Női kosár NB I: folytatódik a Sopron–Szekszárd szópárbaj

Vágólapra másolva!
2018.05.02. 10:45
null
Roberto Íniguez nem csak a pályán állt bele a csatába a Szekszárd ellen (Fotó: Dömötör Csaba)
Bírózás, közlemények, „állatozás”, reagálás közleményben és szövetségi feljelentés – a női bajnokság 2018-as döntőjében eddig mintha a kosárlabda másodlagos lenne. A 2–0-ra vezető Sopron Basket (a harmadik meccset csütörtökön Szekszárdon játsszák) és az Atomerőmű KSC párharca persze érzelmileg túlfűtöttnek ígérkezett – az előzmények miatt.

 

Tavaly a döntő első meccse után a soproniak tettek panaszt a szekszárdi körülményekre, majd idén a kupadöntőt a tolnai csapat éppen a Sopron otthonában nyerte meg a házigazda ellen, ami gyomrosként hatott az Euroliga négyes döntőjére készülő, ott ezüstérmet szerző csapatnak.

A bajnoki finálé első felvonása – amelyet ragyogó védekezéssel a Sopron megnyert Szekszárdon – után Djokics Zseljko, a hazaiak edzője kikelt a bíráskodás ellen, mondván, nem kapták meg az alapszakaszgyőztesnek járó tiszteletet. A Sopron honlapján egy nappal később Roberto Íniguezzel készítettek interjút, amelyben a spanyol edző durva szavakkal illette a szekszárdiakat, egyben az egész bajnokságot.

A videó aztán nemcsak a tartalma miatt váltott ki felháborodást a szekszárdiakból, hanem azért is, mert valahogy Theodoreán Alexandrához is eljutott üzenetként a második meccs napján. Ezt Djokics pszichoterrornak nevezte, ám a cáfoló soproniak közleményéből egyértelműen kiderült, hogy a csapatkapitány nem a Sopron hivatalos közösségi oldaláról kapta a videót – ezt el is ismerte a Szekszárd, és erre vonatkozóan visszakozott.

De a spanyol edző által elmondottakkal kapcsolatban nem, ezért a honi szövetségnél feljelentést tett.

„A spanyol szakember a KSC-re rendkívül sértő és megengedhetetlen hangnemű nyilatkozatot tett. Visszautasítjuk, hogy a szekszárdi lányok pályán nyújtott teljesítményét »ronda«, »mocskos«, »birkózás«, »verekedés« kifejezésekkel minősítse, továbbá hogy »kinyírtuk« a játékvezetőket. Klubunk játékosai és dolgozói védelmében elfogadhatatlannak és becsületsértőnek tartjuk, hogy Íniguez edző közvetve »állatoknak« tituláljon minket. Mivel a tavalyi döntő kapcsán a soproniak ugyanúgy az első mérkőzést követően időzítettek ellenünk irányuló edzői nyilatkozatot, azzal a feltételezéssel kell élnünk, hogy előre megtervezett lejárató kampány áldozatai lettünk. Nem értjük, miért csinálják ezt velünk, de bármi is volt a cél, úgy gondoljuk, hogy ez méltatlan volt egy bajnoki címvédő és Euroliga-ezüstérmes csapathoz, illetve a magyar kosárlabdázáshoz. A konkrét események mellett szeretnénk kitérni a spanyol tréner nyilatkozatának egyéb következményeire is. A trágár, uszító hangnemnek köszönhetően a Facebookon, illetve a női kosárlabdával foglalkozó honlapokon számos negatív hangvételű hozzászólás született a két klub szurkolótábora, illetve a magyar női kosárlabda követői között, ami véleményünk szerint feleslegesen nagy indulatokat generál és aláássa a sportág hazai pozitív megítélését” – íme, egy részlet a keddi közleményből.

Amely többek közt tartalmazza azt is, hogy kérik az első mérkőzés egyik játékvezetőjének eltiltását (Benczur Tamás, Cziffra Csaba és Ádám József vezetett), aki Íniguez előtt – állítása szerint – minősíthetetlenül gyengének (a tréner más szóval élt) nevezte a döntőt és minősíthetetlennek a nyomást, amelyet a szekszárdiak gyakoroltak a bírókra.

Sajnos alighanem folytatása következik.

A DÖNTŐ MENETRENDJE
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD (1.)–SOPRON BASKET (2.) A párharc állása: 0–2
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket 53–63
Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd
70–55
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket
05.03.
Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd
05.06. (ha szükséges)
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket
05.10. (ha szükséges)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik