Ő már elért valamit, amit én nem – az NCAA magyarja Hangáról is beszélt

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2017.12.12. 13:18
null
Golomán György, a UCLA erőcsatára jól érzi magát <br />a pályán, és az önbizalma is rendben van (Fotó: Imago)
A magyar férfi kosárlabda-válogatottban nyáron bemutatkozó erőcsatár ebben a szezonban együttese húzóembere, és ha csak annyi sikert ér el, mint Hanga Ádám, már nagyon büszke lesz magára.

– Nyerési esélyt szalasztottak el szombaton Michiganben. Mi történt a hosszabbításban és előtte a rendes játékidő végén?
– Egész jól játszottunk az első félidőben és a második elején is – felelte Golomán György, az NCAA-ben (amerikai egyetemi bajnokság) szereplő UCLA Bruins erőcsatára. – Vezettünk már tizenöt ponttal is, de ők voltak hazai pályán, bedobtak néhány triplát, míg mi rossz döntéseket hoztunk. A közönség és a hangulat sokat tud dobni a lelkiállapoton, belelendültek, és kiküzdötték a hosszabbítást, amelyben meg már jobbak voltak. Kár érte, nagy lehetőségünk volt a győzelemre egy igazán erős csapat otthonában.

– Azért önök sem panaszkodhatnak: bár nyáron úgy tűnt, gyengültek, az eredmények és a mérleg hasonló az előző idénybelihez.
– Igen, bár a Michigan volt az első igazán kemény ellenfelünk, sok újonc van a keretünkben, számukra ez volt az első magas hőfokú idegenbeli mérkőzés. Játszottunk ugyan előzőleg Kínában, semleges pályán, de az más volt. Biztos, hogy levonjuk ennek a mérkőzésnek a tanulságait, és okulunk belőle.

– Ebben a szezonban megsokszorozódott a pályán töltött percei száma. Sikerül meghálálnia a bizalmat?
– Mindenképpen. Jól érzem magam a pályán, az önbizalmam is rendben van, szombaton például harminc percet kaptam.

– A nagyobb önbizalma annak is betudható, hogy nyáron pályára léphetett címeres mezben?
– Közrejátszhatott benne, de a fő alapot az adja, hogy sokat fejlődtem itt, Amerikában az elmúlt három évben.

– Bár más a játék, mint Európában, tudja-e hasznosítani a válogatottnál elsajátított ismereteket?
– A legfontosabb, ami akkor előnyömre vált, hogy felnőttek között kosarazhattam, akik nagyon sokat tudnak a játékról, és ismerik a trükköket. Huszonegy-huszonkét éves játékosok körében ezeket nem egyszerű megtanulni.

– Ebben a szezonban is célkitűzés a Sweet Sixteenbe (a legjobb tizenhat csapat közé) kerülés a Bruinsszal?
– Elsődleges cél inkább a final four. Amióta a UCLA-n vagyok, volt már jobb és rosszabb csapatunk is, mindegy, hogy mennyire voltunk masszívak, mindig a négyes döntő lebegett előttünk. Minden mérkőzésnek győzelmi reménnyel vágunk neki, hogy mi lesz a vége, majd meglátjuk.

– Hogyan élte meg a sanghaji lopási ügyet, amelyben három csapattársa is érintve volt?
– Nem volt egyszerű túra... Egy távoli meccsel kezdtük a szezont a Georgia Tech ellen, amely neves egyetem, mi meg hat újonccal álltunk ki, akik korábban egyetemi mérkőzést sem játszottak, nem hogy Kínában... Ez nagy kihívást jelentett, pláne, hogy vizsgaidőszakban történt. Egy héttel előtte elutaztunk Kínába, edzegettünk, de az előzetes iskolai kötelezettségek, a vizsgák halasztása megnehezítette a túrát. Aztán a második nap három újonc csapattársamat letartóztatták bolti lopás miatt, ők azóta is el vannak tiltva a játéktól. Természetesen ezt megérezzük, hiszen a cserelehetőségeink megcsappantak a hiányuk miatt. Magasposztokon hárman vagyunk összesen, az eltiltottak közül ketten is ott vethetők be.

– Aki nem, az meg már nem is tartozik a Bruins kötelékébe... Ront-e a UCLA pozícióin, hogy LaVar Ball megharagudott a csapatra, és elvitte a fiát, LiAngelót?
– Inkább az, hogy az ügy hatalmas port kavart, még Donald Trump elnök is beleavatkozott. Igen, LaVar kivette az egyetemről LiAngelót, mert szerinte jobban fel tudja készíteni a draftra. LaVar nagyon szeret a figyelem középpontjában lenni, bármit bedob a médiumoknak, én inkább nem is foglalkozom vele, próbálom távol tartani magam a megnyilvánulásaitól.

SZILVESZTERI BULI KIZÁRVA
A mérkőzések sora mellett természetesen a mindennapok feladataiból sem maradhat ki a szombathelyi születésű, körmendi nevelésű Golomán György, ráadásul vészesen közelegnek az ünnepek.
„Eléggé elfoglalt vagyok, sok meccsünk és edzésünk van – fejtette ki Golomán. – Az egyetemen végzős vagyok, itt harmadévekben mérik a penzumot, most fejeződik be az első. Néhány nap múlva záróvizsgázom, utána jön a téli szünet, és végre csak a kosárlabdára összpontosíthatok."
December 24-ére és 25-ére pihenőt kapnak, 26-án aztán már munkába áll Golomán György, aki a karácsonyt egy barátja családjával tölti. Az újévet nemigen tudja megünnepelni, mert aznap vagy másnap meccset játszik a Bruins – Magyarországra pedig tavasz végénél előbb biztosan nincs lehetősége hazautazni.

– Mi lesz a legkisebb Ball, LaMelo sorsa?
– Olvastam, hogy Lonzo Ball ügynökéhez szerződött, és nem gondolkodik az NCAA-ben. LiAngelo és LaMelo profinak áll, céljuk, hogy Európában vagy Ázsiában játsszanak, és így kerüljenek közelebb az NBA-hez.

– A két magasember, Jalen Hill és Cody Riley mikor játszhat újra?
– Még nekünk sem mondták el. Nem volt meghatározva, meddig tiltják el őket Kína után, szerintem az aktuális szezont kihagyják. Talán észbe kapnak, hogy itt nem lehet ilyen butaságokat csinálni.

– Elmúlt évadbeli csapattársai közül Ike Anigbogu, Lonzo Ball és T. J. Leaf már az NBA-ben pallérozódik. Tartja velük a kapcsolatot?
– Követem az NBA-s, sőt az Európában szereplő volt csapattársaim karrierjét is, néha beszélek velük, de eléggé be van táblázva az ő szezonjuk is, akárcsak az enyém.

– Kezdjük Lonzo Ball-lal!
– Nagy volt a felhajtás körülötte, és általános vélemény szerint nem teljesen tud felnőni hozzá. Én úgy látom, hogy teljesen rendben van, amit csinál. Semmi különlegeset nem mutat, a dobószázaléka nem az igazi, de sok más mutatóban magasan a vele egykorúak fölött teljesít – asszisztot ad, lepattanót szed, labdát szerez. Húszévesen a Los Angeles Lakerst irányítja, de ezt nem mindenki veszi észre, inkább az alapján ítélik meg, amiket előzetesen hallottak róla.

– Mi a helyzet a két Indiana Pacers-játékossal?
– Leaf kap rendesen játéklehetőséget, Anigbogut néha leküldik a D-ligába, de így is jut azért neki szerep.

– A UCLA-nek van együttműködési megállapodása valamelyik NBA-gárdával, vagy van olyan csapat, ahová nagyobb eséllyel kerülnek a játékosai?
– Ilyen megállapodás nincs, bár mivel Los Angelesben van az egyetem, a Lakers vagy a Clippers megfigyelői könnyebben látogathatják az edzéseket és a meccseket.

– Igaz lehet az az állítás, hogy közelebb van az NBA-hez, mint Hanga Ádám?
– Ő már elért valamit, amit én nem, a San Antonio Spurs draftolta. Nem mondanám, hogy több vagy kevesebb esélyem van nála az NBA-re, ezt nehéz megállapítani, viszont ha annyira leszek sikeres, mint Hanga Ádám, nagyon büszke lehetek majd magamra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik