Női kosár: idén is játékkal emlékeztek meg a buszbalesetről

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.09.10. 21:54
A Sopron Basket nyerte meg a hagyományos Fűzy Ákos–Tapodi Péter-emlékmérkőzést, amelyet megelőzően többeket is díjaztak.
A Sopron Basket nyerte a hagyományos emlékmérkőzést (Fotó: Dömötör Csaba) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A Sopron Basket nyerte a hagyományos emlékmérkőzést (Fotó: Dömötör Csaba) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Az idő repül, a fájdalom ugyanakkor nem enyhül. Nyolc éve már, hogy Vitnyéd és Kapuvár között súlyos buszbalesetet szenvedett a győri női kosárlabda-csapat, amelyben életét vesztette az együttes akkori vezetőedzője, Fűzy Ákos, és Tapodi Péter klubigazgató – a fiatal szerb játékos, Natasa Kovacsevics bal lábát térd alatt amputálni kellett (róla keretes írásunkban olvashatnak bővebben). Viszont hogy ne csak a gyász és a szomorúság legyen a téma, hanem az életigenlés is, az Uni Győr Mély-Út csapatának kispadjánál pénteken is ott serénykedett Burdi Szabolcs gyúró, aki a szerencsétlenség után súlyos állapotban került a szombathelyi kórház intenzív osztályára. A hagyományos Győr–Sopron Basket emlékmérkőzés előtt átadták a „Győri női kosárlabdáért”-emlékérmeket, amelyeket Dagmar Imbergerová, a győri klub korábbi játékosa, a Széchenyi Kosárlabda Akadémia technikai vezetője; Szöllősi Zoltánné, a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola intézményvezetője, és az SZKA egyik edzője, Piszker Tibor kapott meg. A Fűzy Ákos-Tapodi Péter-emlékdíj birtokosa, egyben az év utánpótlás-játékosa Dombai Réka lett, míg a legjobb utánpótlásedző Marosvölgyi Anita. A szokásos „belépődíjat”, vagyis a labdákat, amelyeket egy győri óvoda kap majd meg, ezúttal le kellett adniuk a bejáratnál a nézőknek, nem dobhatták be a pályára a koronavírus veszélyei miatt.

Dokumentumfilm Natasa Kovacsevicsről
A 2013-as buszbaleset következményeként amputáláson áteső, még mindig csak 27 éves Natasa Kovacsevics életéről dokumentumfilmet készítettek, a díszvetítés kedden telt ház előtt zajlott egy belgrádi színházban. Az eseményen részt vett Fűzy András, a győri klub elnöke is, akit a legszűkebb körű fogadásra is meginvitáltak a szervezők. A sportvezető elmondta, hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy meghívást kapott a rendezvényre, és a film is nagyon tetszett neki. Kovacsevics manapság a nemzetközi szövetség, a FIBA nagykövete, emellett alapítványt is működtet Szerbiában, s ami a legfontosabb: elképesztően életvidám.

A találkozó első pontját a győriek új szlovák igazolása, Sabína Oroszová szerezte, aki egyik büntetőjét értékesítette a kettőből. Aztán hat nullára is elhúzott a házigazda, kis időbe tellett, hogy magára találjon a bajnoki címvédő. Nyilvánvalóan mindkét fél foghíjas volt, a Győrnél a két amerikai légiós, Aari McDonald és Beatrice Mompremier mellett a könyöksérüléssel bajlódó magyar válogatott játékos, Török Ágnes is hiányzott. A Sopron ugyancsak nélkülözte tengerentúli játékosait, Briann January még javában WNBA-zik, Napheesa Collier csak decemberben érkezik, és egyelőre a francia-amerikai Gabby Williams sem állhatott Gáspár Dávid edző rendelkezésére – hasonlóan a bokaműtétje után lábadozó Határ Bernadetthez, a lábsérüléssel bajlódó Jelena Brookshoz, és Fegyverneky Zsófiához.

Az első negyedben érdemi védekezést nem, közepes kosárzuhatagot ugyanakkor láthatott a kilátogató 2-300 néző – kétpontos győri vezetést regisztrálhattunk. A nagyszünetre ez egyre csökkent, a házigazdánál a válogatott bedobó, a korábbi soproni Dubei Debóra fogott ki egészen kivételes napot (illetve félidőt), húsz perc után 17 pontnál járt.

Noha a harmadik negyedben néhány percre átvette az irányítást a látogató, a periódus végére ismét a Győrnél volt az előny. A záró negyedben aztán hamarjában fordított a Sopron Basket, s 15–0-s szériájával már öt perc után biztossá tette a sikerét. Ez annak tükrében, hogy rengeteg kulcsembere hiányzott, megsüvegelendő produkció.

Fűzy Ákos-Tapodi Péter-emlékmérkőzés, nők. Uni Győr Mély-Út–Sopron Basket 67–80 (22–20, 19–20, 20–18, 6–22). Legjobb dobók: Dubei 17/9, Oroszová 17/3, ill. Varga A. 23/9, Gaye 20

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik