Női kosár: hétpontos győzelem a románok ellen Aradon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.19. 20:20
null
Vajda Anna a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt (Fotó: Grnák László)
A magyar női kosárlabda-válogatott felkészülési mérkőzésen 69–62-re legyőzte Romániát Aradon.

 

Laklóth Anna, a győriek magasbedobója kétségtelenül átszellemülve és óriási átéléssel énekelte a Fiúk ölébe lányok című Tankcsapda-örökbecsűt a Románia elleni meccs helyszíne felé tartó csapatbuszon – meg is kapta a tapsot, és egyesek szerint az X-faktorban is elindulhatna –, ám nemsokára az aradi Sala Victoria Sportcsarnokban már senkinek sem kellett a mellette helyet foglaló ölébe ülnie, ugyanis messze nem telt meg az 1800 férőhelyes létesítmény. A román és a magyar női kosárlabda-válogatott csütörtöki, sorozatban immár harmadik felkészülési összecsapásra így is sokan kilátogattak, ami talán annak is betudható, hogy a helyi hírek szerint a 2015-ös magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokság társrendezőjének szövetségében kissé mostohagyerekként kezelik a női szakágat, így aztán duplán munkál a bizonyítási vágy minden érintettben.

A kezdeti bizonytalankodás (0–5) után egyértelműen a mieink irányították a játékot, és magabiztosan vezettek az első negyed után, de a lepattanókkal már ekkor meggyűlt a bajuk. Aztán a második negyedben irgalmatlanul keményen, néha már durván kezdtek védekezni a hazaiak, fel is jöttek három pontra, de csak kisebb zavart sikerült okozniuk: a magyar együttes fegyelmezett maradt néhány elszenvedett könyökös után is. Vajda Anna nem csak a triplákat szórta, a gólpasszokkal sem fukarkodott (végül hattal zárt), rendkívül hasznosan kosarazott. Ám a 18. percben minden igyekezete ellenére ismét a hazaiak jártak előrébb az inkább küzdelmes, mint színvonalas meccsen (25–24).

A félidőben megtudtuk, pályára lép Claudia Pop is, aki ecuadori bajnok lett a Santa Maria csapatával, ám a csinos bedobó csak faultjaival hívta fel magára a figyelmet a nagyszünet után, így öt ponttal elléptek a magyarok (25–30). Sok földharc jellemezte a folytatást, a játék küzdő jellege dominált, és ez inkább a birkózásban jeleskedő hazaiaknak kedvezett, akik a 26. percben ismét fordítani tudtak. Farkas Sándor szövetségi kapitány kupaktanácsra hívta lányait, visszaküldte a pályára Honti Katát és Vajdát, s a két rutinos játékos klasszis megmozdulásai révén most a magyarok tudtak fordítani.

Noha az utolsó játékrész elején ismét kilenc ponttal meglépett a vendégcsapat, Farkas egyre hevesebben reklamált az egyre erősebben lejtő hazai pálya miatt. Igaz ami igaz, a román bírók elég elnézőek voltak a hazaiak lépéshibáit illetően is, és hat perccel a vége előtt már tízzel több személyi hibát fújtak a magyarokra.

A nyolcadik csereként kitűnően beszálló Bálint Réka triplája és Horti Dóra kettő plusz egyes kombinációja ismét lélegzethez juttatta a mieinket, akik a végén higgadtan értékesítették a büntetőket, és 69–62-es győzelmükkel 2–1-re vezetnek a minipárharcban, amely a péntek délelőtti meccsel zárul.

NŐI KOSÁRLABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 62–69
(10–15, 15–13, 15–17, 22–24)
Arad, 300 néző. V: Faur, Istvan, Trofim (románok)
ROMÁNIA: PARAU 15/3, MARGINEAN 12/6, Orosz, Stoiedin 6, Pavel 10. Csere: Craciun 5, Cursaru, Bigica 7, Stoenescu, Cutas, Pop, Sipos 7, Ursu. Szövetségi kapitány: Florin Nini
MAGYARORSZÁG: HONTI 12, Laklóth 4, Sarok 2, VAJDA 14/6, HORTI 11. Csere: Őri 7/3, Czank, Varga Zsó. 4, Rasheed, Zele 1, Mansaré, Simon 5/3, BÁLINT 9/3. Szövetségi kapitány: Farkas Sándor
Az eredmény alakulása: 2. perc: 5–0. 5. p.: 6–10. 9. p.: 9–16. 14. p.: 17–20. 18. p.: 25–24. 22. p.: 25–30. 26. p.: 38–37. 29. p.: 38–43. 33. p.: 41–49. 35. p.: 49–51. 37. p.: 49–59. 40. p.: 58–63.
MESTERMÉRLEG
Florin Nini:
– Ezen a mérkőzésen nem játszottunk jól, és a lányok fejben nem voltak tiszták. Sok dobást rontottunk és rengeteg védekezési hibát követtünk el.
Farkas Sándor: – A felkészülésünk ötödik hetének végén vagyunk, ezt a mérkőzést jelöltük meg annak, mintha most lenne az Európa-bajnokság, és ezen a találkozón múlna a továbbjutásunk. Gratulálok a lányoknak, mert nem nyomta agyon őket ez a mesterséges teher.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik