A Bölöni-titok – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2017.02.23. 23:32
Sporting CP: az elnökjelölt visszahívja Bölönit a klubhoz
BŐVEBBEN ITT OLVASHAT A HÍRRŐL!
Sporting CP: az elnökjelölt visszahívja Bölönit a klubhoz
BŐVEBBEN ITT OLVASHAT A HÍRRŐL!

Arról most ne beszéljünk, hogy a teljes magyar sajtót hidegen hagyja, hogy a 108-szoros román válogatott, BEK-győztes, edzőként portugál (a Sporting legutóbb 15 éve, épp Bölönivel lett bajnok) és belga bajnok Bölöni László hónapok óta Budapesten él, arról se, hogy a világ jelenlegi legjobb játékosát, az akkor tizenhat éves Cristiano Ronaldót éppen úgy ő tette be először a Sporting felnőttcsapatába, ahogyan évtizedekkel korábban Guttmann Béla az akkor tizennyolc éves Eusébiót a Benfica együttesébe, és különösebben hosszan arról se, hogy Bölöni már akkor, Cristiano tizenhat esztendős korában kijelentette: ez a gyerek egyszer túlszárnyalja majd Eusébiót.

Túl is szárnyalta, Figót is, méghozzá tavaly nyáron, amikor Ronaldo vezérletével először nyert nagy tornát Portugália. Franciaországban, Bölöni második hazájában (az első természetesen Erdély, Marosvásárhely), miközben a világhírű szakember egyébként a futball-lázban égő Budapesten időzött.

Most beszéljünk az erdélyi szakemberrel kapcsolatos legfrissebb hírekről! A minap a Digi Sport francia futballmagazinjának a vendége volt, és megint rá kellett döbbennem arra, hogy a labdarúgó-edzői lét és a tiszta, értelmes magyar beszéd, a nagy szókinccsel megalkotott kerek mondatok nem zárják ki teljesen egymást. Igen, erről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni, ha túlságosan sokat nézzük, hallgatjuk a magyar futballt képviselő edzőket, játékosokat és belőlük lett szakkommentátorokat (tisztelet az igen-igen kevés kivételnek).

Bölöni egyébként egészen mostanáig sohasem élt Magyarországon, és persze jól beszél románul és franciául is. Egyszerűen csak éppen olyan igényes az anyanyelve használatakor, mint volt a pályán, a kispadon vagy éppen az orvosi egyetemen (hiszen fogorvosi diplomája is van), amelyet élvonalbeli játékosként végzett el.

A legfrissebb hír pedig azzal kapcsolatos, hogy Bölöni választási ígéret lett Portugáliában. Madeira Rodrigues klubelnökjelölt azzal kereste meg, hogy ha a jövő héten megnyeri a választást, legyen ő a Sporting szakmai igazgatója. Hogy az lesz-e, egyelőre nem lehet tudni, de sokkal nehezebb megfejteni azt a rejtélyt, hogy a szürkeállomány dolgában, hm, nem éppen gazdag magyar futball miért nem próbálja végre hasznát venni a nemcsak intelligens, hanem minden magyar edzőnél sikeresebb Bölöni Lászlónak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik