KIRIPOLSZKY TAMÁS, LIPCSEI ÁRPÁDonline 2005.05.14 21:51 Frissítve: 2012.01.13 02:47

Gálameccs a sereghajtó ellen

Ha annyi Sándor Tamása és Böőr Zoltánja lenne a honi, legatyásodott futballnak, ahány tegnap kora este felbukkant a stadion környékén, talán előrébb tartana a sportág.

Kerekes Zsombor (balra) hiába igyekezett, nem lôtt gólt, de az ünneplésbôl azért neki is kijutott (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Kerekes Zsombor (balra) hiába igyekezett, nem lôtt gólt, de az ünneplésbôl azért neki is kijutott (Fotó: Czeglédi Zsolt)

Debrecen-Békéscsaba 5-1 (3-0)
Debrecen, 7600 néző, vezette: Solymosi Péter.

Gólszerzők: Bogdanovics (28.), Sándor (39.), Éger (40. - tizenegyesből), Sándor (57'). Szatmári (71'), Hegedűs (85' - öngól)

Debrecen: Csernyánszki - Kiss Z., Éger, Komlósi, Szatmári - Madar Cs., Habi, Sándor T., Böôr - Kerekes Zs., Bogdanovics.
Vezetôedzô: Supka Attila

Békéscsaba: Simunic - Szenti, Brlázs, Vilotics, Bujáki - Pozsár, Grujics, Vasziljevics, Ursz - Hoffmann - Bozsovics.
Megbízott edző: Jakab Péter

Csere: Komlósi helyett Hegedűs(49'), Sándor h. Dzsudzsák(58'), Böőr h. Nikolov (64') ill., Szenti h. Kocsis (62')
Sárga lap: Ursz (40.), Brlázs(62')

Ha annyi szurkoló szorulna ki "csak" az élvonalbeli klubok felénél a stadionokból, ahányan szombat este az Oláh Gábor utcai aréna főbejáratánál toporogtak, a fentebbi megállapítás - talán - újfent megállná a helyét.

Ehhez képest ugyebár a többségében romos, töredezett betondarabok által csipkézett lelátók látványa állaguk minőségénél is lehangolóbb - üresek, vagy legalábbis a kapacitás valós mennyiségét illetően alig kihasználtak. Ez a honi futballvalóság.

Amiből Debrecen némiképp kilóg, noha a stadiont meglátva ugyebár egy éve a Belgiumból érkezett kupaellenfél, az FC Bruges játékosai csak mosolyogtak. Nem, ezúttal csupán a nézettségi adatokra szorítkoznánk, ha pozitívumokat akarunk említeni, az aréna ugyanis ezúttal is megtelt, megannyi "Sándort" és "Böőrt" elnyelve.

Akik a 6. percben azzal szembesülhettek, hogy a ligautolsó, az első osztálytól - a feltételeket tekintve már rég - búcsúzó Békéscsaba kis híján vezetést szerzett a meglehetősen komótosan kezdő listavezető otthonában. Amely majd 20 percig nem tűnt igazán hajlandónak arra, ami pedig alapvetően feladata: a futballra. Amit fordíthatunk akár úgy is, markáns különbség addig nem mutatkozott az első és a sereghajtó által mutatott produkció között, noha a labdabirtoklás terén az előbbi fölénye megkérdőjelezhetetlen volt. Ahogy az is, hogy a lassan utazósebességre kapcsoló házigazda előbb-utóbb megtöri a - kispadon mindössze két mezőnyjátékost és egy kapust felvonultatni képes - lilák ellenállását.

Láza Jánosra emlékeztek

Az Elôre FC játékosai fekete karszalaggal a kezükön léptek pályára, emlékezve ezzel a pénteken elhunyt Láza Jánosra. Az egykori kiváló védô hosszú évekig futballozott a Kvasz János, Szûcs Mihály és Moós János nevével fémjelzett békéscsabai csapatban, s mindmáig aggódva figyelte szeretett klubja körül zajló eseményeket. Az 59 éves korában elhunyt Láza János szívproblémákkal küzdött.
A félidő végén aztán azt regisztrálhattuk: tucatnyi perc is elegendőnek bizonyult a jövő hétre tervezett ünnepség (amennyiben a Pécset is legyőzné a DVSC, behozhatatlan előnyre tenne szert riválisaival szemben az utolsó fordulóra) megalapozásához. Igor Bogdanovics szerencsés, Sándor Tamás mutatós és Éger László büntetőből szerzett góljának köszönhetően már a szünet előtt hullámzásba kezdett a publikum, miközben a jobb emlékezetűek a két leülés közt azon morfondíroztak, beállítja-e Supka Attila csapata az elsőligás, egymeccses, abszolút debreceni gólcsúcsot. Az 1997-98-as idényben a mostani pályaedző, Herczeg András irányította gárda nyolc gólig meg sem állt - a szenvedő fél a Békéscsaba volt…

A 54. percre mindazonáltal már a felénél járt a remélt "termésnek" a Loki, Sándor Tamás ugyanis másodszor is bevette Zankarlo Simunic kapuját. Kétszázadik meccs, két gól az irányítótól: ha a debreceni kapitány 400. találkozóját játszotta volna az élvonalban, végig meg sem áll? Ki tudja… Ami tény: a közönségkedvencet kisvártatva lehívta a pályára Supka Attila - kétperces éljenzés következett -, nem sokkal később azonban már nem "látványcserét" hajtott végre a vezetőedző, Böőr Zoltán ugyanis hordágyon hagyta el a pályát. A 70. percre a vendégek megbízott edzője, a beugró szerepét az idény során sokadszor elvállaló Jakab Péter is kétszer váltott. Igaz, e téren az ő lehetőségei ezzel nagyjából ki is merültek. Akárcsak játékosai, a második félidő derekától ugyanis olybá tűnt, mintha a házigazda legalábbis emberelőnyben futballozna. A futószalagon érkező ziccerek azonban egytől egyig kimaradtak, Kerekes Zsombor csak ebben a játékrészben mesternégyest hozhatott volna össze. Ami neki egyszer sem sikerült, az összejött az est legszebb gólját szerző Szatmári Csabának, illetve Hegedűs Gyulának. Ez utóbbi találatnak hazai aspektusból apró szépséghibája csupán annyi volt, hogy a DVSC-bekk a saját kapujába csúsztatta a labdát.

"Belefér" - sóhajtották két fejcsóválás között a drukkerek, és ezzel a véleménnyel balgaság lett volna vitába szállni. Valóban belefért. Bőven…

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Írja be az itt látható számot!
2020.03.30 21:22:19

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport keddi számából ajánljuk.

2020.03.29 23:36:50

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

„Amit ezen a mérkőzésen látni lehetett, az felülmúlta minden néző várakozását.”

2020.03.29 14:45:53

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Egy pillanatra meg lehet állni, de még várnék a visszatekintéssel.”

2020.03.27 16:29:43

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A nehéz időkben a korábbi válogatott középpályás Pécelen igyekszik magát hasznossá tenni.