Női kosár Euroliga: a Sopronnak saját kezében van a sorsa

Vágólapra másolva!
2023.02.03. 07:33
null
Jelena Brooks (balra) az első félidő rossz játékában látta a Spanyolországban elszenvedett soproni vereség okát (Fotó: FIBA)
Hat csapat vív óriási harcot a női kosárlabda Euroliga B-csoportjában, hogy a lehető legjobb pozícióból kezdhesse a negyeddöntőt – vagy hogy egyáltalán a rájátszásba jusson. A Sopron Basket megnyeri a nyolcast, ha az utolsó két összecsapásán győz.

Navigálhatta volna könnyebb helyzetbe is magát a címvédő Sopron Basket a csoportkör véghajrája előtt, ha mondjuk két hete a DVTK otthonában nem ereszti ki a kezéből a biztosnak látszó győzelmet. Bár utána a Gironát sikerült nagy csatában otthon legyűrnie, szerdán a Perfumerías Avenida otthonában benne volt a pakliban az újabb vereség.

A nagyobb baj azzal volt, ahogyan kikapott a Sopron Basket, amelynek ezúttal reménye sem volt a sikerre, annyival éhesebbnek, agresszívabbnak tűntek a salamancaiak. A házigazda ráadásul elképesztő dobóformát mutatott, hatvan százalékkal (!) triplázott, persze ehhez az is kellett, hogy a híres soproni védekezés ezúttal ne működjön, és a spanyolok játékosai robinsoni magányból emelhessék a gyűrűre a hármasokat. A Salamanca kosárlabdázói szépen használták a kettő a kettő elleni játékokat, a betörések után pontosan játszották ki a gyűrű alól a labdát, a távoli kísérletek többsége pedig célba ért. Gáspár Dávid vezetőedző nem túlzott, amikor azt mondta, hogy az évad legrosszabb teljesítményét látta az első félidőben, és dolgoznak azon, hogy ilyen produkció többet ne forduljon elő.

„Sajnos nem sikerült megnyernünk a mérkőzést – erősítette meg szomorúan mestere szavait Jelena Brooks, a Sopron egyik legjobbja, aki 21 pontja mellett még négy lepattanót is leszedett a 74–61-re elveszített összecsapáson. – Az első félidőben semmit sem hajtottunk végre abból, amit megbeszéltünk és gyakoroltunk a mérkőzés előtt, a másodikban pedig már hiába játszottunk jobban, az nem volt elég.”

Vivians távozott Szekszárdról
Az már korábban eldőlt, hogy az A-csoportból az Atomerőmű KSC Szekszárd nem juthat már tovább. A Tolna megyeiek kerete változott csütörtökön, a klub közös megegyezéssel szerződést bontott az amerikai Victoria Viviansszel.

Tény, hogy a magyar bajnoknak vissza kell térnie ahhoz a védekezéshez, amit nagyjából az egész évadban látunk tőle, és nem lesz baj, ha a kisebb sérüléssel küzdő, másfél hete szerződtetett francia válogatott hátvéd, Olivia Époupa is csatlakozik a kerethez, hiszen ezen a mérkőzésen látszott, hogy a támadójátékhoz szükséges pontossághoz, kreativitáshoz valamivel frissebbnek kellene lenni, de a Sopron viszonylag szűk rotációval játszott eddig az idényben, és nem lenne csoda, ha fogyóban lenne a tank. Szerencsére hamarosan esedékes a center Határ Bernadett visszatérése is keresztszalag-szakadása után.

Most az Európa-bajnoki selejtező miatt szünet következik az Euroligában, és ez talán a legjobbkor jön a soproniaknak, akik az új jövevényt be-, a régit pedig visszaépíthetik a csapatba. Aztán február végén jöhet a Basket Landes elleni hazai csata, amelyen kötelező a győzelem, a franciák már utolsók a csoportban. Ha Fegyverneky Zsófiáéknak sikerül nyerniük, zárásként lényegében a csoportelsőségért játszanak Olaszországban a Famila Schióval, de a többiek szempontjából is érdekes a hajrá, mert még mindig lehetnek körbeverések.

Az ugyancsak ebben a csoportban szereplő Diósgyőrnek is van halvány reménye a továbbjutásra, de mindenképpen kettőből kettőt kell nyerniük Völgyi Péter játékosainak, továbbá a továbbjutáshoz az szükséges, hogy a Girona kétszer kikapjon, a Salamancát pedig hazai környezetben az utolsó előtti fordulóban legalább 43 pontos különbséggel sikerüljön legyőzni…

Szóval a DVTK-nak inkább csak az maradt, hogy segítsen a Sopronnak az egyik riválist leszakítani, a magyar bajnok pedig a saját kezében tartja a sorsát.

KOSÁRLABDA
EUROLIGA, NŐK
A B-CSOPORT UTOLSÓ KÉT FORDULÓJA
13. forduló
Február 22., szerda:

DVTK–Perfumerías Avenida (spanyol), Girona (spanyol)–Mersin (török)
Február 23., csütörtök:
Sopron–Landes (francia), Mechelen (belga)–Schio (olasz)
14. forduló.
Március 1., szerda:

Mersin–Mechelen, Schio–Sopron, Landes–DVTK, Perfumerías Avenida–Girona

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
M GY V D–K P
1. SOPRON BASKET 12 8 4 823–745 20
2. CBK Mersin 12 8 4 842–806 20
3. Beretta Famila Schio 12 8 4 870–840 20
4. Perfumerias Avenida 12 7 5 868–803 19
5. Spar Girona 12 7 5 788–730 19
6. DVTK HUN-THERM 12 6 6 838–880 18
7. Kangoeroes Mechelen 12 2 10 821–931 14
8. Basket Landes 12 2 10 736–851 14
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik