Női kosár Eb: Nem éreztem, hogy a hit elveszett volna – Székely

BOBORY BALÁZS (riport), KONCZ GYÖRGY (fotó)BOBORY BALÁZS (riport), KONCZ GYÖRGY (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.07.06. 17:06
A britek elleni mérkőzés volt az igazi meccslabda, a belga csapat sokkal erősebb nálunk, mondta Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a szombati vereséget követően. A magyar női válogatott 16 ponttal kapott ki az Európa-bajnokság alsóházi rájátszásában, így nem jutott ki az olimpiai selejtezőtornára.
Székely Norbert szerint csak egy-egy jó periódusunk volt (Fotó: Koncz György)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Székely Norbert szerint csak egy-egy jó periódusunk volt (Fotó: Koncz György) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

– Ilyen meccskezdetről álmodott?
– Mindenekelőtt szeretném azzal kezdeni a számunkra utolsó mérkőzés után, hogy megköszönjem a munkát a játékosoknak, a szakmai stábnak, a szövetségnek meg azt, hogy végig mellettünk állt. A támogatást az egész magyar kosárlabda-társadalom részéről éreztük – mondta Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Vissza a mérkőzéshez: a csapat mindent megtett, hogy megzavarja az ellenfelet, és ez az első negyedben sikerült is, aztán azonban olyan klasszisokat láthattunk a másik oldalon, akik át tudták venni az uralmat a pályán, és ez gyakorlatilag az egész mérkőzésen kitartott. Egy-egy jó periódusunk volt. Belgium ezt a meccset és az egész Európa-bajnokságot tekintve is az egyik legjobb csapat.

– Elvesztette a csapat a hitet a második negyedben, összezavarodott?
– Nem éreztem, hogy a hit elveszett volna, inkább azt láttam, hogy egy fizikailag nagyon erős és jobb csapat ellen kell mindenért megharcolni, és ebben sokszor alulmaradtunk. Úgy gondolom, hogy a játékosaim így is végig tették a dolgukat, és megpróbáltak a lehető legmagasabb szinten játszani. Ha jobban belegondolok, a hit elvesztése abban a tekintetben jogos észrevétel lehet, hogy most nem estek be olyan dobásaink, amelyek korábban igen, mint például az olaszok elleni meccsen. És ha folyamatosan nem esik be a labda, és menni kell hátra védekezni újra meg újra, akkor az hat a hitre is, és felőrli a csapatot.

– Májusban, a felkészülés elején említette, hogy álmaiban a legjobb hat közé jutás és az olimpiai selejtező elérése szerepel. Karnyújtásnyira voltunk tőle, de jól látom, hogy nem ezen a meccsen múlt, hogy nem sikerült elérni?
– Igen, a meccslabdánk a britek elleni volt, a belga együttes sokkal erősebb nálunk, nem véletlenül volt két éve Eb-3. és tavaly világbajnoki negyedik.

 

Horti Dóra: Itt a vége

– Mennyiben hasonlított ez a mérkőzés a britek elleni negyeddöntőhöz?
– Abban mindenképpen hasonló volt, hogy jól kezdtük a meccset, aztán a végén számunkra rosszul fejeződött be – nyilatkozta Horti Dóra, a magyar válogatott centere. – Már a negyeddöntő előtt úgy gondoltam, hogy azt a meccset könnyebb lett volna megnyerni és behúzni az olimpiai kvalifikációra feljogosító helyezést, mint egy csalódást hozó összecsapás után szembekerülni egy nálunk jobb csapattal. Emma Meesemant ugyan sikerült megállítani, de voltak, akik a helyébe tudtak lépni. Ha a britek ellen Temi Fagbenlét is hasonlóan semlegesítettük volna, akkor esetleg minden másképp alakul. Sajnos kellett egy meccs, hogy megtanuljuk, hogyan kell védekezni egy ilyen játékos ellen.

– Mi változott meg a második negyedben a szinte tökéletesre sikerült első után?
– A belgák rájöttek, hogy mit kell akkor csinálni, ha Meesemant lecsapdázzuk. Beestek a távoli dobásaik, nagyszerű mozgásaik voltak, nem véletlenül vannak ott az elmúlt években a világ élvonalában.

– A támadójáték miért állt le?
– Ezt nehéz megmondani. Nem kifogás, de ezen a napon a játékvezetői felfogás sem olyan volt, ami nekünk kedvezett volna, de nem ezen múlt, egyszerűen szétestünk.

– Összességében megérte vállalni a válogatottságot?
– Most még van némi üresség bennem, de azért borzasztóan örülök neki, hogy itt lehettem, hálás vagyok a szakmai stábnak és a játékosoknak. Azt hiszem, már nem leszek többé válogatott, immár tényleg a családé a főszerep, de a fiataloknak itt a lehetőség, nagy dolog, hogy ennyien itt voltak velünk, és szokhatták a légkört. Azt hiszem, az elkövetkezendő tíz-tizenöt évben erős magyar válogatottunk lesz.

Határ Bernadett, a magyar válogatott centere: „Nem szokásom a játékvezetőkkel foglalkozni, de most nem tiszteltek minket, az ellenfélnek könnyű síppal fújtak be faultokat, míg nekünk nem. Védekezésben nem voltunk elég agresszívak, támadásban sem nagyon akart beesni semmi. Belgium Európa elitjéhez tartozik, hiába kezdett lassan, utána felvette a ritmust, míg mi hiába estünk neki az ellenfélnek, talán ebbe kicsit bele is fáradtunk. El kell telnie most némi időnek, hogy erre az Eb-re később örömmel tudjak gondolni. Nagy jövője van ennek a csapatnak, nagyon sajnálom, hogy pont az utolsó két mérkőzésen nem tudtam segíteni a válogatottunknak.”
Raksányi Krisztina, a magyar válogatott csapatkapitánya: „El kell ismerni, jobbak voltak a belgák, megérdemelték a győzelmet. Ezzel együtt nagyon büszke vagyok az én csapatomra is, mert bejutottunk az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé, ahol a helyünk van. Tehetséges fiataljaink vannak, fejlődünk, bízom benne, hogy a következő években még előrébb tudunk lépni.”
Ann Wauters, a belga válogatott centere: „Azzal a céllal érkeztünk az Európa-bajnokságra, hogy jegyet váltsunk az olimpiai selejtezőre, és ez sikerült. Izgatottak és kicsit csalódottak is voltunk a meccs előtt, mert voltak nehézségeink a torna alatt, elég csak a csoportunk erősségét megemlíteni. Büszke vagyok rá, ahogy a csapat kezelte a problémákat, és valószínűleg sokat is tanult, mert az elmúlt két nyáron minden klappolt, most viszont nem minden úgy alakult, ahogy szerettük volna.”

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Belgrádból tudósítja: Bobory Balázs (szöveg), Koncz György (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik