Női kosár Eb: „Az olaszok ellen is ez a lendület kell”

Vágólapra másolva!
2019.06.28. 09:52
null
Turner Yvonne szerint sokat javult a csapatvédekezésünk (Fotó: Koncz György)
A legjobbkor, az utolsó perc előtt vette át a vezetést a magyar női kosárlabda-válogatott csütörtökön, az Európa-bajnokság nyitó napján Szlovénia ellen, és okos végjátékkal nyert is, jó helyzetben várja a pénteki, a törököket legyőző Olaszország elleni csatát.

 

Szinte végig vezetett a C-csoport első mérkőzésén Szlovénia a mieink ellen, aztán a mérkőzés fordulópontjaiból – Eva Lisec sérülése, Shante Evans kipontozódása, néhány magyar játékos teljesítményének feljavulása – a mieink jöttek ki jobban, és végül 88–84-re győztek.

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL

Két esztendeje, a csehországi Európa-bajnokság középdöntőjében úgy kaptunk ki Olaszországtól egyetlen ponttal, hogy az utolsó támadás a miénk volt, és nagyon kevésen múlt, hogy nem sikerült fordítani, így fájdalmas lett a búcsú. Az olaszok azóta egy klasszissá ért Cecilia Zandalasinivel jobbak, a stílusuk viszont fikarcnyit sem változott. Elsődleges szempont náluk a kőkemény, fegyelmezett védekezés, és általában támadásban sem kapkodnak, ezért is gyakori, hogy kevés pont esik a mérkőzéseiken. A törökök ellen nagy csatát vívtak, a támadójáték szervezése továbbra is Giorga Sottana felelőssége, őt is ki kell majd kapcsolni a játékból. Nem mi leszünk az esélyesek, de nem megoldhatatlan a feladat.

Előfordult, hogy az ellenfél már 13 ponttal is vezetett, ezt követően indult be például Studer Ágnes aki fontos triplákkal jelentkezett, és a palánk alól szintén eredményes Határ Bernadettel karöltve tartották a szlovénokhoz belátható közelségben a csapatot.

„Nem kezdtük jól a mérkőzést, a védekezésünkkel sok probléma adódott és sok labdát is adtunk el – értékelt Studer. – Hullámzó volt a teljesítményünk, hol leszakadtunk, hol feljöttünk. A félidőben nem volt pánik, tudtuk, hogy lesz olyan pillanat, amikor nem csak felzárkózhatunk, hanem meg is fordíthatjuk a mérkőzést. A negyedik negyedben sikerült javítani a védekezésen, támadásban pedig ki tudtuk használni, hogy két magas emberük kiesett, a végén okosan játszottunk, úgy, ahogy kellett.”

A fordításban óriási szerepe volt Zele Dorinának, aki már az első félidőben – a rotáció kilencedik tagjaként – remekül szállt be a mérkőzésbe, de főleg a negyedik negyedben sorozatban elért hat pontja volt létfontosságú.

„Tudtam, hogy csereként valami pluszt kell hoznom a játékba, amely hatással lehet a mérkőzésre, örülök, hogy így sikerült – mondta az Aluinvent DVTK játékosa. – Voltunk 13 pontos hátrányban is, és akkor valóban nem nézett ki jól a mérkőzés a számunkra, de végig hittünk benne, hogy sikerül visszajönni, sokat mondogattuk egymásnak, hogy „,Meglesz, csajok!”. Az olaszok ellen ezt a lendületet kell továbbvinnünk és akkor megint nyerhetünk.”

PÉNTEKEN TOVÁBBJUTHATUNK

Még a csoportelsőséget is bebiztosíthatja pénteken a magyar csapat, amely azt jelentené, hogy rögtön a legjobb nyolc közé jut az Eb-n, nem kellene középdöntőt játszania, ehhez az kell, hogy a napi első meccsen a szlovénok legyőzzék a törököket, mi pedig nyerjünk Olaszország ellen. Biztos lesz a továbbjutás abban az esetben, ha a szlovénok ismét kikapnak, hiszen egymás elleni eredményben már jobbak vagyunk náluk. Minden nyílt csak akkor marad, ha Szlovénia győz és mi kikapunk az olaszoktól.

Turner Yvonne, a magyar válogatott hátvédje: „Csak azt csináltam az utolsó negyedben, amit Székely Norbert kért tőlem, dobjak, ha helyzetem van, akkor is, ha korábban nem sikerült betalálni. Szerencsére a csapatvédekezésünk feljavult, megtaláltuk a magas embereinket támadásban és voltak nagyon fontos pillanatban beesett dobásaink. Ez a győzelem további önbizalmat adhat nekünk az olaszok elleni meccs előtt, amire biztos vagyok benne, hogy kiválóan felkészít majd minket a szakmai stáb.”

Határ Bernadett, a magyar válogatott centere: „Sajnos a második negyedben volt némi gond a gyomrommal, de beszedtem a gyógyszereket és ilyen helyzetben meg sem fordult a fejemben, hogy ne szálljak vissza. Támadásban nem volt rossz ez a mérkőzés a számomra, de védekezésben sok hibát elkövettem, szóval egyáltalán nem vagyok elégedett magammal. A csapatban még ennél is több van, főleg védekezésben van sok minden, amit ki kell javítanunk, jó lenne már az olaszok elleni mérkőzésre.”

SZÉKELY NORBERT, A MAGYAR VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA

– Miképpen él meg egy ilyen fordulatos mérkőzést egy edző a kispadon?
Ez a történet nem az edzőről szól! Nyilván megvolt a magam baja és az öröme is, de beszéljünk inkább a csapatról, amely képes volt egymásért küzdeni. Akkor, amikor bajban voltunk a felkészülés alatt, és most is, tizenhárom pontos hátránynál.

Tudatosan készültek arra, hogy a szlovénoknak rövidebb a kispadja?
Igen, tudtuk, hogy egy olyan rotációval rendelkező csapattal találkozunk, amelyet a végén lehet megtörni. Ezért kitartottunk a végéig és sikerült a kulcsmomentumokat megragadni. Amikor az ellenfél két centere kiesett, próbáltuk tömni labdával a mieinket, és nagyon fontos, hogy volt bontás kívülről.

Az utolsó negyedben a mentális erő is döntő volt?
Nem csak az utolsó negyedben. Ez volt az a mérkőzés, amelyen húsz ponttal is ki lehetett volna kapni, ha a csapat az első pillanattól kezdve nem tart össze, és nincs meg a játékosoknak egymásban a hite. A szlovénok olyan önbizalommal mentek bele ebbe a meccsbe, olyan lendülettel kezdtek, amely hatására a felkészülés alatt néhányszor összezuhantunk az edzőmeccseken. Azonban akkor is látszott, hogy képesek vagyunk az ellenfelekkel pariban lenni.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: Bobory Balázs (riport), Koncz György (fotó)

KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
2. FORDULÓ, A PÉNTEKI MENETREND

A-CSOPORT
18.30:
Lettország–Ukrajna
21.00:
Spanyolország–Nagy-Britannia
B-CSOPORT

13.00:
Csehország–Svédország
15.30:
Montenegró–Franciaország
C-CSOPORT
16.00:
Szlovénia–Törökország
18.30:
Olaszország–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
D-CSOPORT
17.45:
Belgium–Fehéroroszország
20.30:
Szerbia–Oroszország (m4sport.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik