Női kosár NB I: a Sopron a legesélyesebb, de…

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.10.01. 11:52
null
Márciusban Magyar Kupa-győzelemnek örülhetett Pécsen a Sopron Basket, amely teljes vértezetben, favoritként várja a pénteken rajtoló bajnoki évadot (Fotó: Dömötör Csaba)
A női kosárlabda élvonal pénteken kezdődő idénye előtt úgy fest, a Sopron és a Szekszárd a mezőny előtt jár – főleg előbbi, amellyel mindenkinek nehéz lesz tartani a lépést.

 

TUDNIVALÓK

    Az oda-vissza vágós, 22 fordulós alapszakasz mérkőzéseinek időpontjai egyelőre 2021. január kilencedikéig vannak meg, a továbbiak a nemzetközi kupasorozatokban szereplő csapatoktól s persze a koronavírus-járvány aktuális helyzetétől függnek. Az alapszakasz befejeztével a 9–12. helyezett csapatok az összes addigi eredményük továbbvitelével körmérkőzéses rendszerben játszanak oda-vissza vágós alapon, az utolsó kiesik az NB I-ből. Az első nyolc helyen végző együttes a rájátszásba jut, a negyeddöntőben az 1–8., a 2–7., a 3–6. és a 4–5. helyezett kerül párba. A negyeddöntő, az elődöntő, a 3. és az 5–8. helyért zajló párharcok az egyik fél második, a döntő az egyik fél harmadik győzelméig tart. A Magyar Kupa nyolcas döntőjének időpontjáról nincs információ, a végleges versenynaptár kialakítása után jelölik ki. A bajnoki rájátszás és a finálé dátumai szintén nem ismertek még. Az élvonal mérkőzéseit az M4 Sport csatorna tűzheti műsorára.

Talán nem vállalunk nagy kockázatot, ha papírra vetjük: ha a koronavírus-járvány nem teszi lehetetlenné a 2019–2020-as női kosárlabda-bajnokság befejezését, a Sopron Basket sorozatban hatodszor is győzött volna. Egy héttel az élet szinte teljes leállítása előtt Pécsen még megrendezték a Magyar Kupa nyolcas döntőjét, amelynek fináléját a remekül védekező soproniak 54–42-re megnyerték a 2018-as győztes Atomerőmű KSC Szekszárd ellen. Nos, nagy meglepetést jelentene, ha nem ugyanez lenne a párosítás az NB I 2021 tavaszán esedékes döntőjében.

A Djokics Zseljko irányította tolnaiak masszívabbak lettek, minőségi magyar és külföldi válogatott játékosok érkeztek hozzájuk, és sikerült megtartaniuk a 2017 óta náluk pattogtató amerikai magasbedobót, a WNBA-ben is szereplő Erica McCallt (a visszatérő Gereben Líviáról keretes írásunkban olvashatnak). Ennek ellenére reális esélyük csak akkor lehet letaszítani a trónról a Sopront, ha a leghűségesebb város csapatából huzamosabb időre kidől egy, de inkább két meghatározó légiós. Gáspár Dávid együttese három tengerentúlit foglalkoztat, Briann January a csapatnál maradt, érkezett mellé a profiként újonc Megan Walker és Gabby Williams, aki hatalmas dobás lehet. A keret tagja még a két szerb kiválóság, Jelena Brooks és Tina Krajisnik, a magyarok közül hozzájuk rendelhetjük az elnyűhetetlen Fegyverneky Zsófiát és az egyre stabilabb Határ Bernadettet – veretes névsor, de azt mindenki tudja, nem a nevek nyerik a trófeákat, szóval a pályán is tenni kell a sikerekért.

Az üldözőboly tisztes távolságból követi a fenti kettőst. A négy közé jutásra a legnagyobb eséllyel a meggyengülő, pontosabban átalakuló és fiatalodó, az Euroliga selejtezőjében próbálkozó Aluinvent DVTK Miskolc mellett talán az Uni Győr Mély-Út pályázik. A DVTK-nál Cziczás Lászlót az ifjú Földi Attila váltotta, egyelőre csak két légióst szerződtetett a klub, igaz, Chanel Mokango és Kristine Vitola is kiváló játékos, mellettük többek közt Kiss Angelika, Medgyessy Dóra és Pusztai Petra is bevethető. A Győr három külföldivel vág nelki az évadnak, a magyar mag ugyanakkor nagyon erős lesz, senki sem mehet majd biztosra a kisalföldiek ellen.

Hibátlan pedigréjű légiósok szerepelnek a VBW CEKK Ceglédnél, az edzőről nem is beszélve, biztosan a négy közé vágyik a sárga-kék csapat. Hogy mire mehet a Ludovika-FCSM Csata és a TFSE-MTK, nagy talány. Az előző idényt figyelembe véve nagyon sokra is vihetik mindketten, igaz, a meglepetés ereje már nem lesz a budapestiek oldalán, ám így is bízhatnak ifjú edzőikben, Tur­sics Krisztiánban és Magyar Biankában. A TF ráadásul Alisia Jenkins megtartásával lehet, hogy megalapozta jövőbeni sikereit.

A PEAC-Pécs a megszokottnál kicsivel gyengébbnek tűnik, de hazai pályán, ahogy eddig, ezután is veszélyes lehet a legjobbakra. A Vasas Akadémia és a PINKK-Pécsi 424 talán az utolsó, vagyis a nyolcadik playoffhelyért küzdhet, míg az ELTE BEAC Újbuda és a ZTE NKK a kiesés elkerüléséért. A zalaiak esetében az is egyfajta csodával ér fel, hogy egyáltalán el tudnak indulni az élvonalban, a keretben sok olyan játékos van, akinek a magyar első osztály túlzottan magas szintet jelenthet.

Zárszóként nem is kívánhatunk mást, mint zökkenőmentes idényt – amelyet a honi szövetség, s nem a koronavírus-járvány rendez.

A LEGUTÓBBI TÍZ IDÉNY BAJNOKA
2010–2011:
Sopron
2011–2012: Győr
2012–2013: Sopron
2013–2014: PINKK-Pécsi 424
2014–2015: Sopron
2015–2016: Sopron
2016–2017: Sopron
2017–2018: Sopron
2018–2019: Sopron
2019–2020: nem hirdettek bajnokot

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
Döntős:
Sopron, Szekszárd
A 3. helyért: DVTK, Győr
5–8. hely: Cegléd, Csata, TFSE, PEAC
9–10. hely: Vasas, PINKK
11–12. hely: BEAC, ZTE

NŐI KOSÁRLABDA NB I
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Péntek
19.15:
PINKK-Pécsi 424–Vasas Akadémia
Szombat
16.00: ELTE BEAC Újbuda–Aluinvent DVTK
18.00: Atomerőmű KSC Szekszárd–PEAC-Pécs
18.00: Ludovika-FCSM Csata–Sopron Basket
18.00: VBW CEKK Cegléd–ZTE Női Kosárlabda Klub
Vasárnap
17.00: Uni Győr MÉLY-ÚT–TFSE-MTK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik