VINCZE ANDRÁS
VINCZE ANDRÁS
2017.02.14 00:24 Frissítve: 2017.02.14 10:05

A góllövés smafu? – Vincze András jegyzete

 

 

 
CSÁNYI SÁNDOR: A 2020-AS EB-RE SZINTE KÖTELEZŐ A KIJUTÁS
A magyar labdarúgás első embere, Csányi Sándor élete legszebb élményei közé sorolja a válogatott győzelmeit, és elmondja, miként hozta meg a Storck-csapat sikereit befolyásoló döntéseit, szóba kerülnek Dárdai Pál és a ferencvárosi vezetők kritikus üzenetei, az edzőképzés és a fizetési sapka.
Az interjút itt olvashatja el!

Az MLSZ-elnök nem rúghat gólt – szakadt ki a keserűség anno Laczkó Mihályból, aki a magyar futball még igencsak zűrzavaros időszakában vállalkozott a lehetetlenre, arra, hogy lehetőleg egyszerre tegye eredményessé, anyagilag stabillá, szakmailag erősebbé és elfogadottá focinkat.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és kiderült, hogy a góllövés smafu.

Nem árt ugyanis, ha az MLSZ elnöke – például – tud műfüves futballpályát és persze stadiont építeni, jósként belelát a beléptetés és jegyértékesítés feliratú varázsgömbbe, jártas a kognitív személyiség-elméletben, megingathatatlan a sportpályák biztosítása és biztonsága témakörében, magabiztosan állja a sarat, ha taktikáról (tolódás) kérdezik, otthon van az utánpótlás-nevelésben, sportágfejlesztésben, sportdiplomáciában – és még hosszasan sorolhatjuk, mígnem eljutunk modern világunk legnagyobb kihívásához, a részecskegyorsításhoz és a fekete lyukak rejtélyének megoldásához.

Nos, a világűrben zajló változásokról nem kapott kérdést a lapunknak exkluzív interjút adó Csányi Sándor, aktuális futballügyekről viszont igen, és az utóbbi három évtized leghatékonyabban és legsikeresebben regnáló elnöke igencsak tartalmas véleményt mond arról, mi vár kedvenc játékunkra az idehaza zajos sikert hozó 2016-os Eb után, s miben kell előrelépni (tömören: ki kell jutni a 2020-as Eb-re). A cikket lapunk 4-5. oldalán, valamint internetes kiadásunkban is olvashatják, így a leírtakat nem szajkóznám, a sarokpont – szerintem – az, hogy futballügyben egyfelé kell húzni.

Tavaly nyáron ugyanis kiderült, hogy a magyar szurkoló imádja a magyar labdarúgást (s rajonghatja eztán is, hiszen az elnöki remény szerint a meccsre járás szigorú szabályai puhulhatnak). Az is világossá vált, hogy a siker érdekében érdemes befektetni, de kockáztatni, vitázni is, s vállalni a felelősséget egy-egy késhegyen egyensúlyozó döntés kapcsán (kapitányváltások, merész szakmai döntések). Muszáj továbbá újítani, és igenis megéri az ország, sőt a világ legnépszerűbb sportágába pénzt, sőt sok pénzt fektetni (merthogy élmény kimenni a vadonatúj stadionokba), fiatalszabályt alkotni (végre láthatjuk, jók a magyar ifjak is), ugyanakkor éppen emiatt kellene végre elfogadni, hogy a focinkban mindenki benne van – nem csak az elnök.

A szurkoló, az edző, a klubvezető, a szertáros, az újságíró, a lapolvasó és a sor végén persze a futballista, akinek a nevét mindig kiírják az eredményjelzőre.

Mégpedig nagybetűvel – ha ő lőtte a győztes gólt.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.04.24 14:07:42

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A 38 éves középpályás nem csak mesterhármasával emelkedik ki • A volt FTC-játékos fia másodszor vezetett a Fradinak.

2017.04.23 23:27:18

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Itthon nem edzés-, hanem meccsszámot kellene növelni.

2017.04.23 10:07:16

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Mezőkövesd vezetőedzője számára érthetetlen csapata hozzáállása • Edzői nyilatkozatok.

2017.04.22 11:29:03

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Nagy lehetőséget szalasztott el az éllovas Honvéd, amely kikapott a piros-kékektől az újpesti rangadón.

2017.04.22 11:29:03

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Nebojsa Vignjevics csapata harmincöt perc alatt elrendezte a három pont sorsát.