KUN ZOLTÁNonline 2005.01.05 20:44 Frissítve: 2012.01.08 02:47

Szurgenté a kispesti kispad

Fenomeno és finito. A Honvéd olasz tulajdonosát ismerők állítják, Piero Pini mindkét szót előszeretettel használja: előbbit, ha lenyűgözi valami, utóbbit, ha meg akar szabadulni egy játékosától vagy edzőjétől. Bognár Györgytől éppenséggel a finitóval köszönt el, de tartja magát a pletyka, hogy Piero Pini nem a tréner kispesti munkáját, hanem csupán kettejük akkori beszélgetését zárta le ezzel a szóval - innen már csak egy lépés, hogy a tulajdonos igazából nem kirúgni, hanem dicsérni akarta Bognár Györgyöt, csak valamiért rossz kifejezést használt& A helyzet azonban, hogy már nincs edzője a Bp. Honvédnak - illetve van, az első csapathoz sokadszorra visszatérő, őskispesti Szurgent Lajos.

Túl vagyunk a Honvéd első idei foglalkozásán, még mindig nem tudni, lehet-e visszaút Bognár György számára. A kispesti viszonyokat ismerve korántsem kizárt, hogy egyszer csak megint ő vezényli a csapat edzéseit - főleg, ha a magát nyugodtan skótnak is eladható olasz rádöbben, hogy ez az edzőcsere újfent sok millió forintjába kerülhet. Az egyelőre menesztett tréner mindenesetre szerda reggel megjelent a Bozsik-stadionban, elbúcsúzott a játékosoktól, majd hazament, mondván, neki itt ennyi dolga volt. Az amolyan bemelegítő edzést pedig Szurgent Lajos és Kovács Kálmán dirigálta.

A régi-új edzô, Szurgent Lajos igen vidám játékosok számára tarthatta a szezon elsô edzését (Fotók: M. Németh Péter )
A régi-új edzô, Szurgent Lajos igen vidám játékosok számára tarthatta a szezon elsô edzését (Fotók: M. Németh Péter )
"Nem történt semmi különös, új főnököm van" - mosolygott Kovács Kálmán, akinek a pozíciója nem változott, továbbra is pályaedzőként dolgozik Kispesten. Hivatalosan Szurgent Lajos irányítja majd az együttest - az elmúlt négy év során immár harmadszor, összesen pedig negyedszer.
"Nem tudtam, miért akar velem Piero Pini beszélni, kicsit talán még meg is lepődtem, hogy ismét a srácokkal dolgozhatom vezetőedzőként - mondta Szurgent Lajos. - Fél évre szól ez a lehetőség, de tudom jól, itt aztán nem lehet egészen rövid távra sem tervezni, bármelyik pillanatban előfordulhat, hogy más veszi át a csapatot. Higgye el mindenki, ez engem már nem zavar. Nem a pénzért csinálom, egy szót nem beszéltünk arról, hogy megemelik-e a fizetésem, de igazából nem is érdekel. Ha rám gondoltak, hogy segítsek, én szívesen segítek, ahogy tudok. Hallom, a tulajdonos hoz majd néhány külföldi játékost: én Kovács Kálmánnal együtt majd véleményt mondok róluk, ha hallgat ránk, hallgat, ha nem, akkor nem, onnantól kezdve nem a mi sarunk az esetleges gyengébb szereplés."

Na igen, ez a legnehezebb dolog - Piero Pinit bármiben meggyőzni, hogy nem neki van igaza. Bár - tessék megkapaszkodni! - Kispesten többen olyan véleményen vannak, hogy az elmúlt napok felzúdulásai picit elgondolkodtatták az akaratos tulajt, ezért sem kizárt például a fentebb már említett Bognár-féle visszatérés. Sőt: az első edzés résztvevői között ott volt az állítólag már elküldött Vámosi Csaba és Maximilian Oraze is, továbbá Jovan Drobnjak távozása sem biztos még - jelen állapot szerint az egyedüli kárvallott Zoran Sztamenics, rá valóban nem tartanak igényt a Honvédnál. Nem edzett ugyanakkor Genito, akinek játéka olyannyira megtetszett az olasznak (tudják, fenomeno…), hogy hazaküldte Mozambikba, és megbízta, hozza magával négy honfitársát is. Ha nem tudnak focizni, majd munkát kapnak a húsüzemben.

Bár Szurgent Lajos a jövő héttől napi két edzést tervez (a szakembernek A-licence van, de ha szükséges, beiratkozik a pro-tanfolyamra is - más kérdés, hogy "az egymillió forintos tandíjat egyévi keresetemből sem tudnám kifizetni…"), ám a kispesti program alakulásába még beleszólhat a Sportfolió Kht. is, amely különféle szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben a Honvéd nem fizet bérleti díjat a stadion használatáért - elképzelhető például, hogy január közepétől lakat kerül a Bozsik-stadionra. Egyrészt ez kifejezetten szerencsés lenne, legalább a rossz állapotban lévő edzőpályák és a földből meredező vasdarabok miatti sérülések száma megmaradna a szerdai kettőnél (Bábik Tibor és Dobos Attila sántikált az öltözőbe), másfelől viszont csak nem lehet a szomszédos vasúti töltésen felkészülni a tavaszi szezonra. Bár a Sportfoliónál nem emlékeznek rá, a kispestiek még tavaly szeptember 24-én elküldték levelüket, amelyben több problémamegoldási lehetőséget vetnek fel. Ezek közül a legjelentősebb, hogy ha Piero Pini megkapja ingyen a Bozsik-stadiont, akkor vállalja, kétmilliárd forintból egy UEFA-norma szerinti létesítményt húz fel, amelyet ötven évig csakis sport célokra használnak. A javaslat hátránya, hogy a Sportfolió nem kap pénzt a társaságra bízott területért, előnye ugyanakkor, hogy lesz egy új modern stadion az országban, továbbá a kht.-nak legalább nem kell pénzt áldoznia a mostani létesítmény fenntartására. Igaz, már most sem áldoz: a Honvédnál meglepve értesültek arról, hogy valaki egyoldalúan módosította a szerződéseket, és ezentúl a Sportfolió helyett a klubnak postázza az ELMÛ a számlákat. A harc tehát tovább folyik, hamarosan értékbecslő érkezik Kispestre a kht. megbízásából, hogy felmérje, mennyit érhet a Bozsik-stadion. Gyanúnk szerint egy márkásabb tréningfelső már sokkal többet ér, de a Honvédnál félnek attól, hogy több százmillió forint lesz a végösszeg, amelyet persze senki sem fizet majd ki - így meg egyre jobban elmérgesedik a Sportfolió és a klub viszonya.
Tartunk tőle: a következő hetekben is történnek majd érdekes dolgok Kispesten, de egyelőre - ahogy Piero Pini mondaná - finito.
2019.09.23 14:05:24

Labdarúgó NB I P. K.

Nagy Dávid Zsolt hat gólt szerzett, a Soroksár kilencet, meglepetéscsapat lett az SBTC – legek.

2019.09.22 16:53:38

Labdarúgó NB I A mérkőzésről tudósított: BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Remek hangulatban, közel 11 ezer néző előtt sokáig vezetett a Zalaegerszeg, de a végén a bajnok örülhetett.

2019.09.20 19:32:22

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

Az 1956-os forradalom után külföldön maradó Czibor Zoltánt és Kocsis Sándort Kubala László segítette szerződéshez.

2019.09.20 19:58:56

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

A hetvenedik életévét betöltő Kozma Mihály gólérzékeny, kreatív és technikás csatár volt.