A Fradi és a Vidi ebben is kiemelkedik az NB I-ből

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.27. 12:31
null
Juhász Roland (jobbra) múlt szerdán győztes gólt szerzett az Újpest ellen, ezúttal pedig Nego góljának és a DVSC elleni újabb sikernek örülhetett (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 15. fordulójára visszatekintő írásunkba fókuszba kerülnek a védőgólok, miután a Ferencvárosnak és a Mol Vidi FC-nek is a védői szállították a három pontot a múlt hétvégén. Védőgólok, egy elmaradt kiállítás, a forduló vesztese, balszerencséje és vallomása – legek.

A FORDULÓ VÉDŐI

A Nemzeti Sportnál a 15. forduló válogatottjába három védő is bekerült az első két helyen álló Ferencváros, Mol Vidi FC párosból – mind a hárman gólokkal segítették győzelemhez csapatukat. A zöld-fehéreknél a július 29. óta először kezdő, az NB I-ben első gólját szerző Abraham Frimpong talált be fejjel egy szögletet követően, majd ugyancsak egy szöglet után a másik középső védő, a szlovén Miha Blazic „brusztolta be” a labdát a Kisvárda kapujába. Blazic az előző szezonban hét gólt is szerzett, az új idényben ez volt az első találata. A Mol Vidi az eredeti posztját tekintve szélső hátvéd Loic Nego szezonbeli harmadik NB I-es találatával verte meg a DVSC-t.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

Ráadásul a fehérváriak múlt szerdán az Újpest ellen is egy védő, akkor Juhász Roland góljával győztek 1–0-ra, neki is az volt a harmadik gólja az NB I-ben ezen az őszön. Rajtuk kívül pedig a mindössze öt meccsen játszó Tamás Krisztiánnak is volt már gólja, Negóhoz hasonlóan ő is a Loki ellen talált be, a 4. fordulóban ő mentett pontot a Vidinek. Összesen tehát a Vidi védői hét gólnál tartanak, ami a legtöbb az NB I-es csapatok közül, igaz, Nego mostanában sokszor középpályásként szerepel.

A Ferencvárosban Frimpong és Blazic mellett Leandro és a német Marcel Heister is lőtt már egy-egy gólt a védelemből, vagyis a fehérváriakhoz hasonlóan a fővárosiaknál is négy védő talált már a kapuba, de ha idevesszük az eredetileg középpályás, de immár védőként játszó Lovrencsics Gergő Vidi elleni bombagólját, akkor a zöld-fehéreknél ötre emelkedik ez a szám, ennyi gólszerző védője pedig más csapatnak még nem volt a szezonban.

A többi NB I-es csapat közül csak a DVSC-nél találni négy olyan védőt, aki szerezett már gólt ebben az évadban élvonalban (Barna Szabolcs, Kinyk Ákos, Pávkovics Bence és Szatmári Csaba is egy-egy alkalommal talált be). A védők góllövőlistáját egyébként három-három találattal holtversenyben vezeti Nego, Juhász, a paksi Gévay Zsolt és a kisvárdai Vári Barnabás (utóbbi kétszer 11-esből volt eredményes).

A Fradi és a Vidi a védők góljainak is köszönheti, hogy a legtöbb gólt szerezte eddig az őszi szezonban, 29-et, illetve 26-ot és a legtöbb gólszerzőt is ez a két csapat és a DVSC vonultatja fel 12-12 játékossal, de nagy különbség, hogy a debreceniek csak 20 gólt szereztek és 21 pontot, amivel a 7. helyen állnak.

A FORDULÓ JÁTÉKVEZETŐI HIBÁJA – ELMARADT SÁRGA ÉS PIROS LAP

A DVSC–Mol Vidi (0–1) vasárnapi bajnoki tudósításában megemlítettük: a 20. percben Vinícius könyökkel arcon ütötte Haris Attilát. Az eset a televíziós lassításban jól látható volt, de a játékvezetők nem reagáltak a történtekre. Az oldalszabadrúgás előtt helyezkedő játékosok közötti eseményt jogtalan karhasználat miatt sárga lappal kellett volna fegyelmezni a Vidi játékosát, mert nem volt játékban a labda. Kérdés, az MLSZ fegyelmi bizottsága látta-e a felvételt.

A FORDULÓ VESZTESE

Még az ág is húzza... Batik Bencét, a Budapest Honvéd védőjét a Mezőkövesd Zsóry elleni bajnokin (1–1) az 58. percben sérülés miatt le kellett cserélni.

„A múlt héten már teljes értékű munkát végeztem, nem fájt a korábban sérült combom – mondta a jelenleg harmadik helyen álló kispestiek 25 esztendős hátvédje. – Ennek ellenére a Kövesd ellen sajnos már a szünetben éreztem, valami nem stimmel, és a második félidő elején nem tudtam folytatni a játékot. Kedden megyek vizsgálatra, remélem, nem nagy a baj.”

Bár a nyáron a Ferencvárostól érkező hátvéd öröme így nem lehet felhőtlen, összességében szép fél évet tudhat maga mögött, hiszen hosszú sérülése után rendre a kezdőcsapatban kapott helyet, Supka Attila vezetőedző egyértelműen számol vele.

„A napokban beszéltem a párommal, hogy a nyáron érkezők közül azon kevesek közé tartozom, akik beverekedték magukat a kezdőbe. Nagy öröm, hogy számítanak rám, s éreztem is magamon, hogy egyre inkább formába lendülök. A védelmünk biztos lábakon áll, erre bizonyíték a kilenc kapott gól – igaz, legutóbb a Kövesd ellen néhányszor hibáztunk, így majdnem kikaptunk. Meg kell tanulnunk egy nullára győzni. Láttuk a Vidit vasárnap a Loki ellen, a fehérváriak nem játszottak igazán jól, mégis megszerezték a három pontot. Legközelebb épp a Vidi ellen játszunk, rangadót vívunk idegenben, nagy fegyvertény lenne nyerni vasárnap! Szurkolok ellenfelünknek, hogy jusson tovább az Európa-liga csoportköréből, hazai meccsein rendre ott vagyok a lelátón, bízom benne, hogy csütörtökön jó eredményt ér el a BATE otthonában. A hét végén pedig meglepetést kell szereznünk, s akkor újra fellépünk a második helyre...”

A HÉT VALLOMÁSA – KOSZTA MÁRK

A FORDULÓ BEUGRÁSA

Hétről hétre változhat a helyzet. A 13. forduló után még az volt a téma, hogy a DVTK sorozatban a hatodik vereségét szenvedte el, és három pontra van a bennmaradást jelentő 10. pozíciótól. Azóta viszont a DVSC (1–0) és az MTK Budapest (3–2) ellen is győzött, és a hátrányból máris hárompontos előny lett. A két győztes találkozó között markáns különbséget jelentett, hogy míg az előbb meccsen Antal Botond, utóbbin már Bukrán Erik állt a diósgyőri kapuban – másodszor a pályafutása során, s először ebben az idényben.

„A szerdai egymás közötti játék után vezetőedzőnk, Fernando Fernández már megkérdezte, milyen állapotban érzem magam, de csak pénteken tudtam meg, hogy az MTK elleni bajnokin én állok a kapuba – árulta el Bukrán Erik. – Izgultam, ugyanakkor a meccs napján ebből már semmit sem éreztem, és meg akartam mutatni, lehet rám számítani. Az előttem játszók megkönnyítették a helyzetemet, hiszen rendben volt a védekezésünk, és a helyzeteinket is jól használtuk ki. Önmagammal szemben azonban kritikus vagyok, így tudom, jó visszajelzéseket kaptam, de bizonyos játékhelyzetekben jobb döntést is hozhattam volna.”

A 22. születésnapját december 6-án ünneplő kapus 2017. március 11-én, a Mol Vidi (0–2) ellen mutatkozott be az NB I-ben, és bár azóta többnyire a DVTK NB III-as együttesében védett, bizonyította, hogy a legjobbak között is megállja a helyét.

„Kapusedzőnk, Andrusch József szokta mondani, tudok mindent, amit egy jó kapusnak kell, az edzésmunkámat nem érheti kritika, ám el kell érnem, hogy ne jöjjön a mérkőzéseken menetrendszerűen egy-egy hiba – folytatta Bukrán Erik. – Amolyan pótapaként tekintek rá, adok a véleményére, és tisztában vagyok vele, van miben előrelépni. Fontos, hogy a csapat jó irányba indult el, ezt a Haladás ellen is szeretnénk bizonyítani, és persze annak is örülök, hogy megmutattam, ha megkapom a lehetőséget, élni tudok vele.”



A FORDULÓ BALSZERENCSÉJE

„Ilyen még nem történt velem.” Ha egy új fiú mondja ezt a tizedik meccsén, érthető. Ám Balogh Béla fogalmazott így, aki december végén lesz 34 éves, 2005-ben mutatkozott be az NB I-ben, játszott Angliában és Spanyolországban, kilencszer volt válogatott, 245 első osztályú mérkőzésen szerepelt.

Szombaton a Diósgyőri VTK 3–2-re legyőzte az MTK Budapestet, az első hazai gólnál a védőről pattant a kapuba a labda, a harmadik előtt ő adott röviden haza.

„Hétfőn már jobban éreztem magam, de nem sokkal – mondta Balogh Béla. – Nem sikerült a mérkőzés, nagyon nem, a csapatnak sem, nekem sem. Az első gól peches szituáció volt: a beadás után lövőhelyzetbe került az ellenfél, az üres kapu elé mozogtam, hátha sikerül mentenem, a labda irányt változtatott Vass Ádámon, onnan vágódott a kapufára, és a kipattanó elől nem tudtam ellépni – azt hiszem, ilyesmi bárkivel megeshet. A harmadik gól előtt azonban nagyot hibáztam, az jobban megviselt.”

A futballista már tudja: az MTK stílusától egyébként idegen módon jó nagyot kellett volna bikáznia a labdába, oldalra, előre, bármerre – de nem így tett.

„Rosszul vettem át a labdát, ez volt a probléma – emlékezett a kék-fehérek védője. – Megtámadott a diósgyőriek csatára, nem láttam, hogy egy másik hazai játékos oldalról elindul a kapusunk és közöttem lévő területre: leolvasta a szándékomat, elcsípte a röviden hazaadott labdát, és gól... Szörnyű érzés volt.”

Ezzel már 3–0-ra vezetett a Diósgyőr, mondhatni, véget is ért a mérkőzés, csakhogy a fővárosiak a hajrában két gólt szereztek, vagyis ha nincs ez a hiba...

„Senki sem szólt egy rossz szót sem – mondta Balogh Béla. – De nem is kell, tudtam, amit mindenki: én hibáztam a harmadik gól előtt. Ilyenkor nagyon hosszúnak tűnik a hazaút, a vasárnap sem volt túl jó nap, és hétfőn is eszembe jutott: miért nem másképp döntöttem? Edzőnk, Feczkó Tamás nagyon emberségesen reagált: félrehívott, mondta, hogy van ilyen, hibáztam, de lépjek túl rajta, ez benne van a futballban. A gyógyszer? A következő meccs, más nem segít, azon kell hiba nélkül teljesíteni, és akkor túl tudom tenni magam a diósgyőri meccsen. Remélem, nem lesz több ilyen.”

A FORDULÓ GÓLSZERZŐJE

Az Újpest és a Paks legutóbbi hat egymás elleni bajnokija kivétel nélkül döntetlenre végződött, így nem jelentett meglepetést, hogy szombaton a két csapat ismét egy-egy pontot szerzett. Aki látta a találkozót, egyetértett abban, hogy a Szusza-stadionban a házigazda állt közelebb a győzelemhez, ám hiába szerzett vezetést, Bartha László lövése egy pontot ért a vendégeknek.

„A mérkőzés nagy részében az Újpest támadott, így ránk nézve hízelgő a végeredmény – mondta Bartha László. – Érdekes, de rendszerint szenvedős meccset játszunk a lilákkal, valahogy nem fekszik nekünk a stílusuk. Nagyon hiányzott már a sikerélmény, hogy újra betaláljak, ezért meglehetősen furcsán éreztem magam, amikor láttam, hogy a labda a hálóban köt ki.”

A paksiak futballistája legutóbb március 31-én, Mezőkövesden (3–2) szerzett gólt az élvonalban. Ráadásul az is furcsa lehet neki, hogy bár addig valamennyi meccsen játszott, a 7. forduló után kiszorult a kezdőből.

„Próbálom mindig reálisan nézni a helyzetemet, volt néhány bajnoki, amikor nem igazán ment a játék – folytatta Bartha László. – A helyemen Remili Mohamed kapott szerepet, jöttek az eredmények, így a szakmai stábnak nem volt oka a változtatásra. Többször pályára léptem az NB III-as együttesünkben, próbáltam minél jobb állapotba hozni magam. Már csak azért is, mert nem lehet kérdés, hogy a visszakerülés a célom.”

A FORDULÓ GÓLJA – KISS TAMÁS

NB I, 2018–2019, 15. FORDULÓ
NOVEMBER 24., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Bp. Honvéd–Mezőkövesd 1–1
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Pintér Csaba
1556
Újpest FC–Paksi FC 1–1
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Solymosi Péter
1435
Ferencváros–Kisvárda 2–0Budapest,
Groupama Aréna
Vad II István
7543
Puskás Akadémia–Haladás 2–0
Felcsút,
Pancho Aréna
Szőts Gergely
700
Diósgyőri VTK–MTK Budapest 3–2Miskolc,
DVTK Stadion
Erdős József
2070
NOVEMBER 25., VASÁRNAP
Debreceni VSC–Mol Vidi FC 0–1
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Iványi Zoltán
2922
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15103229–11+1833
2. Mol Vidi FC1584326–13+1328
3. Budapest Honvéd1584319– 9+1028
4. MTK Budapest1573523–23 0 24
5. Mezőkövesd Zsóry FC1565423–18 +523
6. Újpest FC1565417–12 +523
7. Debreceni VSC1556420–19 +121
8. Paksi FC1556420–19 +121
9. Puskás Akadémia FC1552818–22 –417
10. Diósgyőri VTK1533914–26–1212
11. Kisvárda15231013–34–21 9
12. Szombathelyi Haladás15221112–28–16 8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik