M. NÉMETH PÉTER (fotó) és VAJDA GYÖRGY jelenti Koppenhágábólonline 2003.10.15 23:23 Frissítve: 2011.11.18 00:06

Koppenhága hőse: Szűcs Lajos

Nem mindennapi kalandokban volt részük a bátor fradistáknak. A kedd délelőtt útnak indult csoport egy részét, miközben Prágában a sörözőt, ismeretlen tettesek kirabolták: veszett a pénz, odalett a fényképezőgép, a kamera meg a márkás pulóver is. Ám a bűntett sem szegte kedvüket a zöld-fehér híveknek, folytatták útjukat a dán főváros felé azért, hogy szurkolásukkal segítsék kedvenceiket az UEFA-kupa visszavágó mérkőzésén.

De nemcsak a busszokkal érkezők kerültek veszélybe, a csapatot repülőn elkísérők egy része akciófilmekbe illő jelenetek közé csöppent Koppenhágában a mérkőzés előtt három órával. Békésen étkeztek a fradisták, míg rendőrautók szirénázására, kommandósok csizmáinak kopogására, vezényszavakra, fegyverzörgésre lettek figyelmesek. Előbb azt hitték, filmet forgatnak a belváros kellős közepén, ám percek alatt kiderült: túszdráma szemlélőivé, majd részeseivé váltak. Vagy 150 rendőr szegezte fegyverét az út közepén álló autóra, melyben egy férfi két személyt tartott fogva. Nem tudni, miért, de az biztos, cselekedete nem volt kapcsolatban az FC Köbenhavn–Ferencváros mérkőzéssel. S mert a rendőrök alapos munkát végeztek, az étkező dánokat meg fradistákat – az étel, ital jelentős része az asztalokon maradt – előbb a fal mellé, majd a pincébe menekítették, onnan pedig egy labirintuson át a hátsó kijárat felé terelték. Sírtak a gyerekek, a nők aggódva óvták kicsinyeiket, meglett férfiak néztek öszsze riadt szemekkel. Az akció miatt a meccsnézés is veszélybe került, de hála a szakszerű intézkedésnek, egyórás alkudozás után földre terítették a túszejtőt, és a ferencvárosiak még időben megérkezhettek a Parken-stadionba.Ahol elállt a lélegzete a vendégdrukkereknek az impozáns látványtól, majd pedig az első eszmélés után attól, hogy Rabóczki Balázs kimaradt a dánok kezdőcsapatából. De Garami József szakmai igazgató is változtatott az utolsó pillanatban. Bekerült meglepetésre Kriston Attila, Balog Zoltán és az ősszel eddig alig-alig játszó Marek Penksa is.
Csöppet sem kezdett megilletődötten a vendégcsapat, sőt, zárt védekezésből a megszerzett labdával gyorsan játszotta át a középpályát. Kár, hogy többször is lesen akadtak el a ferencvárosi akciók. A folytatásban aztán egyre inkább a házigazdák elképzelései szerint alakult a csata, s amikor a 29. percben – jogosan – büntetőhöz jutott az FCK, a Fradi-szurkolók kezükbe temették arcukat. Szerencsére Szűcs Lajos idegei rendben voltak, és bravúros védéssel megmentette kapuját a góltól, ám a dán kapuig nemigen jutottak el a magyar akciók.

Az utolsó mozdulat, avagy ahogyan Lipcsei Péter a dán kapuba helyezte a labdát
Az utolsó mozdulat, avagy ahogyan Lipcsei Péter a dán kapuba helyezte a labdát
A szünet után az első félidő fegyelmezett játékát folytatta a Ferencváros. Kriston Attila és Leandro jól zárta a vonal melletti területeket, Lipcsei Péter szedte össze középpályán a labdát, és próbálta indítani az elöl lévő Gera Zoltánt. Bár a labdabirtoklásban nem jeleskedtek a zöldek, de nem is az volt a cél, sokkal inkább a gyors kontrák vezetése. Éppen egy ilyen akció végén Gera hatalmas lövése után a kapufán csattant a labda, igaz, ehhez a Rabóczkit helyettesítő Magnus Kihlstedt hatalmas védése is kellett. Nekibátorodott a Fradi, a Köbenhavn tanácstalanul futballozott, és a hazai közönség harsány füttyel jelezte elégedetlenségét.
A félidő közepén közepén cserélt Garami mester, Rósa Dénes helyére a támadó Marius Sasut küldte a pályára, ezáltal Gera hátrább került, s a román légiós lett az ék. Úgy tűnt, fárad a Fradi, a hátsó alakzat bizonytalansága miatt gyakorta kerültek infarktusközeli helyzetbe a vendégdrukkerek. Szűcs Lajos, a mezőny legjobbja azonban parádézott, védéseivel rendre kijavította a hátvédek hibáit. Csak éppen fogytak a percek, a Fradi-gól pedig hiányzott. De csak a 85. percig. Ekkor Gera remek cselei után Lipcsei higgadtan a kapuba passzolta a labdát. Ünnepelt a zöld-fehér tábor, de Ivan Dobrinov játékvezető másként döntött, és egy mosolyogtató tizenegyessel hosszabbításhoz segítette a házigazdákat.
Az pedig ijesztően indult: a bolgár bíró kiállította Dragan Vukmirt, azonban a Ferencváros ettől még elszántabb lett, és bár a dán fölény nyomasztóvá vált – az újabb bravúrokat bemutató Szűcs Lajos kapuját már Fortuna is őrizte –, a magyar együttes játékosait a szívük vitte előre, egészen a tizenegyesrúgásokig…

A fejpárbajokat többnyire a dánok nyerték
A fejpárbajokat többnyire a dánok nyerték
Ebben a küzdelemben a Köbenhavn nyert, és így a 2–2-es összesítés mellett jutott tovább – tizenegyesekkel, és az abban szerzett 3–2-es sikerrel…

Mestermérleg

Hans Backe:
"Drámai mérkőzés volt. A két kapus nagyszerű teljesítményéről szólt ez a találkozó, és mi csak a szerencsénknek köszönhetjük a továbbjutást. Gratulálok a Ferencvárosnak, nagyszerű ellenfelünk volt ebben a körben."

Garami József: "Természetesen roppant csalódott vagyok, hiszen a csapat végig taktikusan, jól játszott. Sajnálom, hogy a rendes játékidő végén tizenegyesből egyenlítettek a dánok, és hogy emberhátrányban küzdöttünk. Méltó meccspartnerek voltunk…"

Fény és árnyék

Napokig hirdette a Ferencváros saját honlapján, tv-jében, sôt, lapunkon keresztül is, hogy belépôjegyet Koppenhágában csak keddig, akkor is útlevél bemutatása mellett válthatnak a magyar szurkolók. Nos, hiába a figyelmeztetés, több busz futott be szerdán Koppenhágába fradistákkal, akiknek nem volt jegyük. Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója közbenjárására végül egy elkülönített szektorban, fokozott rendôri ellenôrzés mellett bejöhettek a késôn érkezôk…

…akik alighogy elfoglalták helyüket a stadionban, rázendítettek: Szeiler, takarodj! Nos, hálát aligha várt volna bárki is, de ebbôl is kiderül, az FTC némely hívének semmi sem elég jó. Sôt, a vendégek kifeszítettek egy transzparenst, melyen ez állt: „Úgy fussatok, mintha kergetnénk!” Nos, a május 30-i Üllôi úti kergetôzés felemlegetése a koppenhágai visszavágó elôtt legalábbis szokatlan, mondjuk úgy, mérsékelten európai gesztus volt…
Percről percre

29. perc: Szűcsöt először dolgoztatták meg a hazai támadók – s egyből tizenegyest hárított. Történt, hogy Bo Svensson jobb oldalról elvégzett hatalmas bedobását követően középen a labda átpattant Dragóneren. Mögötte Vukmir átkarolta, az időközben megforduló Dragóner pedig lerántotta Peter Möllert. A jogosan megítélt tizenegyesből Thomas Röll jött ki rosszul: pocsékul próbált laposan a bal sarokba helyezni. Szűcsről visszapattant a csatár elé a labda, aki fejjel ismételhetett, a felpattanó Szűcs viszont a levegőben úszva megfogta a jobb sarokba szálló labdát.
59. perc: Bo Svensson (saját szempontjából nézve) rosszul passzolt, a labda így Gera elé került, aki tolt egyet a labdán, majd 20 méterről, középről, jobbal remek lövéssel küldte azt a jobb sarok felé – azért csak felé, mert az addig munka nélküli Kihlstedt ujjheggyel a jobb oldali kapufára piszkálta a labdát.
85. perc: Ez a világ minden pályáján gyönyörű találat: Gera kezdett el cselezgetni, becsapta Albrechtsent, Nörregaardot, majd Zivkovicot, s egy finom bokamozdulattal az üresen a kapu felé futó Lipcsei elé passzolt. Ô egy szép lövőcsellel jobbra elhúzta a labdát Kihlstedt mellett, majd négy méterről, kissé jobbról, jobbal a kapu közepébe gurított.
0–1
90. perc: Röll 17 méteres, középről leadott jobblábas lövését követően Szűcs kibokszolta a labdát, ám az Zivkovic elé került, aki elhúzott Leandro mellett, Ivan Dobrinov játékvezető meglepetésre ismét büntetőt ítélt, amelyből Peter Nielsen már nem hibázott: jobbal a jobbra vetődő Szűcs mellett a bal alsó sarokba helyezett.
1–1
93. perc: Vukmir szabálytalankodott ártatlan szituációban Zivkoviccsal szemben, s a bíró sárga lapot adott a Ferencváros légiósának. Mivel azonban ez neki már a második volt, Vukmir a kiállítás sorsára jutott.

A tizenegyesrúgások során Gera jobbal a jobb alsóba lőtt, Christiansen ballal a kapu bal oldalába helyezett. Sasu félmagasan a bal oldalra célzott, Kihlstedt védett. Nielsen a bal felső sarokba lőtt. Lipcsei félmagasan jobbra helyezett, a kapus kiütötte a labdát, Möller középre lőtt, Szűcs védett. Leandro a jobb alsó felé küldte a labdát, Kihlstedt hárított, aztán Röll is hibázott. Az ötödik körben Szűcs bombázott a léc alá, Alvaro Santos jobbal Szűcs lába mellett lőtt a kapuba.
2020.10.26 16:39:26

Labdarúgó NB I L. PAP ISTVÁN

A tokodiak 1940 nyarán jutottak fel az első osztályba, 80 éve emlékezetes meccset játszottak.

2020.10.25 13:09:44

Labdarúgó NB I DOROS LÁSZLÓ (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A hazaiak rossz sorozata véget ért, a felcsútiak egymás után harmadszor vesztettek.

2020.10.25 12:58:43

Labdarúgó NB I NAGY ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A Mezőkövesd a legutóbbi tíz hazai bajnoki mérkőzéséből csak kettőt tudott megnyerni.

2020.10.25 12:49:36

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Hamar vezetést szerzett odahaza a Zalaegerszeg, a bátran futballozó vendégek azonban három góllal válaszoltak.