Nemzetisport.hu online 2004.01.12 21:24 Frissítve: 2012.02.21 02:46

A Főnök végleg megpihent

Hétfőn 60 éves korában elhunyt Patonyi László, a Szent István Közgazdasági Szakközépiskola igazgató-helyettese. Ő hozta létre, és irányította az iskola futballcsapatát, amely az ország egyik legelismertebb utánpótlásképző egyesületének számít. Temetéséről később intézkednek.

A Főnök – így emlegettük akkoriban, tanítványként, és most, a hírt hitetlenkedve fogadva, megrendülten is csak így szólítjuk őt. Tanított – anno – oroszt, történelmet, magyar irodalmat, német nyelvet, vagyis nem volt testnevelő tanár, mégis többet foglalkozott a gyerekek sportolásával, mint megannyi "szakmabeli" kollégája. A tanítás és a futball volt az élete, és a hetvenes években létrehozta a sulicsapatot, amely aztán korosztályában a legmagasabb osztályban szerepelt. Amíg más csak beszélt a képzésről, ő a suli után, mindennap tett érte, futballra oktatta a fiatalokat. Messze megelőzte korát, amúgy angolosan egyszerre volt edző és menedzser, s már a nyolcvanas évektől külföldi ifitornák sztárvendége volt a gárda. Norvégiában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában. A trófeák, a tornagyőzelmek mellett arra volt büszke a Főnök, hogy egykoron nála tanult Haáz Ferenc, aki ifi Európa-bajnok lett, hogy a tizenéves Sebők Vilmost a középpályáról ő tette söprögetőbe, hogy aztán azon a poszton később 51 válogatott meccsen lássa viszont, tanárként tisztelte Hrutka János, Lisztes Krisztián és Vincze Ottó – és a névsor hosszan folytatható. De ami az igazi öröm lehetett a Főnök számára, hogy az egykori diákok azóta is összetartanak, a csapatban szövődött barátságok életre szólóak – és ez minősíti a pedagógust. Hogy a ma már hat csapatot működtető utánpótlásképző központtal, a lassan fogalommá váló Szent István focicsapattal mi lesz a Főnök nélkül, még nem tudni, de a tanár úr békében pihenhet – a tanítványai már most azt szervezik, hogy ha kell, miként vigyék tovább az egyesületet…
Somogyi Zsolt
2019.12.12 22:32:11

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nem a fiatalokkal van a baj, pontosabban nem azzal van a baj, hogy elfogadják a kipárnázott, kényelmesebb körülményt, hanem inkább azzal, hogy versenyhelyzetben nincsenek rákényszerítvea megfelelésre.

2019.12.11 09:53:35

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Ha a védőn múlna, nem hezitálna a karrierje lezárulta után is a fehérvári klubnál maradni.

2019.12.09 22:12:38

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

Hatvan éve jelent meg a sportirodalom egyik legabszurdabb műve, az 1956-os forradalom után Nyugatra szökött futballistákról.

2019.12.10 14:04:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A nigériai csatár ilyen gólátlagot még nem produkált. Bódi Ádám 202 napja, Babati Benjámin 202 meccse.

2019.12.09 13:23:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az Újpest játékosa Curtis, Ogli G és Majka zenéjét szereti. És sokat köszönhet Nikolicsnak.