiesés oka, pedig a Magyar Kupán keresztül a legkönnyebb kijutni a nemzetközi porondra. A kupagyőztes az Európa-liga-selejtezőben próbálkozhat. Ehhez – megsaccolva – legfeljebb három vagy négy éles meccsen kell túljutni. Ez talán kisebb erőfeszítést igényel, mint a bajnokságban El-selejtezőt érő helyen végezni.

Mintha most felmérték volna a „nagyok”, hogy az MK-t megéri komolyan venni. Igaz, a java még hátravan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik