SINKOVICS GÁBOR
SINKOVICS GÁBOR
online 2005.03.24 22:00 Frissítve: 2012.02.19 02:44

Ajándékot adott, majd búcsúzás nélkül ment el

Emléket állítunk egy korábbi tehetséges futballistának, egy olyan pécsi játékosnak, aki sikeres volt a Pécsi MSC csapatában a nyolcvanas években, szerepelt abban az együttesben is, amelyik az 1985-86-os bajnoki évadban a Bp. Honvéd mögött második lett. Játszott az 1990-es Magyar Kupa-döntőn, amelyen a Pécs 2-0-ra legyőzte a Bp. Honvédot, és ott volt a pályán a Stuttgart elleni UEFA-kupa-meccseken is. Czérna Sándor meghalt. Öngyilkos lett. A történet megrázó - nem sebeket akarunk feltépni, nem érzéseket felkavarni, hanem emlékezni a tehetséges, a győzelmet, a sikert akaró és azokat elérő futballistára.

Czérna Sándor (sötét mezben) alapembere volt annak a Pécsi MSC-nek, amelynek a meccseire gyakran megteltek a lelátók (Fotó: Laufer László)
Czérna Sándor (sötét mezben) alapembere volt annak a Pécsi MSC-nek, amelynek a meccseire gyakran megteltek a lelátók (Fotó: Laufer László)
"…teljesen normális embernek tartotta magát. Döntésének, hogy öngyilkos lesz, két nagyon egy-szerű oka volt, és biztos volt benne, hogy ha hagyna búcsúlevelet, sokan egyetértenének vele. Az egyik ok: minden olyan egyforma és kiszámítható az életben, és tudta, ha véget ér a fiatalság, jön majd a hanyatlás, az öregedés visszavonhatatlan jelei, a betegségek, a magány. Nem volt értelme tovább élni. A másik ok filozófiai természetű volt: Veronika olvasott újságot, nézett tévét, jól tudta, mi zajlik a világban. Látta, hogy minden egyre rosszabb, ő pedig nem tehet ez ellen semmit - ezért teljesen haszontalannak érezte magát…" - Paulo Coelho, a zseniális brazil író vetette papírra mindezt a Veronika meg akar halni című könyvében.Íme, az ideológia az öngyilkossághoz - minden egyforma és kiszámítható, és előbb-utóbb jön majd az öregedés. Csakhogy a helyzet mégsem ennyire egyértelmű: az emberek nagy része ragaszkodik ehhez az úgynevezett életfolyamhoz, ha valaki megbetegszik, ádáz küzdelmet folytat még a gyilkos kórral is, bármire képes, csak hogy legyőzze a halált.
Czérna Sándor, az egykori pécsi futballista valószínűleg nem olvasta Paulo Coelho könyvét, így bizonyára nem a történet hősének, Veronikának a gondolatai mentén haladt. Az biztos, hogy valami ott bent, a lelkében megroppant, véglegesen megváltozott.

Csöndesen, egyedül melegített a meccsekre

Senki, de tényleg senki sem tudott a lelkében dúló viharról, tán még a volt felesége és a 18 éves fia sem, mert Czérna Sándor, az egykori pécsi futballista feladta a harcot. Néhány napja, keddről szerdára virradó éjszaka búcsút intett a földi létnek, megdöbbentve környezetét.
Öngyilkos lett…
Pedig Czérna Sándor egykori pécsi futballista sikeres ember volt. Sikeres, legalábbis a saját szakmájában, de ugyanezt mondhatnánk pályafutásáról is, mert bár nem lett válogatott, nem szerepelt világbajnokságon, nem hívták őt sem a Barcelonához, sem az Interhez, de Pécsett szerették, a nyolcvanas évek PMSC-jében ő volt az egyik alapember. Legnagyobb sikerét Garami József irányításával érte el, amikor a pécsi legények a kor sztárcsapata, a Budapesti Honvéd mögött ezüstérmet szereztek. Czérna Sándor már akkor is valamiféle különcnek tűnt a többiek szemében, de úgy fogadták el, senki sem kérdezte tőle, miért melegít egyedül a meccsek előtt, miért oly csöndes, miért vonul félre a társaitól.
2019.12.12 22:32:11

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nem a fiatalokkal van a baj, pontosabban nem azzal van a baj, hogy elfogadják a kipárnázott, kényelmesebb körülményt, hanem inkább azzal, hogy versenyhelyzetben nincsenek rákényszerítvea megfelelésre.

2019.12.11 09:53:35

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Ha a védőn múlna, nem hezitálna a karrierje lezárulta után is a fehérvári klubnál maradni.

2019.12.09 22:12:38

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

Hatvan éve jelent meg a sportirodalom egyik legabszurdabb műve, az 1956-os forradalom után Nyugatra szökött futballistákról.

2019.12.10 14:04:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A nigériai csatár ilyen gólátlagot még nem produkált. Bódi Ádám 202 napja, Babati Benjámin 202 meccse.