KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR, VAJDA GYÖRGYonline 2004.10.17 21:23 Frissítve: 2011.10.02 02:41

Az Újpest tovább üldözheti a Fradit

Pocsék idővel köszöntött Budapestre vasárnap, az ember ilyenkor egész nap ki sem mozdulna a paplan alól, hacsak nem nem vár rá egy hófehérbe öltözött menyasszony vagy nem rendeznek Újpest-Fradi rangadót.


Mert így van ez már időtlen idők óta: ha a lilák és a zöldek mérkőznek, akkor lehet eső, lehet sár, esetleg jég vagy trópusi hőség, a szurkoló nekiindul, hogy közelről nézhesse a rangadók rangadóját. Korábban, amikor még a lilák a Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó csatársorral rohamoztak, fel nem merült volna egyetlen újpesti drukkerben sem, hogy ilyen kilátástalan időben (tegnap nemcsak hogy megállás nélkül zuhogott, emellett kabát alá kúszó hideg is volt…) otthon maradjon, de a ferencvárosiak is így voltak ezzel, akár a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi ötös fogat támadott, akár Nyilasi Tiborék villogtak.

A vízözön ellenére remek volt a talaj

Ma más időket élünk, a futballunk érdeklődés szintjén nyomába sem érhet bármilyen valóságshow-nak, ám az emberek mégsem fordultak el teljesen a sportágtól. Legalább 2000 ferencvárosi szurkolt teli torokból, s velük szemben csaknem 3000 újpesti tette ugyanezt, igazi futballhangulatot varázsolva. S hiába spriccelt két napja megállás nélkül az eső, ez nem fogott ki a talajon: az újpesti stadion fűtengere csúszósnak tűnt ugyan, ám tökéletes állapotban volt.
A rossz idő ellenére futballra ingerelt minden, nem véletlenül mondta a meccs előtt az újpesti pályaedző, Véber György: "Nyerünk kettő egyre. A kedvesem minden meccs előtt jósol, s eddig rendszerint eltalálta az eredményt."
A tipp most nem jött be, de Véber Györgyöt - aki maga is játszott lila-fehér szerelésben jó néhány Újpest-Fradi meccset - vigasztalhatja, a rangadón a döntetlen is siker.

Minden labdáért küzdöttek a játékosok

Sorin Botis gyengécske lövése után Vlaszák Géza bánatosan figyelt – az újpesti kapus rossz megoldást választott, és a labda így átvánszorgott a gólvonalon (Fotók: Németh Ferenc)
Sorin Botis gyengécske lövése után Vlaszák Géza bánatosan figyelt – az újpesti kapus rossz megoldást választott, és a labda így átvánszorgott a gólvonalon (Fotók: Németh Ferenc)
És akkor máris a meccsnél tartunk: aligha bánta meg az a mintegy 5000 drukker, aki kijött a derbire. Kilencven percen át küzdött, hajtott a két csapat, s most túlzás nélkül leírhatjuk, minden egyes labdáért brusztoltak a főszereplők, fradisták és újpestiek egyaránt odatették magukat, nem kímélve saját testi épségüket sem. Győzni mindenáron! - szólt a jelszó mindkét oldalon. A játékosok pedig ennek szellemében tették a dolgukat. Az első félidőben veszélyesebbnek tűnt az Újpest, ugyanis a hazaiak akciói gyorsabbak, megkomponáltabbak voltak, ám a lehetőségek sorban kimaradtak. Hiába harcolt ki mezőnyfölényt a pálya közepén a lila-fehér gárda, hiába húzott el Simek Péter a jobb, Tóth Norbert a bal oldalon, többször is a ferencvárosi védők mögé kerülve, a vezető találat csak nem jött. Gól született viszont válaszként a másik oldalon, méghozzá Sorin Botis szemfülessége, no meg a hazai védelem kapitális hibája révén. Zengett-zúgott a Fradi-tábor, de taps kísérte az öltözőbe a lilákat is.

A lelkesedésért cserébe nagy taps járt

A második játékrészben tovább folytatódott a hatalmas küzdelem, a végig zuhogó eső sem zavarta meg a futballistákat abban, hogy olykor látványos akciókkal rukkoljanak ki. Hazai szinten közönségszórakoztató játékot láthattunk, bár nem a szép futball, sokkal inkább a küzdőjelleg dominált, és ennek a megalkuvás nélküli futballnak volt eredménye a lilák egyenlítő találata is: Rajczi Péter és Szűcs Lajos találkozója, és a furcsa ívben szálló labda eredményezte a bajnoki évad eddigi legfurcsább gólját.
Azok a szurkolók, akik nem csupán gyalázkodás kedvéért vettek jegyet, még ezen a rosszkedvű, eső áztatta vasárnapon is futballünnepként élhették meg a lilák és a zöldek csatáját. És amitől igazán szép ez a játék, végül mindkét edző úgy érezte a meccs után, az övéi voltak jobbak…
2020.03.30 21:22:19

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport keddi számából ajánljuk.

2020.03.29 23:36:50

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

„Amit ezen a mérkőzésen látni lehetett, az felülmúlta minden néző várakozását.”

2020.03.29 14:45:53

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Egy pillanatra meg lehet állni, de még várnék a visszatekintéssel.”

2020.03.27 16:29:43

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A nehéz időkben a korábbi válogatott középpályás Pécelen igyekszik magát hasznossá tenni.