Ellyse Perry: csodacsaj Ausztráliából

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2012.07.03. 13:07
Szép, okos, tehetséges. Ellyse Perryről, az ausztrál válogatott egyik legnépszerűbb játékosáról mindez elmondható – ráadásul duplán. Tudtátok...

Szép, okos, tehetséges. Ellyse Perryről, az ausztrál válogatott egyik legnépszerűbb játékosáról mindez elmondható – ráadásul duplán. Tudtátok, hogy a szőkeség nem csak fociban, hanem krikettben is világhírű? Dupla sikersztori a hajtás után – némi ünneprontással.Szép, okos, tehetséges. Ellyse Perryről, az ausztrál válogatott egyik legnépszerűbb játékosáról mindez elmondható – ráadásul duplán. Tudtátok, hogy a szőkeség nem csak fociban, hanem krikettben is világhírű? Dupla sikersztori a hajtás után – némi ünneprontással.

A rétegblogolásban az a szép, hogy az ember fogékonyabbá válik az olyan dolgokra, amelyek a nagy nyilvánosság előtt elsikkadnak. Nemrég például a magyar krikettblog szerzője hívta fel a figyelmemet arra, hogy Ellyre Perry, akiről már esett szó itt a Kötényen, nem csupán a futballpálya gyepén mozog otthonosan. Megkértem hát Sledgert, avasson be bennünket abba, mit is lehet tudni erről a tündérvirágszálról, aki mosolyogva írt sporttörténelmet huszonévesen.

De előbb lássuk, mit tudunk róla a foci területén! Ellyse Alexandra Perry 1990. november 3-án született. A Canberra United védője 16 évesen lett először válogatott, jelenleg húsz válogatottságnál tart a felnőtt csapatban, és négy gólnál. Mindemellett azonban az ausztrál krikettválogatottnak is tagja, s így ő volt az első ausztrál nő, aki egyszerre képviselte hazáját ebben a két sportágban egyszerre. Ezen kívül számos más rekordot is magáénak tudhat, de erről már inkább meséljen Sledger:

„Krikettben Ellyse Perry ütőként és dobóként is bevethető. Az utóbbi időszakban inkább a dobásra koncentrál. Ellyse gyors dobó, ez azt jelenti, hogy nagyjából 110-120 km/h sebességgel engedi el a labdákat. Tulajdonképpen nem fut neki nagyon gyorsan a dobásnak, de nagyon ritmikus a mozgása, ezért tudja az előbb említett sebességet elérni. Ő méltó folytatója az ausztrál gyorsdobó hagyományoknak, technikája kifogástalan, állóképessége vitathatatlan, pontossága életveszélyes. Napjainkban ő az ausztrál válogatott gyorsdobóinak vezére. Hazáját a krikett mindhárom verziójában képviseli, tagja a teszt (nők esetében 3 napos), az ODI (egynapos) és a Twenty20 válogatottnak is.

Ellyse egészen váratlanul robbant be az ausztrál női krikett válogatottba, 2007 nyarán még 17 éves sem volt, és egyetlen felnőtt bajnokit sem játszott (!), amikor a szakvezetők meghívták az Új-Zéland ellen készülő keretbe. (Ez kis híján Németh Krisztiánnak is összejött) Korábban csak ifjúsági csapatokban fordult meg, szerepelt ugyan az Új-Dél-Wales U19-es csapatában, és a korosztályos válogatottban, de ott átlagosnak mondható teljesítményt nyújtott. A szakértők az állóképességével és a tiszta technikájával indokolták a meghívót.

Ellyse 2007 júliusában Új-Zéland elleni ODI (egynapos) mérkőzésen 16 évesen és 8 hónaposan debütált. A játék férfi és női vonalát is figyelembe véve ő lett a legfiatalabb ausztrál válogatott krikettjátékos! Első meccsén az ellenfél két ütőjátékosát is kiejtette és 19 futást szerzett, ő volt a csapat egyik legjobbja. (A meccset egyébként Új-Zéland nyerte.) 2008 februárjában a Twenty20 és a teszt válogatottban is pályára léphetett. Bemutatkozása a Twenty20 mérkőzésen szenzációsra sikerült, Anglia ellen az első játékrészben 29 futást szerzett kiesés nélkül, a másodikban viszont dobóként kiejtett 4 ütőt, ezzel gyakorlatilag megnyerve a csatát Ausztráliának. Közben a hazai bajnokságban is letette a névjegyét és az Új-Dél-Wales meghatározó játékosává vált, sőt még a Sydney Grade krikett bajnokságban is bemutatkozott a férfiak között, ilyenre a kiírás 108 éves története során nem volt példa. Egyébként a Sydney Grade Cricket tekinthető a világ legerősebb amatőr/félprofi bajnokságának.

Karrierje eddigi csúcsára 2010-ben ért fel, amikor a csapattal megnyerte a Twenty20 világbajnokságot. Az ausztrálok összes meccsén játszott, ő volt a legeredményesebb dobójuk a tornán. A döntőt gyakorlatilag Ellyse nyerte meg Ausztráliának, 3 új-zélandit dobott ki, de a három skalpnál is fontosabb volt az utolsó játszmában nyújtott teljesítménye. Hideg fejjel, hibátlanul hozta le a záró overt úgy, hogy Új-Zéland tűnt esélyesebbnek 6 dobással vége előtt. És még mindig csak 21 éves…”

Nos, a Canberra United, úgy tűnik, nem vevő a tündérmesékre. A futballklub vezetősége ugyanis ez év május 29-én hivatalosan is választás elé állította Ellyse-t: vagy krikett, vagy foci. Amint az várható volt, Ellyse a profi feltételeket kínáló krikett mellett döntött, ám a labdarúgást sem szeretné abbahagyni. Remélem, gyorsan talál olyan klubot, amelyik megengedi, hogy más sportágban is profiskodjon, kitéve magát a sérülésveszélynek. Hát, így nézzetek rá, ha véletlenül elkapjátok a tévében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik