Női kosárlabda: csapatot hirdetett a bajnoki bronzérmes Győr

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.07.30. 08:02
null
Beatrice Mompremier a következő idényben is sok kellemetlen percet okozhat a Győr riválisainak, így Krnjics Szarának (jobbra) és a szekszárdi együttesnek is (Fotó: Földi Imre)
Szlovák válogatott magasemberrel és a WNBA egyik legnagyobb ígéretével bővült a következő idényben is érmekre hajtó Rába-parti együttes kerete.

 

A szokásosnál kicsit később, de bejelentette keretét a következő bajnoki évadra a női élvonalban szereplő Uni Győr Mély-Út. A Rába-parti klub, amely az előző idényben bajnoki bronzérmes lett, tavaly hároméves programot hirdetett meg, ami azzal kezdődött, hogy Iványi Dalma lett a vezetőedző, s fiatal magyar játékosok érkeztek a csapathoz. A koncepcióváltás nem ment zökkenőmentesen, de szépen formálódott az évad során csak három légióssal dolgozó együttes, amely az alapszakaszban kétszer legyőzte a későbbi ezüstérmes Szekszárdot, egyszer megszorította az ismét bajnoki címet szerző Sopront, s noha az eldöntőben alulmaradt a tolnaiakkal szemben, a bronzcsatában magabiztosan verte meg kétszer a Miskolcot. Fűzy András, a klub elnöke csütörtökön beszámolt arról, milyen is lesz az új csapat.

„Irányítóposzton kényszerből változtattunk, mert az amerikai Brianna Kiesel befejezte karrierjét      - vágott bele Fűzy. – Így a helyére légióst, honfitársát, Aarion McDonaldot szerződtettük. Ő jelenleg a WNBA-ben szereplő Atlanta Dream tagja, újonc, s a drafton az első kör harmadikjaként választották ki. Az egyetemi bajnokságban is döntőt játszott, az elmúlt két idényben az egyetemi kosárlabdázás egyik legnagyobb csillagává nőtte ki magát, kétszer volt az év védője. Sokrétű játékos, ha kell, irányít, ha kell, dob, nagy tehetség. Régóta figyeltük, örülünk, hogy nálunk kezdi meg európai pályafutását. A másik új légiósunk a szlovák Szabina Oroszová, aki a magyar válogatott játékosainak már sok borsot tört az orra alá. Jelentős európai tapasztalattal rendelkezik, beszél magyarul, és kimagasló teljesítményre képes négyes és ötös poszton is.”

Tulajdonképpen ezzel vége is a meglepetéseknek, több új játékosa egyelőre nem lesz az együttesnek. Egyelőre, merthogy az elnök elárulta, néhány héten belül még egy külföldi, várhatóan magasember érkezését is bejelentik. A legfontosabb hír azonban talán az, hogy az előző idényben kiemelkedően játszó amerikai centert, a 193 centis Beatrice Mompremiert sikerült megtartani.

„Mompremier iránt jelentős érdeklődést mutattak az európai élklubok már évad közben is   – folytatta Fűzy. – Nálunk húzóember volt, megadta a csapatnak a stabilitást a palánkok alatt, s eközben a támadójátékban is főszerepet vállalt, hiszen gyors, mozgékony center. Hosszas tárgyalások után mégis sikerült megegyezni vele, s hisszük, továbbra is kulcsember lesz.”

Egyes posztra visszatért a csapathoz szülés után Nagy Dóra, aki korábban több évig játszott a zöld-fehéreknél, míg a szintén irányítóposzton bevethető U19-es válogatott Rozmán Lilla is a felnőttkeret tagja lesz. Az előző évi keretből mezőnyben Dombai Réka és Weninger Virág is marad, ahogyan Dubei Debóra, a csapatkapitány Török Ágnes, Varga Zsófia és Révész Boróka is, míg a fiatalok közül Milkovics Réka és Baffy Fanni is a nagycsapattal dolgozik a jövőben.

Fűzy hozzátette, a következő évadban is éremért szeretnének küzdeni, de a hangsúly a csapatépítésen lesz, s egyelőre nem akarnak ennél konkrétabb célról beszélni. Az viszont biztos, hogy a nemzetközi porondon előrébb lépnének – az előző idényben a Győrben megrendezett Európa-kupa-csoportkörből nem sikerült továbbjutnia az együttesnek, amelynek a felkészülése augusztus közepén kezdődik otthon, majd ezt követően több mérkőzést is játszik külföldön, s persze a hagyományos Sopron elleni emlékmérkőzés sem marad el szeptember 10-én.

GYŐR 2021–2022
Érkezett: Aarion McDonald (amerikai; Atlanta Dream, amerikai), Nagy Dóra (szülés után vissza), Szabina Oroszová (szlovák; Sesto, olasz)
Távozott: Barnai Judit (BEAC), Keita Aya (San Francisco University, amerikai), Brianna Kiesel (amerikai, visszavonult), Kadri-Ann Lass (észt; Bembibre, spanyol), Mansaré Manty (?)
Edző: Iványi Dalma
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik