ZOMBORI ANDRÁSonline 2005.06.23 21:23 Frissítve: 2011.09.12 00:02

Détári Lajos görögországi kispadon folytatja

Noha a Nyíregyháza Spartacus megkezdte már a felkészülést az új bajnoki évadra - igaz, az még nem derült ki, hogy az első osztályban, vagy csak az NB II-ben indulhat az együttes -, egyelőre amolyan átmeneti megoldásként a ligabajnokságban szereplő csapat trénere, Pók István tartja a foglalkozásokat. Hogy ki lesz a Spartacusnál folyó szakmai munka irányítója a jövőben, arról biztosat még nem lehet tudni, az azonban végérvényesen eldőlt: az eddigi szakmai tanácsadó, Détári Lajos távozik.

Détári Lajos meg sem áll Görögországig – a magyar futball jobban járna, ha Döme itthon dolgozhatna tovább
Détári Lajos meg sem áll Görögországig – a magyar futball jobban járna, ha Döme itthon dolgozhatna tovább
A korábbi hatszoros világválogatott labdarúgó tavasszal irányította a Nyíregyházát, és noha a gárdát nem sikerült bent tartania az élvonalban, hétfőn ismét tárgyalt a klub elöljáróival a munka esetleges folytatásáról. Csütörtökre aztán kiderült, Détári Lajos külföldön lesz edző.
A célpont Görögország, és ez "Döme" futballistamúltjának az ismeretében egy cseppet sem meglepő. Détári Lajos 1988-ban szerződött az Olympiakoszhoz, két éven keresztül az együttes egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb… - sztárjának számított, és bizony, arrafelé a szurkolók még ma is istenítik. Neve a görögöknél garanciát jelent a minőségre, így nem meglepő: leendő klubjának, a Panszerraikosznak az elöljárói abban bíznak, Détári Lajos irányításával a csapat kiharcolja majd az első osztályba kerülést.

A Panszerraikosz ugyanis egyelőre a görög másodosztályban szerepel, legutóbb a hatodik helyen végzett, mégpedig úgy, hogy a tavaszi idény utolsó fordulójában maradt le a feljutásról. Akkor egy "ki-ki mérkőzésen" hazai pályán szenvedett 1-0-s vereséget az Akratitosz gárdájától…
- A menedzserem, Bognár György csütörtök reggel hívott telefonon, és azt közölte, hogy a Panszerraikosz vezetői engem választottak a lehetséges jelöltek közül - mondta a megkeresésünkre Détári Lajos. - Tulajdonképpen minden kérdésben egyezségre jutottunk, és két-három napon belül a szerződést is aláírjuk.

- Az, hogy Görögországban dolgozhat a jövőben, alighanem többet jelent önnek egy átlagos edzői megkeresésnél…
- Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, ugyanis mindig arról álmodoztam, hogy negyvenöt éves koromra én leszek majd az Olympiakosz vezetőedzője. Most ugyebár egy második ligás csapat hívott edzőnek, azonban ha itt jönnek az eredmények, akkor a volt klubom kispadja is elérhető közelségbe kerül.
- Mennyire ismeri a Panszerraikoszt?
- Nyilván szükség lesz majd erősítésre, és nem titkolom, már beszéltem olyan magyar futballistákkal, akik véleményem szerint ebbe a kategóriába tartoznak.
- Tudom, a szerződést még nem írta alá, de az szóba került esetleg, hogy a segítője magyar szakember lenne?
- Vannak olyan magyar kollégáim, akik a felkészültségük alapján megoldást jelenthetnének, azonban görögül meglehetősen kevesen beszélnek. Még az Olympiakoszban volt olyan játékostársam, aki ebből a városból származik, talán éppen rá esik majd a választás.
- Mennyi időre kötelezi el majd magát?
- Nem dőlt még el, hogy egy évre szóló, vagy hosszabb időtartamú megállapodást írok alá. Olyan szerződést szeretnék kötni, amely lehetővé teszi: ha hív egy nagycsapat, akkor lehetőségem legyen a váltásra.
2020.02.20 14:56:37

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY, HATÁR DÁVID (infografika)

A télen Ciprus és Costa Rica is adott játékost a magyar élvonalba. Most még Brazília a 3. legnagyobb játékosbeszállítónk.

2020.02.19 21:51:49

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Miért ne lehetne a rivaldába helyezni a fiatal magyar focistákat, s meddig kell még plusz anyagi ösztönzést, rendeletbe foglalt direktívákat adni ahhoz, hogy kiderüljön, nem is ügyetlenebbek a hazaiak?

2020.02.19 17:10:02

Labdarúgó NB I KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Muszliu a 89. percben használta ki az újpesti védők határozatlanságát és lőtte tovább a Vidit a Magyar Kupában.

2020.02.18 22:03:58

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A brazil kapus pedig a Kisvárdával packázott.

2020.02.17 17:04:30

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

A Ferencváros tragikus sorsú trénere még az óceánjárón is futballedzést vezényelt.