Női kosár Eb: Elsősorban a pszichével kell most foglalkozni – Székely

BOBORY BALÁZS (riport), KONCZ GYÖRGY (fotó)BOBORY BALÁZS (riport), KONCZ GYÖRGY (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.07.05. 16:29
A britek elleni fájó vereséget próbálja feldolgozni a magyar válogatott, amire nagy szükség is van, hiszen az olimpiai selejtezőért szombaton Belgiumot kellene legyőzni.
Az olimpiai selejtezőért szombaton Belgiumot kellene legyőzni (Fotó: Koncz György)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Az olimpiai selejtezőért szombaton Belgiumot kellene legyőzni (Fotó: Koncz György) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Varga Zsófia pár lépést nekifutott, majd a félpályáról eleresztette a labdát, amely gyönyörű ívben hullott a gyűrűbe – nagyot is kiabáltak a mutatványt figyelő csapattársak.

Az igazi hangzavar és kurjongatás azonban csak akkor tört ki az edzéseket lezáró klasszikus verseny közben, amikor a következő próbálkozó, Horti Dóra is megcsinálta ugyanezt a kunsztot, és ugye nem gyakori még válogatott szinten sem, hogy két egymást követő félpályás kísérlet beesik a gyűrűbe.

Jó ebédhez...

Az már korábban nyilvánvaló volt, hogy a szombati programban az elődöntők kapják a két utolsó helyet, előtte viszont szintén van két összecsapás, amely az olimpiai selejtezős részvételért zajlik. A pontos időpontokat még csütörtökön, késő este kihirdette a nemzetközi szövetség és nem is lepődtünk meg, amikor kiderült, hogy ismét mi játszunk a legkorábban a játéknapon, mégpedig 12.30-tól és 15 órától következik az Oroszország–Svédország összecsapás.

A legfontosabb viszont talán az volt, hogy a lányok tudtak tiszta szívből nevetni, amely azért nem magától értetődő a szűk egy nappal korábbi, britek ellen elszenvedett hárompontos vereség után.

Szerencsére már felszáradtak a könnyek, de én azért elég nehezen viselem az ilyen kudarcokat – mondta Raksányi Krisztina, a mieink csapatkapitánya. – Borzasztóan szerettem volna a britek ellen nyerni és bejutni a legjobb négybe, de nem sikerült, nem csoda, hogy nagyon csalódott voltam. Estére azért összeszedtem magam, és mondtam is a csapatnak, hogy a vacsoráig lehet sírni, kiabálni, aztán onnantól csak a belgák elleni meccsel foglalkozunk. Kértem, hogy ne legyen egymásra mutogatás, mert nem egyszemélyes felelősség egy mérkőzés elbukása, együtt nyerünk, együtt veszítünk.”

Raksányi Krisztina (balra) nehezen viselte a britek elleni vereséget (Fotó: Koncz György)
Raksányi Krisztina (balra) nehezen viselte a britek elleni vereséget (Fotó: Koncz György)

Persze a megfelelő felkészüléshez tiszta fej szükségeltetik, és ezt már közvetlenül az elvesztett negyeddöntő után hangsúlyozta Székely Norbert, aki kijelentette, elsősorban most a pszichével kell foglalkozni.

Ezt meg is tettük, sokat beszélgettünk, elemeztünk – kezdte a szövetségi kapitány. – Ahhoz, hogy egy ilyen vereség után sikeres legyen a felkészülés a következő meccsre, ahhoz nagy emberi tartás kell. A pénteki edzésfeladatok összeállításánál is figyeltünk arra, hogy tudjuk mivel kizökkenteni a lányokat abból a morózus állapotból, amelybe esetleg kerülhettek a britek elleni meccs után.”

A tréningen természetesen a szigorúan vett szakmai felkészítés is elkezdődött, a magyar csapat megpróbált modellezni néhány belga figurát, a szakmai stáb pedig keresi az Európa-bajnoki-3., világbajnoki-4. helyezett gyenge pontját.

Világklasszis csapattal találkozunk, amelynek soraiban ott van Emma Meeseman, akit a világ egyik legjobb játékosának tartok – folytatta Székely Norbert. – Nem csak fizikai szempontból kiemelkedő, hanem mentálisan is, tudatos, értelmes sportoló. A belgák megmutatták már, hogy milyen szép kosárlabdát tudnak játszani, nekünk a lehető legnagyobb ellenállást kell mutatnunk és nem adhatjuk fel a győzelmi reményeinket sem. A szombati ellenfelünk sem hibák nélküli, keressük és remélem, hogy meg is találjuk gyenge pontjaikat.”

Ami biztos, a magyar csapat védekezésének nagyot kell javulnia a csütörtökihez képest, főleg a palánk közelében, ahol Temi Fagbenle lényegében az csinált velünk, amit akart. A britek elleni utolsó öt perc agresszivitása hordozhatja magában az esélyt a bravúrra.

Szép eredmény, hogy bekerültünk a legjobb nyolcba, ezt sem várta tőlünk senki, és még itt a lehetőség, hogy elérjük az olimpiai selejtezőt érő helyezést, szóval nincs veszve semmi – magyarázta Raksányi Krisztina. – Ezen az Európa-bajnokságon senki sem verhetetlen, minden csapatnak vannak gyenge pontjai, remélem, mi is megtaláljuk a belgákét, ahogy a britek is ráéreztek a mienkre.”

Egészségügyi szempontból majdnem mindenki rendben van, egyedül Studer Ágnes nem öltözött át a pénteki edzésre, hiszen a britek ellen egy ízben rosszul esett a csípőjére, de szinte bizonyos, hogy ezért nem kell kihagynia a belgák elleni csatát.

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Belgrádból tudósítja: Bobory Balázs (szöveg), Koncz György (fotó)

RÁJÁTSZÁS
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT (RIGA, BELGRÁD)
Július 1., Riga Nagy-Britannia–Montenegró 92–71
Július 1., Riga Svédország–Lettország 77–62
Július 2., Belgrád Olaszország–Oroszország 54–63
Július 2., Belgrád Belgium–Szlovénia 72–67
NEGYEDDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 4. Spanyolország–Oroszország 78–54
Július 4. Franciaország–Belgium 84–80 – h.u.
Július 4. MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 59–62
Július 4. Szerbia–Svédország 87–49
RÁJÁTSZÁS AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNÁÉRT (BELGRÁD)
Július 6. Oroszország–Svédország 15.00
Július 6. Belgium–MAGYARORSZÁG 12.30 – élőben az NSO-n
ELŐDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 6. Spanyolország–Szerbia 20.30
Július 6. Franciaország–Nagy-Britannia 18.00
HELYOSZTÓK (BELGRÁD)
Július 7. a 3. helyért 17.30
Július 7. döntő 20.30 (Tv: M4 Sport)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik