25-ből 16 zakó: folytatódik-e a Fradi ellen a Diósgyőr pocsék éve?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.27. 10:06
null
A DVTK-nak a Fradi ellen is szüksége lenne a további pontokra (<strong>Fotó</strong>: Földi Imre, archív)
Nincs már veretlen csapat a labdarúgó NB I-ben 11 forduló után, a Fradi a felcsúti veresége után négypontos előnnyel vezeti a tabellát. A 12. fordulóban a Ferencváros a 11., kieső helyen álló DVTK-hoz látogat, míg a második Honvéd a sereghajtó Szombathelyi Haladáshoz. A Mol Vidi az El-mérkőzése után szokás szerint vasárnap játszik, a Kisvárda elleni összecsapás a forduló záró meccse. A 12. kör statisztikai-történelmi érdekességei következnek.

Lement az első teljes kör a 2018–2019-es élvonalbeli labdarúgó-bajnokságból, kivéve természetesen a Mol Vidi FC Újpest elleni, elhalasztott mérkőzését – a 24 pontos Ferencváros a 12. fordulót is egészen biztos az élen fogja zárni, hiszen előnye négy pont a Honvéddal szemben. Azzal, hogy a Fradi elvesztette a veretlenségét, csak a papírforma igazolódott be – a 2010-es években csak két olyan alkalom volt, hogy egy csapat a 11. forduló után sem talált legyőzőre, mindkettő (a DVSC a 2011–2012-es és az FTC a 2015–2016-os kiírásban) meg is szerezte később a bajnoki címet.

A tabella végén gondban van a Diósgyőr és a Haladás: mindkét gárda csupán egy győzelemmel szerénykedik a kiesőzónában, a DVTK 6, a szombathelyi csapat 5 ponttal.

Ebben az évtizedben a Haladásnál (5 pont, 1–2–8-as mérleg) csak a 2012–2013-as Siófok (3 pont, 0–3–8) és a 2011–2012-es Zalaegerszeg (3 pont, 0–3–8) kezdett rosszabbul. Ez nem sok jót sejtet. Ugyancsak 5 pontot szerzett 11 forduló alatt 2013–2014-ben a Kaposvár, 2014–2015-ben a Dunaújváros PASE és (meglepetés!) 2011–2012-ben a Ferencváros. Az említettek közül csak a Fradi tudta megőrizni az idény végén az élvonalbeli tagságát.

MTK BUDAPEST–ÚJPEST FC

♦ 1905 óta vívják élvonalbeli bajnoki mérkőzéseiket, ez lesz a 217. a sorban. Teljesen egál a mérleg: 81–81 kék-fehér és lila-fehér siker, 53 döntetlen.

♦ Az MTK hetes bajnoki veretlenségi sorozatban van az Újpest ellen (3 győzelem, 4 döntetlen), legutóbb 2015-ben veszített NB I-es mérkőzést a negyedik kerületiekkel szemben. Ilyen hosszú veretlen bajnoki szériája az MTK-nak 1937–1940 (szintén 7 meccs) óta nem volt az Újpest ellen! Ha most sem kapnak ki a kék-fehérek, akkor olyan veretlenségi sorozatot építhetnek a lilákkal szemben, amelyre 1910–1918 óta nem volt példa a két csapat közös meccstörténetében. Azért a Jimmy Hogan-féle MTK-val (1914–1921) az összehasonlításokat itt érdemes is lezárni… Tegyük hozzá: tavasszal viszont a Magyar Kupából pont az Újpest ejtette ki az MTK-t.

♦ 2010 óta nem volt olyan MTK–Újpest találkozó (az MTK pályaválasztásával), amelyen a házigazda ne kapott volna gólt.

♦ Az MTK a 18 pontjából csak ötöt szerzett ebben a bajnokságban hazai környezetben. A Új Hidegkuti Nándor Stadionban a legutóbbi három bajnokiján nyeretlen maradt az újonc.

♦ Az Újpest a legutóbbi kilenc NB I-es mérkőzéséből csak egyet veszített el – a Ferencváros elleni derbit.

♦ Bognár István, az MTK támadó középpályása gólt szerzett csapata előző három bajnokiján. Bognár még az NB II-ben sem ért el korábban egymást követő három bajnokin gólt, nemhogy az NB I-ben – egyéni rekord ez a remek formába lendült irányítónak.

♦ A 2018–2019-es bajnokságban az MTK meccsein esett a második legtöbb gól (3.00 az átlag), az Újpestéin pedig a legkevesebb (1.80 az átlag).

♦ Az első félidei eredmények alapján az MTK a legjobban kezdő csapat a mezőnyben (11 mérkőzéséből hatszor vezetett félidőben, egyszer állt döntetlenre, négyszer került hátrányba). Az Újpest „lassú kezdő”, a liláknál csak a DVTK és a Haladás első félidei eredményei rosszabbak.

DEBRECENI VSC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ A Puskás Akadémia az NB I-ben még sosem tudta legyőzni a Debrecent. Tizenegy alkalommal találkoztak, hétszer a Loki nyert, négy mérkőzés eldöntetlen maradt. A DVSC pályaválasztása mellett 4–2–0 a mérleg.

♦ A Puskás Akadémia a 11 pontjából kilencet úgy szerzett, hogy legyőzte a három legutóbbi bajnokcsapatot (Ferencváros, Bp. Honvéd, Vidi). Vagy úgy is mondhatnánk: 11 pontjából kilencet a három jelenlegi dobogós felülmúlásával gyűjtött.

♦ A DVSC veretlen maradt a legutóbbi 3 NB I-es meccsén, hazai veretlenségi sorozata pedig immár 8 mérkőzést számlál. A Loki legutóbb április 28-án veszített el bajnokit a Nagyerdei Stadionban (a Vasas ellen 2–3).

♦ A PAFC még nyeretlen idegenben a 2018–19-es bajnokságban, öt vendégjátékán csupán egyetlen pontot szerzett. A felcsútiakon kívül még két együttes (Haladás, DVTK) nyeretlen vendégként – ami érdekes, hogy csak három olyan klub van (MTK, Ferencváros, Vidi) most az NB I-ben, amely egynél többször tudott győzni házon kívül!

♦ A Puskás Akadémia elveszítette az előző négy idegenbeli bajnokiját, a legutóbbi kettőn gólt sem szerzett.

♦ A DVSC szakvezetői közül elsőként Herczeg András lett „százados”: a rutinos edző a Paksi FC elleni sikerrel a 100. győzelmét aratta NB I-es meccsen. Örökmérlege a debreceni kispadon az NB I-es eredményeket tekintve 100 győzelem, 38 döntetlen, 56 vereség – írja a dvsc.hu.

DIÓSGYŐRI VTK–FERENCVÁROS

♦ 1940 óta 96 élvonalbeli mérkőzést vívott a két csapat egymással. Az örökmérleg 19 diósgyőri siker, 17 döntetlen és 60 ferencvárosi győzelem.

♦ A Diósgyőr pályaválasztása mellett a Fradi ellen lejátszott legutóbbi 17 mérkőzésből csak kettőt nyert meg a házigazda – egyet 2014-ben, egyet 2018-ban. Bezzeg a diósgyőri futball fénykorában nem volt kegyelem: 1975 és 1982 között a Fradi nem tudott meccset nyerni Miskolcon, sőt, 1976 és 1980 között négyszer egymás után kikapott.

♦ A Ferencváros a múlt héten a Puskás Akadémia elleni mérkőzéssel búcsút inthetett 22 mérkőzéses bajnoki veretlenségi sorozatának, amely március 3-tól (DVTK–FTC 2–1) október 20-ig (Puskás Akadémia–FTC 1–0) tartott.

♦ A Diósgyőr egészen pocsék formában van: legutóbbi hat bajnokiján nyeretlen, az előző négyet elveszítette. Legutóbb április-májusban volt a DVTK-nak négyesnél hosszabb vereségsorozata, akkor hatnál állt meg a mutató. A diósgyőriek egyébként huszonöt 2018-as bajnokijukból tizenhatot elveszítettek, és kezd a szemlélőnek „addig jár a korsó a kútra…” érzése lenni. Ilyen rossz mérleget nem lehet minden idényben megúszni.

♦ A Diósgyőr a legutóbbi három hazai mérkőzésén csak egy gólt és egy pontot szerzett.

♦ Ez a méreg: a DVTK legutóbbi 8 hazai bajnoki vereségének mindegyike egygólos volt!

♦ A 2018-as naptári évben a Fradi ellen csak két vendéglátója szerzett egynél több gólt: a DVTK (2–1-es miskolci siker márciusban) és a Balmazújváros (3–3).

HALADÁS–BP. HONVÉD

♦ Ez lesz a 125. élvonalbeli mérkőzés a két csapat között. Óriási a kispesti fölény az örökmérlegben: 20 szombathelyi siker, 28 döntetlen és 76 Honvéd-győzelem.

♦ A legutóbbi hat NB I-es összecsapást a Haladás és a Honvéd között kivétel nélkül a kispestiek nyerték meg. A Honvéd hét mérkőzés óta veretlen a Hali ellen az élvonalban, legutóbb 2016. április 16-án kapott ki mostani vendéglátójától.

♦ A Haladás legutóbb 2014-ben nyert bajnokit Szombathelyen a Honvéd ellen (2–0).

♦ 1977-ben játszottak a Rohonci úton egy egészen elképesztő bajnokit, melyet a Bp. Honvéd 6–5-re nyert meg. A Haladás 3–1-re, 4–2-re, majd 5–3-ra is vezetett, hogy aztán a kispestiek nyolc perc alatt berámoljanak három gólt. A szombathelyiek még kapust is cseréltek a szünetben, hiába... Ami még meglepőbb, hogy nem ez a párbaj gólrekordja, ugyanis az 1936-os mérkőzésen 4:9 lett a végeredmény!

♦ A Haladás a Diósgyőrhöz hasonlóan elveszítette a legutóbbi négy bajnokiját, ám nyeretlenségi szériája még hosszabb, hétmeccses. Ezzel a szombathelyieké az NB I legrosszabb aktív sorozata – a Hali a legutóbbi hét fordulóban begyűjthető 21 pontból csak egyet szerzett meg.

♦ A Haladás a legutóbbi 11 NB I-es mérkőzése mindegyikén kapott gólt. Legutóbb június 2-án tudott nullára hozni bajnokit a szombathelyi csapat (1–0 a Mezőkövesd ellen).

♦ A szombathelyi a mezőny egyetlen együttese, amely ebben a bajnoki idényben még nem vezetett az első félidő lefújásakor.

PAKSI FC–MEZŐKÖVESD

♦ Teljesen kiegyenlített az NB I-es mérlegük, 3 Paks-győzelem, 3 döntetlen és 3 mezőkövesdi siker. Pakson egyszer nyert a házigazda (akkor nagyon, 5–0-ra), kétszer döntetlen született.

♦ A Paks a legutóbbi négy hazai bajnokiján veretlen, a legutóbbi hármat pedig úgy nyerte meg, hogy három vagy több gólt szerzett. Ezelőtt a tolnaiak NB I-es történelmében csak kétszer, 2008-ban és 2011-ben fordult elő, hogy a gárda egymás után három bajnokin is három vagy több gólt ért el.

♦ Forma alapján ez a forduló csúcsmérkőzése: a legutóbbi hat fordulóban ez a két alakulat szerezte a legtöbb pontot az NB I-ben, 13-13-at! Sőt, mi több: ez a két csapat szerezte a legtöbb gólt is (szintén 13 és 13).

♦ A Mezőkövesd legutóbb augusztus 25-én, a Ferencváros ellen maradt gólképtelen, akkor 1–0-ra maradt alul.

♦ Ha a Paks most sem kap ki, akkor 2017 nyara óta először épít ötmérkőzéses hazai veretlenségi sorozatot.

♦ Soha nem kezdett még ilyen jól élvonalbeli idényt a Mezőkövesd. 2013–2014-ben 10 pont (14. hely), 2016–2017-ben 10 pont (11. hely), 2017–2018-ban 9 pont (11. hely) volt a matyóföldiek mérlege 11 forduló után. Ehhez képest most 18 ponttal negyedik a csapat a tabellán.

KISVÁRDA–MOL VIDI FC

♦ Szériákban „gondolkodnak”: a Kisvárda négy vereséggel kezdte a bajnokságot, négy mérkőzésen át veretlen maradt ezt követően, majd jött újból három vereség.

♦ A Haladással együtt a Kisvárda kapta eddig a legtöbb gólt (23) a bajnokságban – az abszolút újonc csak egy mérkőzést tudott kapott találat nélkül hozni.

♦ A Vidi eddig 6 bajnoki mérkőzést játszott hétközi európai kupamérkőzést követően, mérlege ezeken 2 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség. Eddig 5-ször veszített pontokat a Vidi, négyszer európai kupameccs után. A Paks (1–1), a Debrecen (1–1), a Ferencváros (2–2) és az MTK (0–3) tudta „megvámolni” a bajnoki címvédőt.

♦ A székesfehérváriak kapott gól nélkül győztek az előző két idegenbeli bajnokijukon. Egymás után három idegenbeli meccset legutóbb 2017 nyarán nyert meg a Vidi az NB I-ben.

NB I, 2018–2019, 12. FORDULÓ
OKTÓBER 27., SZOMBATHELYSZÍN
14.30: MTK–Újpest (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
17.00: DVSC–Puskás AkadémiaDebrecen, Nagyerdei Stadion
17.00: DVTK–FTC (Tv: M4 Sport)Miskolc, DVTK Stadion
17.00: Haladás–HonvédSzombathely, Haladás Stadion
17.00: Paks–MezőkövesdPaks, Városi Stadion
OKTÓBER 28., VASÁRNAP
17.00: Kisvárda–Mol Vidi FC (Tv: M4 Sport)Kisvárda, Várkerti Sporttelep
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 11 7 3 1 21– 9 +12 24
2. Budapest Honvéd 11 6 2 3 14– 8 +6 20
3. Mol Vidi FC 10 5 3 2 18–10 +8 18
4. Mezőkövesd Zsóry FC 11 5 3 3 18–13 +5 18
5. MTK Budapest 11 5 3 3 17–16 +1 18
6. Debreceni VSC 11 4 5 2 16–14 +2 17
7. Paksi FC 11 4 4 3 17–13 +4 16
8. Újpest FC 10 4 4 2 10– 8 +2 16
9. Puskás Akadémia FC 11 3 2 6 11–16 –5 11
10. Kisvárda 11 2 2 7 10–23 –13 8
11. Diósgyőri VTK 11 1 3 7 8–18 –10 6
12. Szombathelyi Haladás 11 1 2 8 11–23 –12 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik