Női kosár: Messze nem ideális a helyzet – Székely Norbert

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.10.14. 11:26
null
A magyar válogatott november nyolcadikán vagy tizedikén költözik be az amszterdami buborékba (Fotó: Török Attila)
Női kosárlabda-válogatottunk ismét idegenben játszik Eb-selejtezőt Hollandiával, Székely Norbert nagyjából tudja, kik kapnak számottevő játékpercet a mérkőzésen.

 

Nem meglepő módon a buborékrendszer elérte a kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőket is. A férfiak Ljubljanában játszanak két mérkőzést, az egyiket a házigazda Szlovénia (november 30.), a másikat Ausztria (november 27.) ellen. A nők csupán egy november 14-én esedékes találkozóra utaznak el Amszterdamba, ami abból a szempontból igen kellemetlen, hogy éppen a vendéglátó hollandokkal csapnak össze, akiktől tavaly már kikaptak egyszer ugyanott...

„Messze nem ideális a helyzet, hiszen ismét idegenben kell játszanunk azzal a csapattal, amely valószínűleg a legnagyobb riválisunk a csoportban az Európa-bajnoki kvalifikációért – mondta Székely Norbert, a női válogatott szövetségi kapitánya.  – Az viszont biztos, hogy nekünk ezt csak egy pillanatig szabad »felvenni«, onnantól kezdve azzal kell törődnünk, hogyan lehet a helyzetet a lehető legjobban megoldani s megnyerni a mérkőzést.”

Külön érdekesség, hogy – jelenlegi tudásunk szerint – a második holland–magyar összecsapást az egymás elleni eredmények és a mi szempontunkból hazai mérkőzésként kell kezelni, tehát ha a 66–56-os vereség után tízpontos különbségnél kevesebbel nyer csapatunk (tételezzük fel, hogy győz), akkor a két fél azonos mérlege esetén a magyar válogatott soroltatik hátrébb.

„Ebben a tekintetben is elég nevetségesnek tűnik ez az állapot, amely a hármas csoportban jelentős versenyhátrányt jelent, ám ehhez kell alkalmazkodnunk – folytatta Székely.  – Az elmúlt hetekben mindenkinek hangoztattam, az aktuális idény mindenkit, játékost, edzőt, sportvezetőt igénybe vesz, tehát mi is a flexibilitást állítjuk a középpontba, s együtt élünk a történtekkel. A pontos menetrendet egyelőre nem ismerjük. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége levelez a nemzetközi szövetséggel, hogy mikor kell ott lennünk Amszterdamban. Több variáció van, az egyik szerint már november nyolcadikán, a másik szerint csak tizedikén költözünk be a buborékba – ennél egy héttel korábbra kell összehívnom a játékosokat.”

A FIBA-nak leadott 24-es keretet október végéig lehet módosítani, a névsorban alapvetően az elmúlt egy-két évben bejáratott neveket találhatjuk, Székely Norbert ugyanakkor több fiatalt is meghívott. Köztük van Dombai Réka és Kiss Angelika mellett Dúl Panka, Bernáth Réka, Tóth Orsolya és az Atomerőmű KSC Szekszárdban leukémiája után már NB I-es mérkőzést is játszó Gereben Lívia – a szakember hozzátette, a novemberi „ablak” még nem feltétlenül az ő idejük, de bármi előfordulhat. Amit a nemzeti csapatnál számításba vett kosarasokról tapasztalt Székely az NB I eddigi fordulóiban, kielégítő volt, de nem állítja, hogy jó, pláne tökéletes.

„Tavaly novemberben és a nyáron sokkal tisztább lett a kép – így Székely Norbert. – Nagyjából nyolcvan százalékban már összeállt a fejemben, hogy kik alkotják a tizenkettes keretet, sőt hasonló arányban azt is tudni vélem, kik kapnak számottevő játékpercet. Lesz egy kis változás, de az alapot a legutóbbi két selejtező és a székesfehérvári összetartás már megadta, nem várható nagy meglepetés.”

TOTÁLIS HÁBORÚ

Ivkovics Sztojan, a férfiválogatott szövetségi kapitánya:
„Totális háborút hirdettem alattomos ellenségünk, a koronavírus ellen, most mobilizálom hozzá a háborús veteránokat. Az Európa-bajnoki selejtezőre kijelölendő huszonnégyes keretben benne lesz majdnem minden rutinos játékos, aki ismeri a rendszerünket, és biztos vagyok benne, igent mondanak a meghívásra, hiszen nagy a tét. Most úgy látom, nem tudnak velünk tartani a légiósok, bár Allen Rosco hazahozatalát megpróbálja elintézni Plézer Gábor technikai vezető. November tizenötödikén találkozunk Kecskeméten, egy hetet töltünk az ottani buborékunkban, a második koronavírustesztet az utolsó pillanatra időzítjük, majd huszonharmadikán érkezünk meg Szlovéniába. Tizenhat ember utazik, de mindenkinek készen kell állnia, sohasem lehet tudni...”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik