Női kosár Euroliga: a DVTK beugró edzője jól felkészítette csapatát

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.10.28. 07:03
null
Völgyi Péternek nem lesz új a szerep, hiszen edzősködött már az Euroligában (Fotó: Tolnai Népújság/Mártonfai Dénes)
Az elitliga főtáblájáért küzd a DVTK. Az edzőként beugró sportszakmai igazgató, Völgyi Péter szerint sikerült megfelelően felkészíteni a csapatot a szerdai mérkőzésre.

– Zökkenőmentes volt a vasárnapi utazás?
– Abszolút. Korán, hajnalban indultunk Miskolcról, és délután öt óra felé már megérkeztünk Izmitbe, este rövid csapatvideózásra is volt időnk – felelte Völgyi Péter, az Aluinvent DVTK Miskolc sportszakmai igazgatója, aki az Euro­liga szerdai selejtezőjében Földi Attila távollétében megbízott edzőként irányítja a csapatot.

– Megfelelő vendéglátók a törökök?
– Igen, noha nagyon fura, hogy ki sem lehet lépni a hotelből, nagyon komolyan veszik a nemzetközi szövetség által előírt szabályokat. Elsétálhatunk a buszig, amellyel elmehetünk a csarnokba edzeni, a belépés előtt mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét, és vezetik is az eredményeket. A szálloda és az ételek minősége teljesen rendben van, a szabad levegő viszont kicsit hiányzik a lányoknak – csütörtökig nem lesz lehetőségünk kimenni.

– Csak a négy selejtezős csapat tartózkodik a kijelölt szállodában?
– Így van, sőt az edzésbeosztás miatt külön szárnyban is lakik a négy együttes. Szinte nem is találkozunk a többi csapattal, kérték is, hogy ne nagyon legyen keveredés, mert a két negatív Covid-teszt ellenére előfordulhat valahol bujkáló fertőzött.

– Mit sikerült megtudni az ellenfélről, az Izmit Belediyesporról?
– Alaposan feltérképeztük, Földi Attila otthon összevágott egy videót a törökök játékáról, és átküldte nekünk. Érdekes csapat, nincs túl jó formában, több vereséget szedett össze a bajnokságban, ettől függetlenül erős és kellemetlen stílusú. Rengeteg külső dobással próbálkoznak a játékosok, óriási önbizalmuk van, ezen a téren a négy külföldi közül három is problémát okozhat. A jó légiósokat a kispadról hazai kosarasok váltják, akik szintén bátran vállalkoznak támadásban. A litván Egle Siksniutét ismerjük a PEAC-ból, sokat erősödött és fejlődött. Az amerikai irányító, Erica Wheeler semlegesítése lesz a kulcsfeladat, minden akció rajta fut át, remek befejező, és neki van a legtöbb gólpassza is a csapatban. Arra szántuk a legtöbb időt, hogy rá felkészüljünk.

– Mi lehet a rivális gyenge pontja?
– Nem szabad, hogy lerohanjon minket a meccs első felében, nagyon fontos, hogy sok öt az öt elleni játékra kényszerítsük. Ha nem dobja be a hárompontosait, nagyon jó mérkőzést tudunk játszani az Izmittel. Ismerjük a rivális akcióit, még azt is sejtjük, milyen védekezéssel készül ellenünk, tehát tudják a lányok, mire számíthatnak.

– Kedvezhet csapatának, hogy egy mérkőzésen dől el a továbbjutás?
– Ebben az esetben mindenképpen. A török együttesek jellemzően előnyben vannak hazai pályán, ezzel szerdán is számolnunk kell, ám egy mérkőzésen, ami ráadásul zárt kapus, könnyebb legyőzni mostani ellenfelünket, mint oda-visszavágós párharcban.

– Sohasem könnyű a beugró edző feladata, ön miként éli meg?
– Én már edzősködtem az Euroligában, Attila még nem. Nagyon nehéz tíz napot élt át emiatt, és bár kijöhetett a karanténból a koronavírus-fertőzése után, a buborékba már nem engedték be. Egy hete az ő instrukciói alapján dolgozom a lányokkal, azt hiszem, megfelelően felkészítettem őket a találkozóra.

– Mindenki egészséges a keretben?
– Nincs sérültünk, és nincs betegségre utaló jel, ami ebben a covidos időszakban óriási eredmény.

– Ha továbbjut a DVTK, bivalyerős csoportba kerül az Euroliga főtábláján. Ez külön is motiválja
a társaságot?

– Igazából ezzel nem is nagyon foglalkoztunk. Olyan feladat vár ránk, amelyet akkor oldhatunk meg, ha három-négy játékos nagyon jó teljesítményt nyújt támadásban, és csapatszinten jól működik a védekezésünk. A következő lépcsőfok még messzebb van, egyelőre csak a szerdai meccsbe akarunk beletenni mindent.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA, SELEJTEZŐ
15.00: Izmit Belediyespor (török)–Aluinvent DVTK (Tv: Digi Sport1)
18.00: Spar Girona (spanyol)–ACS Sepsi (romániai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik