A felcsúti aréna átka: a PAFC még mindig nem nyert otthonában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.15. 16:15
null
A 4. fordulóból két meccset is Felcsúton rendeznek – a PAFC első sikerére hajt saját otthonában (Fotó: Veres Viktor)
Szokásunkhoz híven a labdarúgó NB I 4. fordulója előtt is összeszedtük a mérkőzésekhez kapcsolódó statisztikai érdekességeket. Két mérkőzés is lesz a hétvégén Felcsúton, 132. alkalommal rendeznek Győri ETO–FTC és 87. alkalommal Újpest–DVSC rangadót.

PUSKÁS AKADÉMIA–PAKS

♦ A Paks három forduló után százszázalékos, és még gólt sem kapott. Először fordul elő a 2007–2008-as szezon óta, hogy az NB I-ben egy csapat nem kap gólt az első három fordulóban, akkor a Nyíregyháza vitte véghez a bravúrt, ráadásul szintén százszázalékos volt. A szezon végén aztán a Szpari a 10. helyen végzett, jó kezdés ide, jó kezdés oda.

♦ Legutóbbi kilenc bajnokiján csupán egyszer kapott gólt a Paks, akkor ki is kapott. Az említett kilenc meccsen 7–1–1 a mérlege. A paksi zöld-fehérek védelme 278 perce nem kapitulált.

♦ A Paks remek formában van, a Puskás Akadémiáról ez nem mondható el: a felcsútiak csupán egyszer nyertek a legutóbbi tizenegy fordulóban.

♦ Pályaválasztóként 2014. március 22. óta nem győzött a Puskás Akadémia, akkor a Mezőkövesdet verte meg 4–0-ra. A PAFC ezt követően minden bajnoki mérkőzését kapott gólt.

♦ A felcsútiak még nyeretlenek a Pancho Arénában bajnoki mérkőzésen. Igaz, a tendencia javuló: három vereséggel nyitottak három élcsapat (Videoton, ETO, DVSC) ellen, majd a Pécs ellen már ikszeltek.

♦ Czvitkovics Péter, a Puskás Akadémia támadó középpályása 300. NB I-es mérkőzését játssza. Czvitkovics még nem volt 16 éves, amikor bemutatkozott az MTK színeiben, első NB I-es mérkőzését 1998-ban játszotta.

♦ A Paks az előző bajnokságot is három győzelemmel kezdte.

NYÍREGYHÁZA–VIDEOTON

♦ Ez a 21. NB I-es mérkőzés a két csapat között, a Videoton jelentős fölényben van az örökmérleget tekintve (3–3–14 a mostani pályaválasztó Nyíregyháza szemszögéből a mutató).

♦ A két csapat legutóbbi hat mérkőzéséből egy döntetlenre végződött, ötször a fehérváriak győztek.

♦ A Nyíregyháza 1998 óta nem tudta legyőzni a Videotont, akkor 4–2-re diadalmaskodott a fehérváriak ellen.

♦ A két csapat első élvonalbeli találkozóján betalált a Videoton klubigazgatója, Burcsa Győző – olvashatjuk a vidi.hu statisztikai gyűjtésében.

♦ A még százszázalékos Videoton kiváló rajtot vett, ráadásul immár tíz mérkőzés óta veretlen a bajnokságban. Legutóbb április 5-én, a Kecskeméttől kapott ki 3–1-re. Azóta hét győzelem és három döntetlen a mérleg.

♦ A mostaninál hosszabb bajnoki veretlenségi sorozata 2012 tavaszán volt a Videotonnak, amely akkor tizenkét mérkőzésen át nem talált legyőzőre.

DUNAÚJVÁROS–LOMBARD PÁPA

♦ Dunaújvárosi csapat 2003. március 12. óta nem nyert NB I-es mérkőzést. Akkor a Dunaferr tizenhárom nyeretlen mérkőzéssel zárta kieséssel befejeződő szezonját, a nem jogutód Dunaújváros PASE pedig most két vereséggel nyitott.

♦ A Lombard Pápa 2013 szeptembere óta nem nyert bajnoki mérkőzést vendégként. Akkor Pécsen diadalmaskodott 3–1-re, azóta már tizenkét meccsesre hízott a nyeretlenség.

♦ 2013 augusztusa óta nem volt olyan bajnoki, amelyen a pápaiak vendégként meg tudták volna őrizni hálójuk érintetlenségét.

♦ Nem elég, hogy az Újváros két vereséggel rajtolt a bajnokságban, első NB I-es csapatként esett ki a Magyar Kupából is, ráadásul a három tétmérkőzésen gólképtelen is maradt.

MTK–BP. HONVÉD

♦ Ez a 183. mérkőzése a két csapatnak a magyar élvonalban, először 1917-ben találkoztak, akkor az MTK 2:0-ra győzött.

♦ A Honvéd 2010. március 6. óta nem tudta legyőzni bajnoki mérkőzésen az MTK-t. A kék-fehérek még legutóbbi kiesésük évében is oda-vissza megverték a kispestieket, összességében hat bajnoki mérkőzés óta őrzik veretlenségüket a Honvéddal szemben (5–1–0 a mérleg).

♦ Pályaválasztóként az MTK legutóbb 2007-ben veszített bajnokit a Honvéd ellen (1–2), igaz, most Felcsúton mérkőzik meg a két csapat. Az MTK szezonbeli hazai mérkőzéseit régi stadionja bontása miatt a Bozsik-stadionban játssza, ám a kispestiek ellen még tovább vándorolt, nehogy a Honvéd idegenben is otthon legyen.

♦ A Honvéd legutóbbi tizenkét bajnoki mérkőzéséből tízet elveszített.

♦ Az MTK pályaválasztóként ötös győzelmi szériában van, a DVSC-t (5–2), a Pápát (2–0), a Puskás Akadémiát (2–1), a Kaposvárt (2–0) és ismét a DVSC-t (1–0) intézte el. Ötös hazai győzelmi szériája legutóbb 2007-ben, ötösnél hosszabb (hetes) pedig 2006-ban volt az MTK-nak.

♦ A Honvéd 2013 novembere óta nem játszott vendégként döntetlent – kétszer nyert, hatszor kikapott ebben az időszakban –, akkor épp az MTK-val ikszelt (1–1).

ÚJPEST–DVSC

♦ Ez a 87. NB I-es mérkőzés a két csapat között, a mérleg jókora újpesti fölényt mutat, 42–27–17.

♦ Sokáig a debreceniek meglehetősen bénultan játszottak az Újpest ellen, ám az utóbbi években már a fővárosban is fordulni látszik a trend: a legutóbbi öt Újpest–DVSC tétmérkőzésen a vendégek veretlenek maradtak (2–2, 1–5, 0–0 és 1–4 a bajnokságban, 1–3 a kupában). A legutóbbi tizenegy tétmérkőzésből csak egyszer győzött az Újpest, akkor sem otthon. Igaz, a honi Szuperkupát tizenegyesekkel megnyerte a Loki ellen.

♦ Az Újpest legutóbbi huszonegy hazai bajnokijából csupán egyen nem kapott gólt – nem véletlen, hogy az utóbbi időszakban a lilák nem szerepeltek fényesen a Szusza Ferenc Stadionban.

♦ A DVSC 2014-ben még nem győzött a fővárosban NB I-es mérkőzésen, az MTK-tól kétszer kikapott, a Ferencvárossal ikszelt.

♦ A debreceniek legutóbbi tizennégy, vendégként megvívott bajnokijukon csak az MTK-tól kaptak ki, igaz, mint említés esett erről, kétszer is.

GYŐRI ETO–FERENCVÁROS

♦ Az NB I zöld-fehér csúcsrangadóját 132. alkalommal rendezik meg, de a Győr–FTC mérkőzések története már 1922 óta íródik. 1937-ben 5:1-es Fradi-sikerrel kezdődött el a bajnoki történelem.

♦ Az örökmérleg az eddig lejátszott 131 mérkőzésen: 62 FTC-siker, 33 döntetlen, 36 ETO-győzelem. Győrben viszont az ETO a jobb (24–18–23).

♦ Az ETO legutóbbi bajnoki aranyérmét éppen a Ferencváros elleni, hazai győzelem után (1–0) ünnepelhette.

♦ A győriek megnyerték legutóbbi hat hazai bajnokijukat, illetve megnyertek a legutóbbi tizenháromból tizenegyet. Március 8-án a PMFC (2–5) kapta el legutóbb az ETO Parkban a Győrt, ezelőtt pedig pont a Ferencváros (1–2).

♦ Az FTC legutóbbi hat idegenbeli bajnokijából ötöt megnyert, ám a Pápa ellen megszakadt hosszú győzelmi és veretlenségi szériája.

♦ A két csapat legutóbbi hat győri találkozójából egyet – a legutóbbit – nyert meg a Ferencváros.

HALADÁS–PÉCSI MFC

♦ Ez a 69. élvonalbeli összecsapása a két csapatnak, az örökmérleg a Pécs javára billen, 32–19–17.

♦ A legutóbbi tíz évben a Haladás hazai pályán képtelen volt legyőzni a pécsieket NB I-es mérkőzésen, négy döntetlen mellett egy PMFC-sikert mutat az összesítés.

♦ A vasi zöld-fehérek hadilábon állnak a gólszerzéssel, április 13. óta, azaz a legutóbbi kilenc bajnokijukon képtelen voltak egynél többször a kapuba találni: öt találkozón egyáltalán nem szereztek gólt (mindegyiken ki is kaptak), négy meccsen pedig egyszer-egyszer voltak eredményesek, ezek közül kettőt megnyertek, kettő döntetlen lett.

♦ A PMFC nyeretlen maradt legutóbbi öt bajnokiján, három pontot még május 10-én, a Mezőkövesd ellen ünnepelhetett.

♦ A két csapat legutóbbi tíz bajnokiján csupán egyszer született kettőnél több gól.

DIÓSGYŐRI VTK–KECSKEMÉTI TE

♦ A DVTK legutóbbi három hazai mérkőzését megnyerte az NB I-ben, a legutóbbi négy hazai bajnokiján veretlen.

♦ Legutóbb áprilisban maradt szerzett gól nélkül bajnokin a DVTK saját pályáján, akkor 4–0-ra kapott ki a Pakstól.

♦ Egészen pocsék szériában van vendégként a Kecskemét: egyet sem nyert meg legutóbbi hét idegenbeli bajnokijából, hatszor kikapott, ráadásul tizenkilenc gólt szedett be.

♦ Az épp aktuális szériától eltekintve is igen gyengén szerepel idegenben a KTE, legutóbbi tizenöt vendégjátékán csak egyszer nyert, 1–0-ra a Mezőkövesd ellen.

LABDARÚGÓ NB I, 4. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 15., péntek
19.00
Puskás Akadémia–MVM Paksi FC (Duna) Erdős József
Augusztus 16., szombat
16.30
Nyíregyháza Spartacus–Videoton FC (M1)Solymosi Péter
18.30
Dunaújváros PASE–Lombard PápaFábián Mihály
18.30MTK Budapest–Budapest Honvéd (Sport1)
Kassai Viktor
20.30
Újpest FC–Debreceni VSC (Sport1)Iványi Zoltán
Augusztus 17., vasárnap
16.30Győri ETO FC–Ferencváros (M1)Andó-Szabó Sándor
18.30Szombathelyi Haladás–Pécsi MFC ( Sport2)Vad II István
20.30
Diósgyőri VTK–Kecskeméti TE (Sport2)Bognár Tamás
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik