JUTASI RÓBERT, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓonline 2004.09.11 21:08 Frissítve: 2010.12.21 00:05

A bajnok sem legyőzhetetlen

Rengeteg idő, tizenhat év telt el azóta, amióta a Ferencváros bajnoki mérkőzést játszott Kaposvárott. A házigazdák jelenlegi keretének a zöme akkoriban lett felsőcsoportos az óvodában, vagy akkor kezdte el az iskolát, tehát hírből is alig ismerheti azt a hangulatot, amely a Fradi vidéki fellépéseit kíséri. Csaknem telt ház, hangos szurkolás - mindez remek miliőt teremt egy futballmérkőzéshez, és adódott a kérdés, hogy a Rákóczi zöldfülű labdarúgóit bénítja vagy inkább feldobja ez a kivételes alkalom?


Volt miért izgulnia a Ferencváros kapusának, Szûcs Lajosnak, hiszen a kaposvári támadók mind fejjel, mind lábbal veszélyt jelentettek (Fotó: M. Németh Péter)
Volt miért izgulnia a Ferencváros kapusának, Szûcs Lajosnak, hiszen a kaposvári támadók mind fejjel, mind lábbal veszélyt jelentettek (Fotó: M. Németh Péter)
Az élvonalban szintén újonc vezetőedző, Prukner László abból indult ki, hogy játékosai az ugyancsak patinás Újpest ellen egy remek és egy visszafogott félidőt produkálva hoztak egy pontot, annak a találkozónak a tapasztalataiból lehet okulni, az pedig kétségtelen, hogy a bajnok ellen kizárólag hatalmas ambícióval lehet jó eredményt elérni. A szakvezető dolgát nehezítette, hogy Jovánczai Zoltán gyomorfertőzés miatt egy hete alig evett valamit, Petrók Viktor középfülgyulladás miatt hagyott ki edzéseket, és így egyikük sem vállalhatta a játékot. Kollégája a másik oldalon nem küszködött hasonló gondokkal, László Csaba a legjobbnak vélt összeállításban küldhette pályára csapatát a Millwall elleni UEFA-kupa-mérkőzés főpróbájára.

Kezdésnek mindenesetre alaposan nekidurálta magát a két együttes. A Kaposvárt vitte előre a nagy lelkesedése, a vendégek pedig agresszíven és szervezetten próbáltak már a középpályán labdát szerezni, és mindebből igen mozgalmas játék kerekedett ki. Főszerepet kapott a rutin is, mert a házigazdák védői ifjonti hevületükben olykor hajmeresztő helyezkedési hibákkal ziccereket ajándékoztak a Ferencvárosnak, az más kérdés, hogy szerencséjükre Robert Vagner számára nem létezett akkora helyzet, amelyet ki tudott volna használni…

Prukner László hamarosan reagált arra, hogy Tőzsér Dániel a csatárok és a középpályások között igyekszik bajt keverni, hátrébbvitte az őrzésére Bank Istvánt, és ettől már kevésbé volt szabad az út a hazai kapu felé. Igaz, a hazai védők könnyelműsködésére továbbra is bízvást számíthattak a ferencvárosiak, akik a félidő derekára mezőnyfölényt harcoltak ki, és a derekasan küzdő házigazdák csak a játékrész utolsó harmadában mutathatták meg, hogy ők is képesek nagy helyzetben hibázni. Az elpuskázott lehetőségek azonban nem szegték a kedvüket, és a félidő utolsó percében egy szép fejessel sikerült megszerezniük a vezetést.
Boldogan töltötték a szünetet a hazai szurkolók, és boldogságuk hamarosan már-már eufórikussá vált, amikor kedvenceik kétgólosra növelték az előnyt.

Oláh Lóránt érdemei elévülhetetlenek, ám találatához kellett az is, hogy a vendégek védői nem vették komolyan, csupán bámészkodtak, miközben lassan elé gurult a labda, majd egymásra néztek, amikor a csatár azt a bal sarokba küldte. Ezekben a percekben remekül futballozott a Rákóczi, a Ferencvárost pedig szemlátomást sokkolta, hogy az újonc ellen elveszítheti a veretlenségét. A Kaposvár törekedett is rá, hogy egy újabb góllal megadja a kegyelemdöfést, ám hátul egy újabb hiba és egy, a lelátóról nézve vitatható tizenegyes visszaadta a vendégek hitét és újra szoros lett az eredmény.

Csak dicsérni lehet mindkét csapatot, hiszen a házigazdák hátát nem törte fel a háló, egy pillanatig sem adták fel a gólszerzés reményét, de a Ferencváros is elszántan küzdött az egyenlítést jelentő gólért és így kimondottan változatos, roppant küzdelmes és kiváló iramú volt a mérkőzés.

Izgalmasan telt a hajrá is, de az eredmény már nem változott. Ray Wilkins, a Millwall menedzserének asszisztense egy vereséget szenvedő Ferencvárost láthatott tehát a helyszínen, amely ráadásul megérdemelten utazott haza üres kézzel.

Az első húsz percben gond eldönthette volna a mérkőzést a vendégcsapat, ám ezt nem tette meg, utána pedig a szív és a lelkesedés diadala következett. A Kaposvár ezekkel az erényekkel, és természetesen futballtudásával méltán ünnepelhetett egy olyan találkozó után, amelyen a szurkolók szinte egyetlen percig sem unatkozhattak.
2020.03.30 21:22:19

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport keddi számából ajánljuk.

2020.03.29 23:36:50

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

„Amit ezen a mérkőzésen látni lehetett, az felülmúlta minden néző várakozását.”

2020.03.29 14:45:53

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Egy pillanatra meg lehet állni, de még várnék a visszatekintéssel.”

2020.03.27 16:29:43

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A nehéz időkben a korábbi válogatott középpályás Pécelen igyekszik magát hasznossá tenni.