HIRDETÉS
Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.11.24 13:12 Frissítve: 2011.11.08 02:42

Az osztályzatok alapján Arany Tamás az ősz legjobb játékvezetője

A hagyományokhoz híven a Nemzeti Sport az idén is elkészítette a Soproni Ligában működő játékvezetők osztályzatai alapján összeállított rangsort. Bár volt néhány gyengébb teljesítmény, a mögöttünk hagyott idény nem a játékvezetői hibáktól volt hangos. Most ősszel az elmúlt évad végén ötödik helyen végző móri Arany Tamás bizonyult a legjobbnak.

Arany Tamás (középen) mosolyogva csillapítja a vehemensebb játékosokat
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Arany Tamás (középen) mosolyogva csillapítja a vehemensebb játékosokat
„Ezt komolyan mondja? – kérdezett vissza Arany Tamás, amikor meghallotta a hírt, hogy ő lett az ősz játékvezetője a Nemzeti Sport osztályzatai alapján. – Erre aztán nem számítottam... Azt pontosan tudom, mennyi lett az átlagom, azonban azt gondoltam, lesz olyan, aki megelőz.”

A 42 esztendős sportember az első osztály egyik legrutinosabb játékvezetője: eddig 176 meccsen bíráskodott. Aktív kollégái közül csak Bede Ferenc (248) és Szabó Zsolt (184) sípolhatott több találkozón.

Azt ugyan nem állítanánk, hogy a bírók mindegyike nagy népszerűségnek örvend a labdarúgók körében, Arany Tamást azonban szinte valamennyi futballista elfogadja.

Azt tartják róla, nem nagyon szeret lapokkal fegyelmezni – ebben van igazság... –, és az ő példája is bizonyítja: a játékosok értékelik, ha partnerként kezelik őket. Egy-egy idejében elhangzó mondat sokszor hatásosabb, mint a futószalagon kiosztott sárga lapok.

„Mérkőzés közben sokat beszélek a labdarúgókhoz, igyekszem megakadályozni, hogy nagyobb baj történjen – folytatta a játékvezető. – Nem biztos, hogy egy-egy szabálytalanságot azonnal sárga lappal kell büntetni, szavakkal éppen úgy elérhetjük a kívánt célt” – magyarázta Arany.

„Úgy érzem, a futballisták elfogadnak, és bár természetesen én is szoktam hibázni, többnyire tolerálják. Hogy melyik párharcot idézem fel szívesen? Ebben az idényben a Diósgyőr–Újpest összecsapáson mutatott teljesítményemre kaptam nagyon jó kritikát, de ma is jól emlékszem arra a Pécs–Zalaegerszeg találkozóra, amely után tízes osztályzatot érdemeltem ki az ellenőrtől. Ez akkor is ritkaságszámba ment, manapság nemkülönben.”

Bármilyen hihetetlen, Arany Tamás sohasem volt FIFA-kerettag, ám nem szomorú, hogy ez a lehetőség kimaradt az életéből. Akkor boldog, ha jó magyar teljesítményeket lát, arra pedig különösen büszke, ha kollégáit éri elismerés – ez a mentalitás is az átlag fölé emeli a móri játékvezetőt.

A TELJES CIKKET A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁBAN OLVASHATJA.
2019.03.18 12:05:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az volt pályafutása első piros lapja, a Fradi ellen jött a második – a forduló vitája és egyéb legjei.

2019.03.17 22:06:31

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A szabálymagyarázatokkal agyonterhelt ítélkezés egyre nevetségesebb lesz.

2019.03.17 10:50:39

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Csertői: Egyelőre nincs értelme merészebb álmokat szövögetni • Vignjevics: Amikor Traoré pályán van, olyan, mintha a többiek állnának.

2019.03.16 23:22:29

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu