Női kosárlabda Euroliga: nem követik a soproni modellt

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2021.04.14. 21:26
null
Jó hír, hogy Jelena Brooks is részt vehetett a soproni csapat edzésén (Fotó: Tumbász Hédi)
Szerdán megérkezett Isztambulba a Sopron Basket csapata, amelyre pénteken vár az elitsorozat elődöntője abban a városban, amelynek párhuzamosan tenisz WTA-torna rendezésével is meg kell birkóznia.

 

Nyugodtan leírhatjuk: az eddig három ízben megrendezett soproni női Euroliga-buborék nemzetközi szinten mértékadónak tekinthető. A leghűségesebb városban a résztvevő csapatok az összes kísérőt beleszámítva ugyanabban a szállodában laktak, ahogy a kiszolgáló személyzet is. Isztambulban, az elitsorozat final fourjával kapcsolatban is elmondható, hogy a négy résztvevő, vagyis a házigazda Fenerbahce, a spanyol Perfumerías Avenida, az orosz UGMK Jekatyerinburg és a Sopron Basket azonos hotelben lakik, ám a több isztambuli Hilton egyikében a buborékelv csak részben érvényesül. Arról egyelőre nincsenek pontos információink, hogy a szálloda dolgozói is beköltöztek-e erre a néhány napra, az viszont biztos, hogy a 26 emeletes, ötcsillagos monstrumba más is foglalhatott szobát, sőt, gyakorlatilag telt házzal üzemel. Igaz, a klubokat egy mellékszárnyba helyezték, miután átsétáltak a főbejáraton, s ennek a résznek a harmadik emeletén csekkoltak be a hotelbe, majd a legtöbben a hatodik emeleten lettek elszállásolva a soproniak közül, vagyis el vannak szeparálva.

A szerdai ebédet a Fenerbahce együttesével párhuzamosan költötte el Gáspár Dávid és csapata, amiben az volt érdekes, hogy az érintettek nem maguk szedték az ételt, amit akartak, hanem közvetítő pincéreket iktattak be, ami alaposan megnövelte a kontaktusok számát. Jegyezzük meg ugyanakkor a törökök védelmében, hogy a selejtezőkkel éppen a hétvégén kezdődik az isztambuli WTA-tenisztorna is (amelyre szerda reggel Gálfi Dalma éppen e sorok írójával azonos géppel utazott Budapestről, pontosabban a totálisan kihalt Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről), amellyel összefüggésben szintén jelentős és nívós szállodai lefedettséget kell biztosítania a városnak.

A Magyar Kupa-idei győztese Bécsből repült a török metropoliszba, helyi idő szerint 18 órától (ami Magyarországon 17) már edzett is egyet, s bár kissé nehézkesen kerítettek vizet a szervezők, és a lámpák teljes körű felkapcsolása sem ment könnyen a Volkswagen Arenában, végül minden megoldódott. Jó hír, hogy Jelena Brooks is részt vehetett a foglalkozáson, a szerb klasszis arcberendezését az amerikai Keyona Hayes (Aluinvent DVTK Miskolc) rendezte át másfél hete a magyar bajnoki elődöntő második felvonásán, négy fogát veszítette el a magasbedobó, elmozdult az állkapcsa is, ennek következtében a múlt héten nem tudott edzeni, ám a jelek szerint jobban van.

Apropó, a soproniak népszerű és nélkülözhetetlen Jecája bekerült az Euroliga aktuális évadának második legerősebb ötösébe, miközben az elsőben Gabby Williams, a csapat nagyszerű bedobója kapott helyet, aki ráadásként a legjobb védőjátékos díját is bezsebelte.

Érdekesség, és talán felpaprikázza kissé a mieinket, hogy az Euroliga hivatalos oldalán a három megkérdezett szakértő, vagyis a Lyont erősítő, ám a Sopron elleni negyeddöntőt kihagyó Alysha Clark; a tapasztalt szlovák edző, Maros Kovácik és a neves szakíró, Paul Nilsen egyaránt a magyar fél pénteki elődöntős ellenfelét, a spanyol Perfumerías Avenida Salamancát, vagyis Roberto Íniguez eddig veretlen tanítványait várja a döntőbe – természetesen az orosz Jekatyerinburg ellenében. Hamarosan kiderül, sikerül-e rácáfolni ezekre a tippekre, annyi szent, igazi vérre menő presztízscsatát láthatunk majd, amelyen története második Euroliga-döntőjébe juthatna be a Sopron Basket.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
ELŐDÖNTŐ
Április 16., péntek
16.00:
Fenerbahce (török)–Jekatyerinburg (orosz)
20.00: Sopron Basket–Salamanca (spanyol)

HELYOSZTÓK
Április 18., vasárnap
14.00:
bronzmérkőzés
18.00: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik