A Fradi megint sokat változtatott és megint korán búcsúzott az El-től

Vágólapra másolva!
2018.07.20. 12:29
null
Lanzafame számára megint egy párharc után befejeződött a nemzetközi szereplés, és akárcsak tavaly, idén is izraeli csapattal szemben – viszont ha a nyáron nem vált klubot, akkor most a Honvéddal mehetett volna minimum még egy kört (Fotó:<a href="http://www.fradi.hu" target="_blank"> fradi.hu</a>)
A labdarúgó NB I 2018–2019-es szezonját felvezető sorozatunkat az előző idény három dobogósával, a nagy meglepetésre az El első köre előtt senkit sem igazoló Újpesttel, az idén is jelentősen átalakuló Ferencvárossal és a bajnoki címvédőként a nyáron keveset változtató Mol Vidi FC-vel foglalkozunk.

 

AZ EL ELSŐ KÖRÉT ÚJ JÁTÉKOS NÉLKÜL IS SIKERREL VETTÉK – ÚJPEST

„Szeretnénk a lehető legjobban képviselni Magyarországot az európai porondon, de ehhez mindenképpen erősítésre van szükség.” Ez az idézet Nebojsa Vignjevicstől, az Újpest vezetőedzőjétől származik. Azt követően fogalmazott így, hogy a lilák májusban elhódították a Magyar Kupát, és ezzel kilenc év szünet után kiléphettek a nemzetközi porondra.

Számos mendemondát hallani mostanság az Újpesttel kapcsolatban, de ezekkel akkor tudnánk érdemben foglalkozni, ha Roderick Duchatelet tulajdonos reagálna rájuk, amikor azonban legutóbb próbáltunk interjút készíteni vele, nem nyilatkozott. Így csak a tényt szögezhetjük le: Vignjevics mester hiába szeretett volna erősíteni a nemzetközi kupameccsek előtt, erre nem került sor – pedig most nincs eltiltva a klub az átigazolásoktól, mint két évvel ezelőtt –, az El-selejtező 1. fordulójáig nem szerződtetett új játékost az Újpest. Aztán néhány órával az első kör visszavágója előtt a klub bejelentette a román védő,Razvan Horj átigazolását.

Az El következő körében, a spanyol Sevilla ellen már ő is játszhat. Az azeri Neftcit ugyanis 4–0-ra legyőzték a lilák a Megyeri úton, így 5–3-as összesítéssel továbbjutottak.Az El-selejtezőket megelőzően egyébként két felkészülési meccset is vívott az Újpest: a cseh másodosztályú FK Trineccel 3–3-ra végzett, a horvát élvonalbeli Inter Zapresictől pedig 1–0-ra kikapott.

A bajnokságot vasárnap az MTK ellen kezdi az Újpest hazai pályán, majd a Haladással, a Kisvárdával, a Pakssal és a Mezőkövesddel is megmérkőzik az együttes. Ezeken a meccseken alighanem a jelenlegi kerettel is lehet szépen gyűjtögetni a pontokat, csak éppen az európai porondon tűnnek szűkösnek az Újpest lehetőségei.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL

Érkezők: Razvan Horj (román, legutóbb Voluntari – Románia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Viktor Angelov (macedón, FK Rabotnicski Szkopje – Macedónia)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Filipovics Marko
Kiszemeltek: Idrissa Mané (szenegáli, Guingamp II – Franciaország, próbajáték)
Távozók: Souleymane Diarra (mali, RC Lens – Franciaország, kölcsön után végleg), Windecker József (lejárt a szerződése, Antwerp – Belgium, próbajáték)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:Tischler Patrik (Bp. Honvéd)

 

AZ ÚJPEST FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 18.
Edzőtábor:
június 25.–július 4., Ausztria
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 30., Pöllau (Ausztria), FK Trinec (cseh)–Újpest FC 3–3 (Tischler, Novothny, Litauszki)
Július 4., Fürstenfeld (Ausztria): NK Inter Zapresic (horvát)–Újpest FC 1–0
*Július 12., El-selejtező, 1. kör: Neftci PFK (azeri)–Újpest FC 3–1 (Nagy D.)
*Július 19., El-selejtező, 1. kör: Újpest FC–PFK Neftci (azeri) 4–0 (Litauszki, Szankovics., Zsótér 50., Nwobodo 65.)
Továbbjutott: az Újpest, 5–3-as összesítéssel

A SZOKÁSOS NYÁRI JÖVÉS-MENÉS ÉS KORAI NEMZETKÖZI KUPABÚCSÚ – FERENCVÁROS

A Fradinál ezen a nyáron ugyanazt láthattuk, mint az előző években. Alapemberek sora távozik, az új játékosok csapatba építésére nincs elegendő idő, mire pedig beépülnének az együttesbe, már mennek is tovább egy másik csapathoz, és minden kezdődhet elölről. Így pedig még az NB I-et sem egyszerű megnyerni, az európai porondon a csoportkörbe jutás pedig álomkategória.

Lássuk a legfrissebb példákat! A brazil Marcos Pedroso és a ghánai Joseph Paintsil tavaly már nem tudott segíteni a Fradinak az Európa-ligában, mire lehetett volna rájuk számítani, már nem volt versenyben a csapat, viszont csak kölcsönbe jöttek, és mire idén odajutott a gárda, hogy újra megméresse magát Európában, már távoztak is. De távozott Priskin Tamás is, aki tavaly, néhány héttel a szerződtetése után még nem sokat tudott hozzátenni az El-szerepléséhez, most pedig kölcsönadták a Haladásnak, miután tavasszal már alig kapott lehetőséget Thomas Doll vezetőedzőtől. Ráadásul Gera Zoltán és Hajnal Tamás visszavonulásával is szűkültek a lehetőségek.

A nyáron pedig hiába érkezett egy „mini-világválogatott” a csapathoz az izlandi Kjartan Finnbogasonnal, a ghánai Abraham Frimponggal, a német Marcel Heisterrel, a Honvédtól vett olasz gólkirállyal, Davide Lanzafaméval, az ukrán Ivan Petrjakkal, az argentin Matías Rodríguezzel és a magyar Sigér Dáviddal (ő azóta már súlyos sérülést is szenvedett), ők még nem tudtak beépülni a csapatba, nagyon keveset készülhettek együtt a társakkal. Az ebből adódó nehézségek pedig már a Maccabi Tel-Aviv elleni El-meccsek előtt kiütköztek, a három nemzetközi felkészülési meccsükből egyet sem tudtak megnyerni a zöld-fehérek, a Dunaszerdahelytől ki is kaptak. Mint ahogy Izraelben a Maccabitól is, amely 2–1-es összesítéssel lépett tovább az El-ben, így az elmúlt évekhez hasonlóan most is hamar befejeződött a Ferencváros számára az eurói kupanyár.

Ezzel együtt az NB I-ben persze bízhatnak a jó kezdésben a fradisták, miután az első hat fordulóban a Diósgyőrrel, az MTK-val, a Haladással, a Kisvárdával,a Pakssal és a Mezőkövesddel találkoznak. Csak hát a szurkolók a nemzetközi porondon is várnának már egy, az előző években látottnál jóval hosszabbra nyúló kupaszereplést csapatuktól Európában.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
**
Érkezők: Kjartan Finnbogason (izlandi, AC Horsens – Dánia, szabadon igazolhatóként), Abraham Frimpong (ghánai, Crvena zvezda – Szerbia), Marcel Heister (német-horvát, Beitar Jeruzsálem – Izrael), Davide Lanzafame (olasz, Bp. Honvéd),Matías Ezequiel Rodríguez (argentin, Chacarita Juniors – Argentína), Sigér Dávid (Balmazújváros – szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Ivan Petrjak (ukrán, Sahtar Doneck – Ukrajna)
Kölcsönből visszatérők:
Csernik Kornél (Soroksár), Gera Dávid (Soroksár), János Norbert (Soroksár, romániai), Kundrák Norbert (Soroksár)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Bene Marcell, Burzi Alex, Hajdú Roland, Orosz Marcell, Papp Marcell, Róhfeld Gergő, Tóth Dominik, Pintér Dániel, Iyinbor Patrick
Kiszemeltek: Koman Vladimir (szabadon igazolható, legutóbb Adanaspor – Törökország)
Távozók: Batik Bence (Budapest Honvéd), Gera Zoltán (visszavonult), Hajnal Tamás (visszavonult), Janek Sternberg (német, 1. FC Kaiserslautern – Németország, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Priskin Tamás (Haladás), Silye Erik (soroksári kölcsön után Mezőkövesd)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Joseph Paintsil (ghánai, Tema Youth – Ghána, onnan KRC Genk – Belgium), Marcos „Marquinhos” Pedroso (brazil, Figueirense – Brazília, onnan FC Dallas – Egyesült Államok), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Dejan Georgijevics (szerb, kölcsönadhatják), Julian Koch (német), Rui Pedro Couto Ramalho (portugál)

A FERENCVÁROS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 11.
Edzőtábor: június 25. – július 1., Baden (Ausztria)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 20.: FTC–Villány 9–0 (Priskin 3, Sigér D. 2, Böde, Varga R., Lovrencsics G., Georgijevics)
Június 27., Baden: Fastav Zlín (cseh)–FTC 1–1 (Varga R.)
Június 30., Dunaszerdahely: DAC (Dunaszerdahely, szlovákiai)–FTC 1–0
Július 4., Zalaegerszeg: FTC–Olimpija Ljubljana (szlovén) 0–0
*Július 12., El-selejtező, 1. kör: Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1–1 (Szpirovszki)
*Július 19., El-selejtező, 1. kör, Netanya: Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Ferencváros 1–0
Továbbjutott: a Maccabi, 2–1-es összesítéssel


A STABILITÁS MEGVAN, DE MIRE LESZ EZ ELÉG EURÓPÁBAN? – MOL VIDI FC

A Vidinél a Fradival ellentétben nem volt sok változás. Alapember nem távozott, azt pedig most még nehéz megmondani, hogy az érkezők, így Berecz Zsombor, az egyelőre sérüléssel bajlódó Hangya Szilveszter (mindketten Vasas), valamint a DVSC-től elcsábított Sós Bence milyen szerepet játszhat Marko Nikolics vezetőedző csapatában.

A Vidi az elmúlt két évben fokozatosan építkezett, és azok az új játékosok, akik ez idő alatt beépültek a csapatba, többnyire maradtak is a klubnál, nem volt akkora a jövés-menés, mint a Fradinál. Ellenben még mindig nem látszik egyértelműen, hogy a jelen keretben van-e annyi minőségi labdarúgó, hogy jó eséllyel pályázzon a csapat valamelyik nemzetközi kupa csoportkörére.

A nyáron öt nemzetközi edzőmeccset játszott a Vidi, közülük hármat megnyert, csak épp a két erősebb gárdát, az egyaránt El-induló DAC-ot és a horvát NK Osijeket (Eszék) nem tudta legyőzni a magyar bajnok, utóbbitól ki is kapott. Majd ezek után a Dudelange ellen kínkeservvel jutottak tovább a fehérváriak a BL-selejtező 1. fordulójában úgy, hogy a két meccsen a luxemburgiaknak volt több helyzetük.

Jövő héten a BL-ben már a jóval erősebb bolgár Ludogorec lesz az ellenfél, a bajnokságban pedig a KIsvárdát fogadja első meccsén, szombaton Felcsúton a Vidi, aztán Paksra utazik, majd a Mezőkövedet látja vendégül, utána viszont sorra következnek a dobogóesélyes riválisok, a Debrecen, a Honvéd, az Újpest, míg szeptember 1-jén, az Üllői úton a Ferencváros lesz az ellenfél.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL VIDI FC-NÉL
Érkezők: Berecz Zsombor (Vasas), Hangya Szilveszter (Vasas), Sós Bence (Debreceni VSC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Lencsés Balázs (ZTE FC, ?), Szabó Bence (Nyíregyháza Spartacus)
A második csapatból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –

Kiszemeltek: Urblík József (szlovákiai, Vysocina Jihlava – Csehország)
Távozók: Bódi Ádám (Debreceni VSC – kölcsön után végleg), Ezekiel Isoken Henty (nigériai, Puskás Akadémia, kölcsön után végleg – onnan kölcsönben NK Osijek – Horvátország), Lorentz Márton (BFC Siófok, – kölcsön után végleg), Sejben Viktor (Csákvár, kölcsön után végleg), Asmir Suljic (bosnyák-magyar, Wisla Kraków – Lengyelország, onnan Olimpija Ljubljana – Szlovénia, szabadon igazolhatóként), Szolnoki Roland (Puskás Akadémia), Zöldesi Illés (Kisvárda – kölcsön után végleg)
Kölcsönbe távozók: Bévárdi Zsombor (siófoki kölcsön után Vasas)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A MOL VIDI FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 14.
Edzőtábor: június 18.–július 3., Ausztria
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 20., Dietersdorf (Ausztria): Kapfenberg (osztrák)–Videoton 0–3 (Sz. Scsepovics, Vinícius, Sós B.)
Június 23., Frohnleiten (Ausztria): NK Osijek (Eszék, horvát)–Videoton 2–1 (Sós B.)
Június 26., Bad Elrach (Ausztria): DAC (Dunaszerdahely, szlovákiai)–Videoton 1–1 (M. Scsepovics)
Június 29., Dietersdorf (Ausztria): Sturm Graz II (osztrák)–Videoton 1–4 (Sz. Scsepovics 3, Sós B.)
Július 3., Feldbach (Ausztria): Mol Vidi FC–Csukaricski (szerb) 2–1 (Sós B., M. Scsepovics)
*Július 10., BL-selejtező, 1. kör: F91 Dudelange (luxemburgi)–Mol Vidi FC1–1 (Huszti)
*Július 17., 20.15, BL-selejtező, 1. kör: Mol Vidi FC–F91 Dudelange (luxemburgi) 2–1 (Lazovics, M. Scsepovics)
Továbbjutott: a Mol Vidi FC, 3–2-vel

*-gal a tétmérkőzéseket jelöltük.

 

NB I, 2018–2019, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 21., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Puskás Akadémia–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho ArénaVad II István
20.15: Mol Vidi FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho ArénaBognár Tamás
20.15: Mezőkövesd–PaksMezőkövesd, Városi StadionErdős József
20.15: Bp. Honvéd–HaladásBudapest, Bozsik József Stadion
Farkas Ádám
JÚLIUS 22., VASÁRNAP


17.30: Ferencváros–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
19.30: Újpest–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc StadionKassai Viktor
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik