A Fradi a 22.-re, a Honvéd 2012 óta nem látott kezdésre hajt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.04. 10:06
null
A Ferencváros 2017 áprilisa óta veretlen hazai pályán, a sorozat 22 meccsesre nyúlhat (Fotó: Micheller Szilvia)
A Kisvárda új edzői stábbal próbál kikászálódni a két négygólos vereség megásta gödörből, az FTC sorozatban a 22. veretlen hazai bajnokijára hajt (a Mol Vidi FC a 24.-re, de csak később, hisz a Mezőkövesd elleni mérkőzést az európai kupaszereplés miatt elhalasztották), a hét közben kínos luxemburgi kupakudarcot szenvedő Bp. Honvéd 2012 óta nem látott jó szezonkezdetre készül. Következzenek a labdarúgó NB I 3. fordulójának történelmi-statisztikai érdekességei.

Az NB I 3. fordulójában Kondás Elemér helyett új stáb, ideiglenesen Kocsis János és Erős Gábor (Révész Attila sportigazgató felügyelete mellett) irányítja a bajnokságot két 4–0-s vereséggel kezdő Kisvárda csapatát. Ha korai edzőváltás, akkor úgy látszik, Kondás Elemér – a trénerrel három szezonon belül másodszor fordult elő, hogy a 2. forduló után megüresedett a helye. Jöjjön egy kis korai edzőváltás-krónika.

A 2017–2018-as idényben feltűnően türelmesek voltak a vezetők, már majdnem őszre fordult, amikor (augusztus 30-án) a Haladás szerződést bontott Mészöly Gézával, és kinevezte Pacsi Bálintot (aki aztán bő két hónapig húzta). A 2016–2017-es idény első „áldozata” Kondás Elemér lett, aki lemondott Debrecenben öt és fél év vezetőedzőség után, a Vasas elleni vereséget és a Paks elleni döntetlent követően. Az elmúlt tíz évben ezen a két eseten kívül csak egyszer fordult elő, hogy egy klub már júliusban edzőt cserélt: 2010-ben Róth Antalt „kikérte” a Haladástól az MLSZ (Róth az U21-es válogatott kispadjára került, miután Egervári Sándort onnan kinevezték szövetségi kapitánynak).

A 2006–2007-es idényben bezzeg valódi káosz volt már két forduló után: Bicskei Bertalant az Újpest még a bajnokság megkezdése előtt felállította a kispadról, a 2. kör után Debrecenből Supka Attilának, Sopronból Selymes Tibornak kellett mennie. Az már csak hab a tortán, hogy a Selymest váltó olasz Roberto Landi mehetett az 5. forduló után, és elődje lett az utódja…

Az előző idényben csak öt edzőváltás volt szezon közben az NB I-es kispadokon (kettő a Haladásnál, egy a Mezőkövesdnél, a Honvédnál és a Diósgyőrnél), ehhez képest már most egynél járunk – meglepetés (kellemes meglepetés) lenne, ha nem sikerülne felülmúlni a 2017–2018-as adatot.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–MTK BUDAPEST

♦ Eddig hét NB I-es mérkőzést vívtak egymással, a házigazda felcsútiak csak egyet nyertek meg ezek közül egy döntetlen és 5 MTK-siker mellett. A fővárosiak egymás után aratták az öt győzelmüket a PAFC ellen.

♦ Az előző idényben hazai pályán a Puskás Akadémia szerezte a legkevesebb gólt (16, 16 mérkőzésen), és most is egy „nullázással” kezdte a bajnokságot a DVSC ellen (0–1).

♦ A PAFC csaknem egy éve nem vesztett hazai bajnokit fővárosi csapat ellen (2017. augusztus 5-én a Honvéd győzte le 2–0-ra).

♦ Az MTK legutóbbi 38 idegenbeli NB I-es mérkőzéséből csak ötöt tudott megnyerni.

♦ A kék-fehérek az Újpest elleni bajnoki nyitányon (2–0 a Szusza Ferenc Stadionban) megszakítottak egy sorozatot, ugyanis a 2018-as évben ezt megelőzően mindegyik idegenbeli tétmérkőzésén legalább egy gólt kapott az MTK. Ráadásul egy gólt is csak egyszer – a Sényő (2 gól), az Újpest (2), a Budafok (2), a Nyíregyháza (2), a Soroksár (4), a Vác (2), a Szeged (2), a Mosonmagyaróvár (2), a ZTE (5) és a Siófok (1) összesen 24 gólt pakolt be Feczkó Tamás csapatának. Ezen nyilvánvalóan változtatni kellett – a feljutás utáni első idegenbeli mérkőzésen jól állta a védelem a sarat.

♦ Az előző idényben a horvát Josip Knezevic volt a PAFC legeredményesebb játékosa a bajnokságban 11 találattal. Az eszéki születésű légiós azonban a 11 gólból tízet még 2017-ben szerzett, és ebben a naptári évben még csak egy bajnoki találata van.

DEBRECENI VSC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ 52 élvonalbeli mérkőzés után az örökmérleg 34–10–8 a pályaválasztó Debrecen javára.

♦ A DVTK eddig 27 kísérletből csak egyszer tudott élvonalbeli bajnokit nyerni Debrecenben, 2008. november 8-án győzte le a Lokit 2–1-re. Azóta 10 bajnoki Debrecenben, 10 vereség. Az NB I-es örökmérleg a cívisvárosban 23 DVSC-siker, 3 döntetlen és 1 diósgyőri győzelem. A jelenlegi NB I-es mezőnyt nézve Debrecenben a legrosszabb a DVTK idegenbeli mérlege.

♦ A 2018-as évben a DVSC csupán egyetlen hazai bajnoki mérkőzését nyerte meg a nyolcból. A Loki mindegyik hazai mérkőzésén kapott ebben a periódusban gólt, legutóbb a Bp. Honvéd ellen (2017. december 2., 1–0) tudta megőrizni kapuja érintetlenségét.

♦ A DVTK hosszú idegenbeli nyeretlenségi szériában van: a diósgyőriek 2017. október 28. óta nem tudtak győzni vendégként bajnokin. A sorozat 10 mérkőzést számlál (2 döntetlen, 8 vereség). A legutóbbi öt idegenbeli bajnokiját kivétel nélkül elvesztette a DVTK. Ha most is kikap a Diósgyőr, akkor 2009 óta először lesz ötmérkőzésesnél hosszabb idegenbeli vereségszériája.

♦ Az elmúlt egy évben a DVTK kizárólag a Haladás vendégeként tudott győzni: a szombathelyieket kétszer is 3–0-ra verte meg.

FERENCVÁROS–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ Nagy hagyományú párharc, 124 élvonalbeli mérkőzés után az örökmérleg 75–26–23 a Ferencváros javára.

♦ A Haladás 62 kísérletből csak hétszer tudta legyőzni a Ferencvárost a fővárosban – 1982 és 2011 között például egyszer sem. A hét sikerből kettő a 2010-es években volt, de a legutóbbi öt FTC–Haladás bajnokit kivétel nélkül a Ferencváros nyerte meg.

♦ 1982-ben 1–0-ra nyert a Haladás az Üllői úton, és a kapus Hegedűs Péter lapunktól 10-es osztályzatot kapott. 1983-ban is Hegedűs volt a főszereplő, miután a második félidő elején elvágódott a Nagyvárad téri kapu előtt, mert eltalálták egy metrófogantyúval. A meccs 2–2-es állásnál félbeszakadt, a Fradi stadionját két mérkőzésre bezárták… A szombathelyi kapus később elismerte, rájátszott az esetre, bár tény, hogy eltalálták. Alighanem az sem volt véletlen, hogy a szombathelyiek saját felelősségre hazaszállították a kapust, pedig az orvosok kórházat javasoltak. Az MLSZ a pályán elért 2–2-es eredményt hagyta jóvá.

♦ A Ferencváros a DVTK ellen tovább hosszabbította hazai bajnoki veretlenségi sorozatát, mely immár 21 mérkőzés óta tart. Legutóbb a Vasas tudta a Groupama Arénában legyőzni a Fradit (1–2, 2017. április 15.).

♦ A Ferencváros legutóbbi 19 hazai bajnoki mérkőzésének mindegyikén betalált ellenfele kapujába. A 19 találkozón 53 gólt rámoltak be a fővárosi zöld-fehérek, 2.79-es gólátlag.

♦ A Haladás elveszítette legutóbbi négy idegenbeli bajnokiját, sőt, legutóbbi 20 idegenbeli bajnokijából 16 alkalommal vesztesen hagyta el a pályát.

♦ A szombathelyiek legutóbbi 20 NB I-es vendégjátékuk mindegyikén kaptak gólt. Legutóbb 2017. április 12-én, az MTK vendégeként hozta „tisztán” a meccset a Hali (0–0).

♦ A Haladás 2017 márciusa (Vasas–Haladás 2–3) óta nem tudott bajnokit nyerni Budapesten.

ÚJPEST FC–KISVÁRDA

♦ Az abszolút újonc Kisvárda két négygólos vereséggel (0–4, 0–4 a Vidi és a Bp. Honvéd ellen) kezdte a bajnokságot – 1950 óta nem kezdett ilyen rosszul élvonalbeli csapat. Akkor a Postás SE szenvedett kiütéses vereséget előbb a Győri Vasas ETO-tól (0:4), majd a Vasastól (1:5).

♦ Finoman fogalmazva sem könnyű a kisvárdaiak sorsolása, hiszen az első négy fordulóban a négy kupainduló csapattal (sorrendben: Vidi, Honvéd, Újpest, Ferencváros) mérkőzik meg.

♦ Az Újpest a legutóbbi öt hazai bajnokiján nem játszott döntetlent – ez azért érdekes, mert az előző idényben a lilák ikszeltek a legtöbbször (hétszer) saját stadionjukban.

♦ Az Újpest – csakúgy, mint az előző két bajnoki idényben – első két mérkőzése egyikét sem tudta megnyerni. A lilák a 2016–2017-es bajnokságot két vereséggel, a 2017–2018-ast két döntetlennel nyitották, most egy döntetlen, egy vereség a mérleg.

♦ 2014 óta az Újpest hazai pályán csak egy hazai bajnoki mérkőzést veszített el kelet-magyarországi csapattal szemben – idén márciusban a Mezőkövesd tréfálta meg (2–3).

BP. HONVÉD–PAKSI FC

♦ Ez lesz a 28. élvonalbeli mérkőzés a két csapat közül. A kispestiek az eddigiekből 11 mérkőzést, a paksiak 4 találkozót nyertek meg, a döntetlenek száma 12.

♦ A Honvéd nem kapott ki a Pakstól a legutóbbi nyolc NB I-es találkozójukon. A kispestiek ötször győztek, háromszor döntetlent játszottak a tolnaiakkal.

♦ A Paks eddig 14 kísérletből csak egyszer nyert a Bozsik-stadionban: 2011. október 1-jén 3–2-re győzött. A legutóbbi négy kispesti mérkőzést kivétel nélkül a Honvéd nyerte meg (2–0, 3–1, 2–0, 1–0).

♦ A Honvéd megnyerte legutóbbi három hazai bajnokiját, és mind a háromszor három vagy több gólt ért el. A kispestiek négymérkőzéses hazai veretlenségi sorozatban vannak, legutóbb május 5-én a Debrecentől kaptak ki otthon (1–3).

♦ A Honvéd legutóbb a 2015–2016-os bajnokságban kezdett két győzelemmel, akkor ugyanúgy a Ferencvárossal együtt volt százszázalékos két kör után, mint most. Egymást követő három sikerrel legutóbb 2012-ben nyitották a kispestiek a bajnokságot.

♦ A Paks folytatta hosszú nyeretlenségi sorozatát: Csertői Aurél csapata május 5. óta nem nyert bajnoki mérkőzést, ebben a periódusban öt találkozót elveszített, egyszer ikszelt.

MOL VIDI FC–MEZŐKÖVESD – A TALÁLKOZÓT A VIDI EURÓPAI KUPASZEREPLÉSE MIATT ELHALASZTOTTÁK

NB I, 2018–2019, 3. FORDULÓ
AUGUSZTUS 4., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00:Puskás Akadémia–MTK BudapestFelcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
18.00:Debreceni VSC–Diósgyőri VTK
(Tv: Duna World)
Debrecen, Nagyerdei StadionErdős József
20.15:Ferencváros–Haladás
(Tv:M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaSzőts Gergely
AUGUSZTUS 5., VASÁRNAP
18.00:Újpest FC–Kisvárda
Budapest,Szusza Ferenc StadionAndó-Szabó Sándor
18.00:Bp. Honvéd–Paksi FC
Budapest, Bozsik József Stadion
Kassai Viktor
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 2 2 8–2 +6 6
2. Budapest Honvéd 2 2 7–2 +5 6
3. Mol Vidi FC 2 1 1 5–1 +4 4
4. Mezőkövesd Zsóry FC 2 1 1 4–2 +2 4
5. Debreceni VSC 2 1 1 2–1 +1 4
6. MTK Budapest 2 1 1 3–4 –1 3
7. Szombathelyi Haladás 2 1 1 4–5 –1 1
8. Puskás Akadémia FC 2 1 1 2–3 –1 1
9. Újpest FC 2 1 1 2–4 –2 1
9. Paksi FC 2 1 1 2–4 –2 1
11. Diósgyőri VTK 2 1 1 3–6 –3 1
12. Kisvárda 2 2 0–8 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik