S. TÓTH JÁNOS, VAJDA GYÖRGYonline 2005.07.31 23:26 Frissítve: 2011.09.29 02:44

Veszélyes, de sikeres stratégiával játszott a Fehérvár

Nem múlt el nyomtalanul a Ferencvárosnál a Minszk elleni kupakudarc. A lelátóról, kényszerű száműzetéséből a kispadra visszatérő László Csaba ugyanis az első forduló záró meccsére átformálta az MTZ-RIPO-t legyűrni képtelen alakulatát. A két kupacsata láttán ez önmagában nem jelentett szenzációt, az ellenben némi meglepetést keltett, hogy két robusztus futballista szorult a kispadra. Alekszandar Bajevszki és Keller József helyett tudniillik Nógrádi Árpád és Csurka Zoltán került a kezdő tizenegybe. A házigazdák csatársora tehát Nógrádi Árpád, Laczkó Zsolt összetételben rontott neki a Fehérvárnak; erre a csatárkettősre olyan sokan nem tippeltek volna még egy esztendővel ezelőtt&

A látogatóknál egy új szerzemény debütálhatott, nevezetesen az Újpestről érkező Farkas Balázs. A négyszeres válogatott középpályásnak - csakúgy, mint a fehérvári fedezetsor többi tagjának - a nyitó percekben elsősorban a védekezéssel kellett törődnie, a Ferencváros ugyanis betolta a saját térfelére a piros-kékeket. E felbuzdulás persze a legkevésbé sem érte váratlanul a székesfehérváriakat, akik jól láthatóan gondosan megkomponálták a védekezésüket.

Az egy vonalban felsorakozó négy bekk előtt megerősített középpálya fogadta a ferencvárosiakat, míg elöl, a tűzvonalban csupán Sitku Illés tartózkodott - hozzá csatlakozott jobbról Magasföldi József, a balszárnyról pedig Györök Tamás (feltéve persze, ha a korábban a Fradiban is futballozó Sitku Illés levegőhöz és a labdához jutott, a nyomasztó létszámfölényben lévő hazai hátvédek mellett).

Csurka Zoltán (balra) kézfogója Magasföldi Józseffel – a fehérvári labdarúgó jött ki jobban a párharcokból (Fotó: M. Németh Péter)
Csurka Zoltán (balra) kézfogója Magasföldi Józseffel – a fehérvári labdarúgó jött ki jobban a párharcokból (Fotó: M. Németh Péter)
Az első ziccer ezzel együtt az FC Fehérvár előtt adódott: a Minszkkel vívott csaták fényében talán mondani sem kell, hogy egy szabadrúgásnál figyelték érdeklődve a Fradi védői a labda röppályáját, nagy szerencséjükre azonban Horváth Gábor eltévesztette a célt. Az FTC labdabirtoklási fölénye ellenére tudatosabbnak tűnt a látogatók futballja; hazai oldalról alighanem a kulcsszereplőknek remélt Rósa Dénesnek, Lipcsei Péternek és Tőzsér Dánielnek kellett volna többet hozzátennie a meccshez, hogy markánsabban körvonalazódhasson a mágnestáblánál bizonyosan gondosan kidolgozott zöld-fehér szakmai forgatókönyv.

A Ferencváros izzadságos futballjának tulajdonképpen nem is lehetett más a következménye, mint hogy az áldozatára türelemmel váró Fehérvár lecsapott, s a zöldek hátsó alakzatának lényegében menetrendszerű csődjét kihasználva előnyt szerzett.

A szünetben két poszton váltott László Csaba, aki a két új igazolástól, Erős Gábortól és Jovánczai Zoltántól remélt fordulatot a csata menetében. Nos, egy sebességfokozattal kétségkívül magasabb tempóra váltott a Fradi, Rósa Dénes elrontott ziccere és Budovinszky Krisztián ígéretes fejese jelezte is a harci kedvet, ám a stabil góllövőt a jelek szerint továbbra is lámpással kell keresni az Üllői úton. A fülledt melegben a fehérváriak már annyira sem erőltették az akciózást, mint az első negyvenöt percben, önveszélyesnek tűnő stratégiájuk azonban végül őket igazolta.

A ferencvárosiak tudniillik képtelenek voltak élni azzal a lehetőséggel, hogy gyakorlatilag folyamatosan támadhattak, mert a többségüknek csak időnként ötlött az eszébe, hogy - alapesetben - lövésből születik a gól. Tény persze az is, hogyha végre összejött egy életrevaló kísérlet, akkor Daniel Tudor vigyázta rendíthetetlen őrzőként az FC Fehérvár kapuját.
S ezen az estén ennyi éppen elég volt a három pont begyűjtéséhez…
2020.05.24 22:22:56

Labdarúgó NB I Sz. M.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2020.05.23 20:30:29

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Remélhetően mindenki egészséges maradt a zárt kapuk mögött.

2020.05.23 19:05:01

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A hazai csapat végig jobban játszott, de a Honvéd jól védekezett, gól nélküli döntetlennel várhatja a kupavisszavágót.

2020.05.23 10:19:15

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Sokáig vezetett a címvédő Pátkai különleges találatával, a hajrában Pillár egyenlített • Kuttort kiállították.