PIETSCH TIBOR, VARGA T. RÓBERTonline 2005.05.12 23:11 Frissítve: 2012.01.29 02:49

Törjétek el a lábát!

"A Ferencváros játékosai nem futballozhatnak sportszerűtlenül, a szakmai vezetőknek pedig kordában kell tartaniuk az indulatokat, nem pedig gerjeszteni" - Furulyás János klubelnök

Még az 1950-es évek elején történt: a Bp. Postás szakmai munkájáért felelős Kapcsos edző küldte azzal az utasítással játékosait a pályára: "Az ellenfél csak törött lábbal juthat el a tizenhatosunkig." Gyanítható, a tréner csupán tréfának szánta a futballistáit komolyabb erőbedobásra késztető megjegyzést, azonban öt évtizeddel később nem viccből elevenítjük fel szavait: a 65. kupadöntő alkalmával hasonló jellegű beszólások hangzottak el - a Ferencváros kispadjáról…"Törjétek el a lábát!!!"
Tessék?!
A kispad mellett álló újságíró előbb felkapja a fejét, majd jobbra néz, és azt látja, hallja, hogy László Csaba mint egy hisztis gyerek toporzékol az oldalvonal szélén, s miközben a zöld-fehér tábor "Hajrá, Fradi"-zik, a "szakma" brutális belemenésekre buzdítja labdarúgóit.
Végigfut a semleges szemlélő agyán: ez az ember, a 106 éves FTC vezetőedzője nem ismer kegyelmet?
"Törjétek el a lábát!!!"
Nem, nem ismer.

Mindez egyébként a második félidőben, annak is a második felében játszódik le. Akkor, amikor az első felvonás végén a reklamálásért a lelátóra parancsolt "szakvezető" gyakorlatilag közelebb van a pályához, mint az asszistens. Habár nem kell azon csodálkozni, hogy nem a piros vagy kék műanyag széken ízlelgeti a fehérvári tökmagot, hiszen a szintén kiállított Szűcs Lajos, Rósa Dénes, Adem Kapic trió ugyanúgy ott álldogál a padnál, mint a bevetésre hiába váró cseregarnitúra. Holott néhány csere elborult arcát elnézve úgy fest, ha lehetőséget kapna, azonnal bizonyítaná László "mesternek", legközelebb is számíthat rá…
"Találjátok már el, találjátok már el!"
A kölni főiskolán diplomát szerző (erkölcstanból aligha kellett vizsgázni…) "szakember" szinte könyörög futballistáinak, hogy találják már el - no nem a labdát, hanem az ellenfél, mit ellenfél, az ellenség lábát. Akad egy-két biztató kísérlet, de a nagy csattanás még várat magára…
"Most, Botis, most!"

A legnépszerűbb magyar egyesület melegítőjét viselő "edző" újabb sansza: román védője ered az egyik soproni támadó nyomába. Messziről veszi célba riválisát, ám becsúszásának nincs eredménye, riválisa továbbra is megáll a lábán. Percek múltán megint próbálkozik Sorin Botis, azonban tévedésből a labdát teszi taccsra, nem a Matáv futballistáját. A kispadon egyesek a fejüket fogják: "Most bezzeg jól szerel a Sorin…"
"Peti, Peti!" "Thomas, Thomas!"

Alig van hátra tíz perc, alighanem Lipcsei Péter és Sowunmi Thomas a kézmozdulatával a favágókat idéző "szakvezető" utolsó reménye. A csapatkapitány tesz is egy biztató kísérletet, akkorát odavág, hogy arra még egy hentes is csettintene, ez mindenkinél piros, csak Edo Trivkovicnál nem: a játékvezetőnek eszébe sincs az öltözőbe parancsolni a játékost. Tisztában van vele: a fradisták arra mennek rá, hogy idő előtt befejeződjön a mérkőzés. (Nem tartozik ide, de Palotai Károly mondta egyszer: "Nem az a jó bíró, aki kiállítja a focistát, hanem az, aki a pályán tartja…") "Nem fúj le semmit ez a g…" - legyintenek a lila ködtől alig látó zöldek. Sowunmi közben szembeszáll a közakarattal: ahelyett, hogy elveszítené a labdát, és egy kiállítást érő szabálytalanság árán visszaszerezné, hátrafelé cselez. A szokásos koreográfia: egyesek a fejüket fogják…

Rohan az idő, 88., 89., 90. perc, a soproniak, amint megkaparintják a labdát, már szabadulnak is tőle, ráadásul a negyedik számú játékvezető mindössze két minutum hosszabbítást jelez, így a legkisebb faultra, egy szolid fülpöckölésre sincs esély, nemhogy a nyílt szárkapocscsonttörésre.
Végre valahára felhangzik a hármas sípszó, a mentősök is hátradőlhetnek. László Csaba a pályára rohan, teátrális mozdulatok kíséretében kezet rázna a játékvezetővel és az asszisztensekkel, csakhogy azok nincsenek jattolós kedvükben, majd a Fradi-tábor elé vonul. Jár neki a taps…

"A játékosaim nem arra mentek rá, hogy korábban lefújják a mecscset" - mondja később a sajtótájékoztatón pókerarccal.
A játszma ezzel véget ér.
László Csaba megbukott.


- Mi a véleménye játékosai szerda esti ámokfutásáról?
- Kettő nulláig fair volt, a tizenegyes után azonban durva lett a meccs, de nem nevezném ámokfutásnak a történteket - válaszolta László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője. - Az ember elvárja a bírótól, hogy megnyugtassa a kedélyeket. Ha kicsit elnézőbb Rósa Dénes reklamálásánál, nem alakul ki ilyen helyzet.
- Hogyan engedheti meg magának Szűcs Lajos, hogy ötven méterre kifutva a kapujából reklamáljon?
- A jogtalan ítéletek után mindannyian túlzottan feszültek lettünk. Persze ez nem mentség a felelősség alól. Sajnálatos, hogy ez megtörtént.
- Miként az is, hogy a ferencvárosiak szó szerint le akarták vadászni az ellenfelet.
- Nem akarták levadászni őket! Bár azt nem tagadom, lehetett olyan a dologban: a futballistáim tudták, hogy még egy kiállítás, és le kell fújni a mérkőzést.

- További két kiállítás esetén kellett volna lefújni…
- Ebbe most ne menjünk bele, nem ismerem tökéletesen az idevonatkozó szabályokat. Mindenesetre igyekeztünk a pálya mellől megnyugtatni Lipcsei Péteréket.
- Megnyugtatni? Azzal, hogy azt mondják nekik: törjétek el a lábukat?
- Volt, hogy harmincan álltak a technikai zónánkban. Állítólag ekkor egyesek arra biztatták a srácokat, hogy okozzananak sérülést. Iyen hangzavarban sok ember hall sok mindent.
- Márpedig jómagam is hallottam, legalább nyolc-tíz kollégám társaságában, amint azt mondja, törjétek el a lábukat!
- Nem mondtam ilyet! Sok minden elhangzott, Lipcsei Péterrel és Sowunmi Thomasszal is beszéltem az oldalvonalnál, és éppen azt mondtam, nyugi, nem érdemes eltörni senkinek a lábát. Ne csináljatok ilyet!

- Miért nem vették át az érmeket?
- Amikor lefújták a meccset, bementem az öltözőbe, volt, aki sírt, mások maguk elé bámultak. Próbáltam lelket verni beléjük, aztán a sajtótájékoztatóra mentem, és mire visszaértem, üres volt az öltöző, a játékosok a buszon ültek. Ott hallottam, hogy nem vettük át a díjat. Az FTC nevében ezúton is bocsánatot kérek.
2020.03.27 16:29:43

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A nehéz időkben a korábbi válogatott középpályás Pécelen igyekszik magát hasznossá tenni.

2020.03.23 22:19:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Beállt a családi patikába, hogy ezzel is enyhítse a vészt.

2020.03.22 22:36:01

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A hazai futballban 1970-ben az volt az általános vélemény, hogy „az úttörőkkel foglalkozó szakemberek a grundok eltűnése mellett a beatzenét jelölik meg egyes számú »közellenségként«”.

2020.03.21 09:47:51

Labdarúgó NB I Z. A.

Koszta Jánoson nem fog az idő: a kapusnevelés mellett vonatok elektronikáján dolgozik.