Női kosár: edzett a Fegyvernekyre váró válogatott – képek

Vágólapra másolva!
2018.11.13. 21:27
Szenzációs fejlemény: bár Turner Yvonne játékát nem engedélyezte a nemzetközi szövetség, Fegyverneky Zsófia visszatér a női kosárlabda-válogatottba az Albánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Koncz György)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Koncz György)

Megvolt minden, ami egy nyilvános edzés általános velejárója: szakmai stáb, kerettagok, móka és kacagás, ám ezúttal minden szempár Székely Norbert szövetségi kapitányra szegeződött, az újságírók érdeklődve hallgatták mondandóját.

A székesfehérvári MKOSZ-csarnokban az utolsó két Európa-bajnoki selejtezőjére készülő magyar női válogatottba ugyanis szerdán visszatér Fegyverneky Zsófia és Goree Cyesha – az egyikhez kapcsolódó háttértörténet tette lehetővé, hogy a másik a csapat rendelkezésére állhasson.

Turner Yvonne-nak, a Sopron Basket amerikai hátvédjének ugyanis hiába van meg csaknem két éve a magyar állampolgársága, a nemzetközi szövetség (FIBA) nem engedélyezte, hogy a soron következő mérkőzéseken piros-fehér-zöldben játsszon. Miután ez biztossá vált, életbe lépett a vészforgatókönyv, s a válogatott korábbi emblematikus figurája, a 2017-es Európa-bajnokság óta csak a Sopronra összpontosító Fegyverneky az első hívó szóra elvállalta a fontos albániai összecsapást.

Mivel az összetartáson jelen van, ám nem játszhat Turner, így a honosított helye üresen maradt. Múlt pénteken ugyanis a török Botas e-mailben közölte, hogy magyar légiósa, Krivacsevics Tijana sérült, ezért lemondja a szereplést a válogatottban. A magasbedobó jó másfél hónapja már jelezte, hogy baj van a térdével, azonban az általa Magyarországra küldött MR-vizsgálati eredmény nem mutatott olyan jellegű sérülést, amely megakadályozná, hogy pályára lépjen. Ráadásul a Botasszal sorra játszotta a mérkőzéseket, legutóbb múlt szerdán 27 percet töltött parketten a Beroe elleni Európa-kupa-találkozón. Krivacsevics jelenleg Budapesten tartózkodik, hivatalosan a rehabilitációját végzi – kérdés, miért nem Székesfehérváron, hiszen Simon Zsófia begipszelt kézzel is társai között tölti az idejét…

Mindenesetre lépni kellett ebben a helyzetben, és innentől kezdve csak a legjobbakat vethetjük papírra az amerikai Goree Cyesháról, aki (egyébként Turnerhez hasonlóan) alaposan rácáfolt a nézetre, hogy a honosított játékosoknak nem fontos új hazájuk válogatottja: a selejtező korábbi szakaszaiban már csatába küldött magasembert eredetileg nem hívta be Székely Norbert, ám az új helyzetre tekintettel érdeklődött nála, vállalná-e mégis a szereplést, az olasz Reyer Veneziában szereplő Goree pedig egy percig sem habozott, a kapitány rendelkezésére áll Albániában és Oroszországban, betöltve a külföldi játékos pozícióját.

Székely albániai siker és oroszországi vereség esetén úgy számol, hogy a biztos kijutáshoz a két mérkőzés pontkülönbségének a mieink szempontjából plusz húszasnak kell lennie. A könnyebb feladat értelemszerűen Albánia alapos fölényes legyőzése, de miként közelít felé a csapat?

„Nálam mindig a védekezés stabilitása volt az első, ez így is marad – mutatott rá Székely Norbert. Ha egy az egyben meg tudjuk állítani az albánokat és abból labdákat szerzünk, lesznek a másik oldalon ziccerek és könnyű dobások: a saját játékunkat kell játszanunk. De ezek csak lózungok. Azzal kell együtt élnünk, hogy a kérdés nem a győzelem – mert nyerni kell –, hanem, hogy mennyivel. Ha ötvennel vezetünk, ötveneggyel kell nyerni, ha csak tízzel, akkor tizeneggyel! Az ötödik fordulóban feltehetően még nem dől el, hogy kijutunk-e az Európa-bajnokságra, ezért az albánok elleni meccset egyben kezeljük az oroszországival.”

Tehát ha Albániában harminc ponttal győznek lányaink, akkor Oroszországban legfeljebb tízzel kaphatnak ki, és így tovább – azonban Jekatyerinburgba sem feltett kézzel mennek, hiszen a csoportelsőség is kiharcolható.

Könnyen lehet, hogy a körülmények megengedőbbek lesznek a két összecsapás végkimenetelét illetően, de extrém esetben még ennél is nagyobb pozitív különbséget kell felmutatni a két meccs alapján.

A NŐI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Barnai Judit (PEAC-Pécs), Dubei Debóra, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett (mindhárom Sopron Basket), Gereben Lívia, Kiss Virág, Studer Ágnes (mindhárom Atomerőmű KSC Szekszárd), Goree Cyesha (Reyer Venezia, olasz), Hegedűs-Őri Györgyi (ZTE NKK), Katona Szidónia, Szabó Fanni (mindkettő Aluinvent DVTK Miskolc), Lelik Réka (NKE-Csata), Nagy Dóra, Raksányi Krisztina, Török Ágnes, Varga Zsófia (mind CMB Cargo-Uni Győr)

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, NŐK
C-CSOPORT
5. FORDULÓ
November 17., szombat

17.00: Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Litvánia–Oroszország
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
November 21., szerda

15.00: Oroszország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
17.30: Litvánia–Albánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik