Női kosár Euroliga: hat év munkája érett be Szekszárdon

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.09.24. 09:00
null
Az szekszárdi csapat csütörtökön, kora este ért haza, a sportcsarnok előtt lelkes szurkolók köszöntötték a történelmet író küldöttséget (Fotó: Tolnai Népújság/Mártonfai Dénes)
A fennállása során először a női Euroliga csoportkörébe jutó Szekszárdnál tudják, az elitligában rájuk váró idényüket elsősorban a tapasztalatszerzés jellemzi.

Miközben Djokics Zseljko az egyik televíziónak nyilatkozott, Goree Cyesha vezetésével néhány szekszárdi játékos több liter ásványvizet locsolt a vezetőedző fejére, nyakába, öltönyére. Néhány méterrel odébb többen sírva ölelkeztek a sepsiszentgyörgyi aréna parkettjén, Szabó Gergő ügyvezető ököllel a levegőbe csapott, nővére, Szabó Noémi sportigazgató pedig boldogságában zokogott. Az Atomerőmű KSC Szekszárd női kosárlabdacsapata – amely kedden a török Kayserit verte meg 80–70-re – szerda este drámai mérkőzésen, hosszabbítást követően 63–56-ra győzött a rendező Sepsiszentgyörgy ellen, így megnyerte az Euroliga-selejtező A-csoportját, aminek köszönhetően először jutott be a sorozat csoportkörébe.

Nikolina Milics, a Szekszárd magasbedobója

Én megmondtam!”

A Sió-kupa sajtótájékoztatóján megjósolta, ez a csapat elég jó ahhoz, hogy bejusson az Euroligába.

Igen, noha akkor még csak néhány napja voltam Szekszárdon, éreztem, a klub valamennyi játékosa, alkalmazottja, vezetője kellően motivált ahhoz, hogy sikerrel vívjuk meg a selejtezőt. No és persze azt is láttam, a csapatnak megvan a kosárlabdatudása, ami a győzelmekhez kell. Szóval igen, én megmondtam!
Kívülről úgy tűnt, egyik meccsen sem játszott igazán jól a csapat. Ön, hogy érezte?
Egyetértek, egészen biztos, hogy az ezen a két találkozón mutatottnál sokkal jobban tudunk kosárlabdázni. Ezzel tisztában vannak a csapattársaim is. Ugyanakkor a győzelmeket nem kell megmagyarázni, bejutottunk az Euroliga csoportkörébe, amivel ismét történelmet írt a klub. Ez a legfontosabb ebben a helyzetben. Biztató, hogy még ezzel a játékkal is kiharcoltuk a továbbjutást. A jövőben még jobban összecsiszolódunk, kijavítjuk a hibákat, és lesz tizennégy meccsünk arra, hogy bizonyítsuk, a legjobbak között a helyünk.
Ön is többször játszott az Euroligában, így tudja, milyen megterhelő tud lenni a sorozat a sok utazás miatt. Beszélt már erről azoknak, akik ezzel most szembesülnek először?

Beszélgettünk már a lányokkal ezekről, de nyilván a tapasztalat teljesen más. Ez a legmagasabb szint, itt ennek kell megfelelni. Igen, időnként roppant fárasztó tud lenni mentálisan és fizikailag a szerda-szombat ritmus, de ez már csak ilyen.

A 23 év átlagéletkorú, a minitornán dinamikusan, ám sok hibával támadó, ugyanakkor nagyszerűen védekező együttes nem kápráztatta el rajongóit, viszont annál nagyobb örömet szerzett nekik, hiszen harmadik nekifutásra (2017-ben a francia Montpellier, 2018-ban a Lille ellen veszített oda-vissza vágót a selejtezőben) már sikerült, amiről évek óta álmodtak játékosok, vezetők egyaránt.

„Boldogok vagyunk, újból történelmet írtunk, amiért az előző hat évben megdolgoztunk      – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó Gergő ügyvezető.   – Talán jobb is így, mintha elsőre sikerül, hiszen ami könnyen jön, könnyen megy. Ez a siker nem jött könnyen, reméljük, nem is megy el egykönnyen... Én is köszönöm mindenkinek, aki az előző hat évben – amióta Djokics Zseljko a vezetőedzőnk   –      velünk dolgozott, és így vagy úgy, de részese lett ennek a nagyszerű eredménynek. Kicsit ünnepeltünk, de már azon dolgozunk, hogy megfeleljünk az új kihívásoknak. Izgalmas, új, egyben ismeretlen időszak kezdődik el, Európa legjobb csapataival játszunk hétről hétre, ami nagyon megterhelő lesz, viszont fiatal csapatunknak mérhetetlen tapasztalatot ad, ami az idény második felében remélhetőleg kamatozik.”

A szállodában a lányok ünnepeltek, közben a lobbiban már „ment a szakmázás”, a 11 év után újra euroligás edző, Djokics Zseljko mielőbb össze akarta rakni és pontosítani a nemzetközi programot, amely október 6-án kezdődik Velencében. Szabó Noémi nem győzött válaszolni a közösségi médián és egyéb csatornákon keresztül özönlő és megszámlálhatatlan gratulációra, még a női válogatottat vezető Székely Norbert szövetségi kapitány is megnyilvánult (ritkán szokott), s azt írta az egyik közösségi oldalán, hogy „Ma mindenki szekszárdi, hajrá, magyar kosárlabda!”

Csütörtök este mintegy kilencórás út után begördült a konvoj a Keselyűsi úti Sportcsarnok elé, ahol több mint félszáz hazai szurkoló füstbombával és görögtűzzel köszöntötte a csapatot.

A selejtezőcsoport győzteseként az Euroliga csoportkörébe jutó KSC az A jelű nyolcasba került az orosz MBA Moszkva és UGMK Jekatyerinburg, a francia Lattes Montpellier, az olasz Umana Reyer Venezia, a lett TTT Riga, a cseh ZVVZ USK Praha és a spanyol Perfumerías Avenida Salamanca mellé.

Olasz öröm a másik trióban
A B-csoportban az első játéknapon a rendező Beretta Famila Schio 56–48-ra legyőzte a spanyol Valenciát (a találkozó egyik játékvezetője Praksch Péter volt), amely április 11-én Szekszárdon nyerte meg az Európa-kupát, így került be a selejtezőbe. Másnap 69–57-re győzött a francia Bourges ellen, így az olasz együttessel lett teljes a mezőny, vagyis a B jelű nyolcasban a Schio mellett az orosz Kurszk, a magyar bajnok Sopron Basket, a török Galatasaray és a Fenerbahce, a lengyel Gdynia, a francia Basket Landes és a spanyol Spar Girona játszik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik